Το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα_21.10.2020

Το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα_21.10.2020

Το σωστά εκπαιδευμένο στην κυκλοφορία παιδί του σήμερα, θα γίνει ο συνειδητός ενήλικας πεζός ή οδηγός του αύριο

Είναι άνδρας, ηλικίας κυρίως 17 με 35 χρόνων, δεν φορά ζώνη ασφαλείας, καταναλώνει περισσότερα από ένα αλκοολούχα ποτά πριν οδηγήσει, παραβιάζει τα όρια ταχύτητας και την πινακίδα υποχρεωτικής διακοπής πορείας (STOP), μιλά στο κινητό, στέλνει μηνύματα, ενώ τέλος δεν αποφεύγει να παρκάρει παράνομα! Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του Έλληνα παραβάτη οδηγού, που ευθύνεται σημαντικά για τα τροχαία, το προφίλ του οποίου σκιαγραφούν τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, που παρουσιάστηκαν χτες βράδυ στη δεύτερη διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΤ’ Κύκλου Διαλέξεων.

Μερίδιο ευθύνης στα τροχαία ατυχήματα, όπως δείχνουν τα στοιχεία έχουν και οι γυναίκες οδηγοί, οι οποίες σε μερικές παραβάσεις φαίνεται να «συναγωνίζονται» τους άνδρες.

«Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος και να σβήσουμε -όπως κάναμε με το κάπνισμα- τη θλιβερή πρωτιά που έχει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κι αυτό είναι το πρώτο δείγμα γραφής» τόνισε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, κατά την παρουσία των στοιχείων της πανελλήνιας έρευνας.

«Η επιστημονική ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας είναι στην διάθεση της  Πολιτείας, φορέων αλλά κι οποιουδήποτε θέλει να βοηθήσει στην επίλυση  του προβλήματος» ανέφερε ο κ Μπεχράκης απευθυνόμενος προς τον Υφυπουργό  Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριο Οικονόμου, ο οποίος παραβρέθηκε και μίλησε στη διαδικτυακή εκδήλωση.

“Το ποσοστό ευθύνης για τον κάθε παράγοντα δεν είναι σταθερό. Έχει αποδειχθεί στατιστικά ότι, το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης των τροχαίων ατυχημάτων, έχει ο παράγοντας άνθρωπος, με την τριπλή ιδιότητα ως οδηγού – επιβάτη – πεζού. Το τροχαίο δεν είναι η «κακιά ώρα». Δεν είναι γραμμένο από τη μοίρα, αλλά ούτε είναι και ζήτημα τύχης. Τα περισσότερα ατυχήματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν ο άνθρωπος τηρούσε επιμελώς τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εφαρμόζοντας με συνέπεια τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης. Ο τρόπος με τον οποίο ο οδηγός του οχήματος προσεγγίζει ζητήματα ασφαλείας, κατά την οδήγηση και γενικότερα η συμπεριφορά του στο δρόμο επηρεάζει, σε μεγάλο βαθμό, την πιθανότητα να εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα” Ελευθέριος Οικονόμου

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 28/8/2020 έως 9/9/2020  και συμμετείχαν 1.600 άτομα (Άνδρες και γυναίκες) ηλικίας 17 ετών και άνω από το σύνολο των αστικών και αγροτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

Βασικό ερώτημα στους συμμετέχοντες ήταν πόσες φορές τους τελευταίους τρείς μήνες παραβίασαν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όσον αφορά:

 • Tη χρήση ζώνης ασφαλείας; Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε αναγωγή επί του συνόλου των οδηγών της χώρας, 1.260.000 δηλαδή το 24% οδήγησαν από μια έως δέκα φορές χωρίς ζώνη ασφαλείας. Τα πρωτεία έχουν οι επαγγελματίες οδηγοί
 • Υπέρβαση ορίου ταχύτητας: Το παραβίασαν 2.800.000, δηλαδή το 49%, με πρώτους τους μοτοσικλετιστές και δεύτερους τους επαγγελματίες
 • Επιτάχυνση για να περάσουν με πορτοκαλί φανάρι: Πάτησαν γκάζι, αντί για φρένο 3.116.000, περισσότεροι από τους μισούς (54%). Από αυτούς το 56% ήταν άνδρες και 52% γυναίκες
 • Παραβίαση STOP: 346.000 οδηγοί, ποσοστό 6%. Δυστυχώς οι περισσότεροι ήταν επαγγελματίες
 • Χρήση αλκοόλ: 750.000 οδήγησαν έχοντας καταναλώσει πάνω από ένα ποτό, δηλαδή το 13%!
 • Κινητό και οδήγηση: 2.827.000 μιλούσαν και οδηγούσαν κρατώντας το κινητό στο χέρι, ποσοστό 49%. Οι μοτοσικλετιστές πρώτοι, με δεύτερους τους επαγγελματίες
 • Αποστολή ή να ανάγνωση μηνύματος στο κινητό: 577.000, ποσοστό 10%
 • Προγραμματισμός GPS κατά την οδήγηση: 1.038.000, ποσοστό 18%
 • Παραβίαση λωρίδας έκτακτης ανάγκης: 404.000, ποσοστό 7%
 • Οδήγηση μοτοσυκλέτας χωρίς κράτος: 180.000, ποσοστό 35%
 • Παράνομο παρκάρισμα: 865,000, ποσοστό 15%, ενώ 1.211.000 ανέφεραν ότι διπλο-πάρκαραν, ποσοστό 21%

“Δεν είναι μόνο η μέθη που προκαλεί το ατύχημα, αλλά και η απλή χρήση αλκοόλ. Μετά το πρώτο ποτό, η προσοχή και η ταχύτητα αντίδρασης τους οδηγού θεωρούνται μειωμένα και μη ασφαλή στην ατυχή περίπτωση ατυχήματος. Αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σήμερα” Παναγιώτης Μπεχράκης

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα μας κατέχει «τη θλιβερή πρωτιά στην  Ευρωπαϊκή Ένωση σε με το υψηλότερο ποσοστό σε θανάτους από τροχαία δυστυχήματα. Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων είναι ηλικίας 17 έως 35 ετών» όπως ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Υφυπουργός, κ. Οικονόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Οικονόμου (Παγκόσμια Τράπεζα), το οικονομικό κόστος από τα τροχαία ατυχήματα ανέρχεται στο 1-3% του ΑΕΠ κάθε κράτους. Στην Ε.Ε. ετησίως δαπανάται ποσό ύψους €160 δισ., το οποίο ισοδυναμεί με το 2% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται ετησίως με δαπάνες άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Για την πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να βελτιωθούν συντονισμένα όλοι οι παράγοντες που συνθέτουν το πρόβλημα: οδηγός – όχημα – οδικό δίκτυο. Συγκεκριμένα απαιτείται:

 • Η αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης των οδηγών
 • Η σταδιακή αντικατάσταση των οχημάτων
 • Η καθιέρωση του μαθήματος της κυκλοφοριακής αγωγής
 • Η ενίσχυση των μεθόδων τεχνικής επιτήρησης οδικής συμπεριφοράς αλλά και της αστυνόμευσης με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων όπως π.χ. ραντάρ
 • Περαιτέρω βελτίωση του οδικού δικτύου
 • Η σύσταση ενός ενιαίου φορέα κεντρικού συντονισμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε ένα τροχαίο ατύχημα

Καταλήγοντας ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως «Σημαντικότερη όμως προϋπόθεση για την επιτυχία οποιασδήποτε πολιτικής στην οδική ασφάλεια είναι η καλλιέργεια κουλτούρας Οδικής Ασφάλειας στα παιδιά, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει μελλοντικά η κοινωνική αντίληψη για το σοβαρό αυτό πρόβλημα».

Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, Πρόεδρος του  Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ο οποίος ανέφερε πως «Ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με φορείς έχει ως κύριο στόχο να λάβει μέτρα για τα τροχαία για πρόληψη, προστασία και ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα οδικής ασφάλειας».

Η επόμενη προγραμματισμένη διάλεξη του ΣΤ΄ Κύκλου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020, ώρα 19:00 με εισηγήτρια την κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, ΕΚΠΑ με θέμα «Εμβολιασμοί Παιδιών & Εφήβων: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον».

Ο ΣΤ’ Κύκλος Διαλέξεων θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά διαδικτυακά, χωρίς την παρουσία κοινού. Αν επιθυμείτε να εγγραφείτε στη λίστα επαφών μας για να σας ενημερώνουμε σχετικά με τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας ACG, μπορείτε να στείλετε το αίτημα σας στο [email protected]. Παρακαλούμε όπως μας αναφέρετε Ονοματεπώνυμο/ Ιδιότητα-Φορέας/ Τηλέφωνο (προαιρετικό)

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.