Δελτίο Τύπου Διημερίδας “Ο Αθλητισμός στην Πρόληψη και τη Διακοπή του Καπνίσματος στους Νέους”

Δελτίο Τύπου Διημερίδας “Ο Αθλητισμός στην Πρόληψη και τη Διακοπή του Καπνίσματος στους Νέους”

Μια νέα εκστρατεία κρατά το κάπνισμα μακριά από τους αθλητικούς χώρους, που τόσο χρειάζονται οι νέοι για να έχουν υγεία και ευεξία και να μείνουν μακριά από την βία, με την υπογραφή του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, την συμμετοχή της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και πρεσβευτή τον Λευτέρη Πετρούνια, Χρυσό Ολυμπιονίκη στο αγώνισμα των κρίκων.

Στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη», υπό την αιγίδα του, διημερίδα με θέμα «Ο Αθλητισμός στην Πρόληψη και τη Διακοπή του Καπνίσματος στους Νέους». Η διημερίδα διοργανώθηκε από την πρωτοβουλία Smoke Free Greece  της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και το European Network for Smoking and Tobacco Prevention (ENSP), με την προεδρεία του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, κ. Ιωάννη Βρούτση και του καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη. Η ΕΡΤ και το Πρώτο Πρόγραμμα ανέλαβαν τη χορηγία επικοινωνίας.

Στην εναρκτήρια τελετή παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και χαιρέτισαν την εκστρατεία ο Υπουργός Αθλητισμού κ. Ιωάννης Βρούτσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας  κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ENSP κ. Cornel Radu Loghin, και ο Πρόεδρος του ΔΣ ΕΟΔΥ κ. Χατζηχριστοδούλου Χρήστος.

Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας  κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος

Γενικός Γραμματέας του ENSP κ. Cornel Radu Loghin

Πρόεδρος του ΔΣ ΕΟΔΥ κ. Χατζηχριστοδούλου Χριστάκης

Ο Υπουργός Αθλητισμού, κ. Ιωάννης Βρούτσης, κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην αξία του αθλητισμού, και μεταξύ άλλων σημαντικότατων, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού έχει συστρατευθεί στην προσπάθεια της μείωσης του καπνίσματος και θέτει την προώθηση της άσκησης σε όλους τους πολίτες, ως κυρίαρχη κίνηση στην καταπολέμηση και αντιμετώπισή του. Επιπλέον, ανέφερε ότι βασισμένοι στις συστάσεις του εθνικού σχεδίου κατά του καπνίσματος, το Υπουργείο του στηρίζει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Smoke Free Greece της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την αποτροπή του καπνίσματος. Ο Υπουργός κ. Βρούτσης είναι αισιόδοξος και τόνισε ότι η μάχη κατά του καπνίσματος μπορεί να κερδηθεί παγκοσμίως, καθώς, βάσει ερευνών, το 78% των ανθρώπων δεν καπνίζει, γεγονός που αποδεικνύει ότι το μη κάπνισμα τείνει να γίνει ο κανόνας.

Υπουργός Αθλητισμού κ. Ιωάννης Βρούτσης

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, αναφέρθηκε στον αντικαπνιστικό αγώνα που δίνει ο συγκεκριμένος οργανισμός τα τελευταία 40 χρόνια, εκφράζοντας την επιθυμία μελλοντικά το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού να τοποθετήσει πινακίδες που να αναγράφουν «Εδώ αθλούμαστε, μην καπνίζετε» σε όλους τους αθλητικούς χώρους, ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται για απαγόρευση αλλά για παράκληση.

Ο κ. Cornel Radu Loghin κατά τον χαιρετισμό του, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντική η συγκεκριμένη εκστρατεία για τον έλεγχο και την αποτροπή του καπνίσματος καθώς δεν αφορά τον τομέα της υγείας, όπως συνηθίζεται, αλλά τον τομέα του αθλητισμού. Αναφέρθηκε στην ασυμβατότητα μεταξύ της χρήσης καπνικών προϊόντων και του υγιεινού τρόπου ζωής που προάγεται μέσα από τον αθλητισμό. Ακόμα, σημείωσε ότι του χρόνου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποβάλλει νέες προτάσεις για την χρήση καπνικών προϊόντων και θα συμπεριλάβει και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς δεν πρόκειται για ένα προϊόν λιγότερο βλαβερό.

Υποστηρικτής της προσπάθειας για την προώθηση της αποχής από το κάπνισμα και την αγάπη στον αθλητισμό είναι και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Υγιεινής και επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χριστάκης  Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του τόνισε ότι μπορεί ο ΕΟΔΥ να είναι στο μυαλό του κόσμου άρρηκτα συνδεδεμένος με τα λοιμώδη νοσήματα αλλά ασχολείται και με τα νοσήματα φθοράς – τα μη μεταδοτικά νοσήματα (όπως καρκίνοι, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθειες κτλ), που είναι όλα στενά συνδεδεμένα με το κάπνισμα.

Ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας Smoke Free Greece, Παναγιώτης Μπεχράκης υπογράμμισε ότι στο έργο του για τη μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα προστίθεται και ο αθλητισμός. Από σήμερα το σύνθημά μας είναι «Χώροι άθλησης και άσκησης ελεύθεροι καπνού. Ο αθλητισμός έρχεται, το κάπνισμα φεύγει.»

Επικεφαλής της πρωτοβουλίας Smoke Free Greece κ.Παναγιώτης Μπεχράκης

Μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση της καμπάνιας ο χρυσός Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας ανέφερε πως όταν ο ίδιος ήταν παιδί «το κάπνισμα ήταν μόδα στις αλάνες, ενώ τώρα μόδα είναι ο αθλητισμός».  Φυσικά η προσπάθεια δεν είναι εύκολη ούτε η διαδρομή στρωμένη  με ροδοπέταλα. Την ώρα που  προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας το αθλητικό ιδεώδες, καταγράφεται μια μεγάλη αύξηση στην βία γενικά στην κοινωνία και ειδικότερα  στη βία μεταξύ των ανηλίκων με τα γνωστά φαινόμενα οπαδικής βίας (που αποτελεί υποσύνολο της βίας) και τις συμπλοκές μεταξύ «παρεών» σε γειτονιές για την επικράτηση του ισχυρότερου προκαλούν αποτροπιασμό και εγείρουν τις ανησυχίες των ειδικών.

Για την συνολική προσφορά του στην πατρίδα, τον αθλητισμό και  κοινωνία και ειδικά για τα μηνύματα που στέλνει με τις επιδόσεις του στην νέα γενιά ο  πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, βράβευσε τον Λευτέρη Πετρούνια με τιμητική πλακέτα, τιμώντας τον ιδανικό πρεσβευτή της καμπάνιας για άκαπνους αθλητικούς χώρους.

Ευάγγελος Φιλόπουλος – Λευτέρης Πετρούνιας, Χρυσός Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα των κρίκων

Στο τέλος της εναρκτήριας τελετής βραβεύτηκαν οι νικητές των βραβείων στο διαγωνισμό αφίσας και στο διαγωνισμό δημιουργίας πρωτότυπης ιδέας e- πλατφόρμας με θέμα «Ο αθλητισμός στην πρόληψη και τη διακοπή καπνίσματος».

Το πρώτο βραβείο για το διαγωνισμό αφίσας έλαβε ο Κοφινάς Αλέξανδρος.

Το δεύτερο βραβείο για το διαγωνισμό αφίσας έλαβε η Πρασσά Κατερίνα.

Το πρώτο βραβείο για το διαγωνισμό δημιουργίας πρωτότυπης ιδέας e- πλατφόρμας έλαβε ο Χρίστου Γεώργιος.

Η κα. Πολύζου Μαρία, Ειδική Σύμβουλος Υπουργού Αθλητισμού και Πρωταθλήτρια Μαραθωνίου Δρόμου OLYMPIAN  στην ομιλία ανέφερε ότι η Πολιτεία πρέπει να δώσει έμφαση στη χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής, η οποία θα κάνει προσβάσιμη την άσκηση με πολλαπλούς τρόπους για όλους τους πολίτες, και ειδικότερα από την παιδική και σχολική ηλικία, ώστε να δημιουργηθούν τα ερείσματα που θα αποτρέπουν την έναρξη του καπνίσματος και θα διευκολύνουν τη διακοπή του.

Ειδική Σύμβουλος Υπουργού Αθλητισμού και Πρωταθλήτρια Μαραθωνίου Δρόμου OLYMPIAN κ. Μαρία Πολύζου

Το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Αναστάσιος Χατζής, παιδίατρος εντατικολόγος, αφορούσε τον αθλητισμό στη σχολική ηλικία ως μέσο πρόληψης και διακοπής του καπνίσματος. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η εφηβική ηλικία είναι η πιο κρίσιμη για την έναρξη του καπνίσματος επειδή πρόκειται για το αναπτυξιακό στάδιο που ξεκινούν οι «δοκιμές». Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι η διακοπή καπνίσματος είναι δύσκολη διαδικασία, οι μέθοδοι για την οποία έχουν μικρή αποτελεσματικότητα, γι’ αυτό και η μόνη επιλογή είναι η μη έναρξη. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό αποτελεί προστατευτικό παράγοντα, που δεν αφήνει χώρο για το κάπνισμα, καθώς δεν συνάδει με το πρότυπο του αθλητή και αποτελεί τροχοπέδη για την αθλητική απόδοση.

Παιδίατρος – Εντατικολόγος, κ. Αναστάσιος Χατζής

Η κοινωνική λειτουργός, κα. Αλεξάκη Βασιλική ανέφερε ότι βάσει ερευνητικών δεδομένων η σωματική άσκηση αποτελεί έναν φυσικό ενισχυτή με αντικαταθλιπτικές και αγχολυτικές ιδιότητες, που έχουν συσχετιστεί αρνητικά με τη χρήση εθιστικών ουσιών.

Η καθηγήτρια κα. Κατσαούνου Παρασκευή στην ομιλία της για τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος στην Ελλάδα, μας πληροφόρησε ότι έχουν ως αποτέλεσμα ποσοστά επιτυχούς διακοπής καπνίσματος που ξεπερνούν το 45 – 65%, πολύ υψηλότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο καθηγητής κ. Τούντας Ιωάννης ανέφερε ότι σύμφωνα με έρευνα της Hellas Health VI (2015) για τη σωματική δραστηριότητα μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών, οι μη καπνιστές ασκούνται περισσότερο από τους καπνιστές, δεδομένο που αναφέρεται και στα δύο φύλα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η καθηγήτρια κα. Κούκια Ευμορφία παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος για τους επαγγελματίες υγείας και τις γνώσεις και στάσεις σχετικά με τις τεχνικές διακοπής καπνίσματος και την άθληση.

Ο καθηγητής κ. Ραχιώτης Γιώργος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, εστίασε στην θετική επίδραση που έχει η  άσκηση στη διακοπή του καπνίσματος στους ενήλικες, ενώ τόνισε ότι στους ανηλίκους η συμμετοχή στις αθλητικές δραστηριότητες συμβάλλει στην πρωτογενή πρόληψη του καπνίσματος συμβατικών τσιγάρων. Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, η οποία παρουσιάζεται ολοένα και αυξανόμενη, δυστυχώς φαίνεται να μένει ανεπηρέαστη από τη συμμετοχή των ανηλίκων σε αθλητικά δρώμενα.

Χάρις Γιρβαλάκη, Κωνσταντίνος Βαρδαβάς, Cornel Radu Loghin, Παναγιώτης Μπεχράκης

Μαρία Πολύζου, Παναγιώτης Μπεχράκης

Κωνσταντίνος Βαρδαβάς

Ευάγγελος Φιλόπουλος, Παναγιώτης Μπεχράκης, Ιωάννης Βρούτσης

Παναγιώτης Μπεχράκης, Ιωάννης Βρούτσης

 

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.