Εκπαιδευτικό Υλικό

SMOKE-FREE-GREECE-BOOKS

Η πρωτοβουλία SMOKEFREEGREECE έχει αναλάβει και τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, ειδικά σχεδιασμένου για να υποστηρίξει τις μαθητικές παρεμβάσεις και τους μαθητές, καθώς επίσης τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

SMOKE-FREE-GREECE-NOTEBOOK-2018-COVER
SMOKE-FREE-GREECE-AGENDA

Μαθητικό Σημειωματάριο

Εκπαιδευτικό Υλικό για Μαθητές

Για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει σχεδιαστεί το «ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΩ», ένα μαθητικό τετράδιο το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά αισιόδοξων και θετικών μηνυμάτων τα οποία χωρίς να προκαλούν φόβο περνούν πληροφορίες στα παιδιά σχετικά με την εξάρτηση και τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα προάγοντας τον υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς εξαρτήσεις, με αθλητισμό και ισορροπημένη διατροφή.

Το μαθητικό τετράδιο έχει τυπωθεί και διανεμηθεί δωρεάν σε περισσότερους από 320.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

Η εκτύπωση του τετραδίου έγινε από το Εθνικό Τυπογραφείο με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων και έχει διανεμηθεί, με χορηγία των Ελληνικών Ταχυδρομείων, σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού σχολείων της χώρας.

Το μαθητικό τετράδιο έχει μεταφραστεί και είναι διαθέσιμο επίσης στην αγγλική γλώσσα, στη γερμανική γλώσσα και στην αραβική γλώσσα.

Για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει παραχθεί ένα μαθητικό σημειωματάριο με τίτλο «Παιδεία Για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα».
Οι σελίδες του τετραδίου είναι εμπλουτισμένες με πληροφορίες ανώτερου και περισσότερο επιστημονικού επιπέδου σχετικά με τα καπνικά προιόντα και τις συνέπειες απο τη χρήση τους.

Το μαθητικό σημειωματάριο έχει τυπωθεί και διανεμηθεί σε πάνω από 45.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

Πρώτη Έκδοση – 2016

Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα

Bιβλίο “ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ”
Δεύτερη Έκδοση – Αθήνα 2019

Σύνοψη περιεχομένου του βιβλίου “ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ” 

Εκπαιδευτικό Υλικό για Εκπαιδευτικούς

«Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα»

Πρόκειται για ομαδικό έργο ενός επιτελείου διακεκριμένων επιστημόνων, που με πίστη στην αξία της εκπαίδευσης, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό σε μία προσπάθεια επιστημονικής και διδακτικής προσέγγισης του πολύπλοκου προβλήματος που λέγεται «κάπνισμα».

Το εγχειρίδιο απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους εκπαιδευτικούς, αφορά όμως και τους γονείς, καθώς περιέχει όλα όσα κάποιος θα ήθελε πρώτα ο ίδιος να γνωρίζει για το κάπνισμα και στη συνέχεια να μπορεί να τα μεταδίδει σε τρίτους, κυρίως δε σε παιδιά: την τοξικότητα και τις επιπτώσεις στην υγεία, το παθητικό κάπνισμα, τον εθισμό και τις μεθόδους διακοπής, τη σχετική νομοθεσία, τη διαφήμιση και τα διάφορα είδη καπνικών και μη καιόμενων προϊόντων. Για διευκόλυνση αυτής της μεταφοράς γνώσης, που αποτελεί την πεμπτουσία του όλου έργου, το βιβλίο διατίθεται δωρεάν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Το έργο φιλοδοξεί να διαδοθεί και να παίξει το ρόλο ενός αποτελεσματικού εργαλείου στα χέρια της εκπαιδευτικής κοινότητας, που με το δικό της δυναμισμό θα το βελτιώσει, θα το εξελίξει, θα το ενδυναμώσει, αλλά κυρίως θα το μεταφέρει στην τάξη.

Το μήνυμα του τίτλου «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα» αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακρόχρονης και επίπονης επιστημονικής αναζήτησης και προτείνεται ως το κύριο επικοινωνιακό μήνυμα για την αποτελεσματική πρόληψη του καπνίσματος σε εθνικό επίπεδο.

Από τον Ιανουάριο του 2020 είναι διαθέσιμη η δεύτερη έκδοση του βιβλίου, η οποία εκτυπώθηκε σε 3.000 αντίτυπα με χορηγία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Την ανανεωμένη έκδοση επιμελήθηκε η ομάδα του Ερευνητικού Εργαστηρίου George D.Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η οποία επιμελείται και όλο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE. Σε συνεργασία με τους συγγραφείς των κεφαλαίων του βιβλίου, επιδιώκουν να προσεγγίσουν πολύπλευρα το θέμα του καπνίσματος προκειμένου να καλλιεργηθεί η σωστή ενημέρωση που θα στηρίξει την πρόληψη του, κυρίως μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Αντίστοιχα, η πρώτη έκδοση του βιβλίου είχε δημιουργηθεί με την επιμέλεια της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και με χορηγία του Behrakis Foundation της Βοστώνης (ΗΠΑ) και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Η 2η έκδοση του βιβλίου “Παιδεία για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα” συνοδεύεται και από μία σύνοψη του κάθε κεφαλαίου δοσμένη σε μορφή power point, σχεδιασμένη έτσι ώστε να διευκολύνει το διδακτικό έργο του εκπαιδευτικού.

 

«Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα» – Σύνοψη

Κεφάλαιο 1.           Κάπνισμα και επιπτώσεις στην υγεία

Κεφάλαιο 2.           Εξάρτηση και εθισμός στο κάπνισμα

Κεφάλαιο 3.           Κάπνισμα και κύηση

Κεφάλαιο 4.          Παθητικό κάπνισμα

Κεφάλαιο 5.          Σύγχρονη προσέγγιση διακοπής του καπνίσματος

Κεφάλαιο 6.          Νέες τάσεις στη χρήση καπνικών προϊόντων

Κεφάλαιο 7.          Marketing, διαφήμιση και Lifestyle στην προώθηση του καπνίσματος

Κεφάλαιο 8.          Το κάπνισμα ως αντικείμενο της οικονομικής επιστήμης

Κεφάλαιο 9.          Ιστορική αναδρομή και ισχύουσα νομοθεσία για τον καπνό και τα συναφή προϊόντα

Κεφάλαιο 10.        Σύγχρονες πρακτικές και προσεγγίσεις στην πρόληψη του καπνίσματος στη σχολική κοινότητα

Κεφάλαιο 11.        Μεθοδολογία προληπτικής παρέμβασης για το κάπνισμα σε μαθητές δημοτικού σχολείου

Κεφάλαιο 12.        Μεθοδολογία προληπτικές παρέμβασης για το κάπνισμα σε μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου

Κεφάλαιο 13.        Συχνές ερωτήσεις των μαθητών και απαντήσεις για την πρόληψη του καπνίσματος

Κεφάλαιο 14.        Συμβουλευτική γονέων για την πρόληψη καπνίσματος – Σύνδεση σχολείου & οικογένειας

Το εξώφυλλο του βιβλίου “ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ”

Εκπαιδευτικό Υλικό για Νοσηλευτές και άλλους Επαγγελματίες Υγείας

«Κάπνισμα, Νοσηλευτική Προσέγγιση»

Μια συντονισμένη προσπάθεια, εξαιρετικών επιστημόνων του χώρου της υγείας που εργάστηκαν για μεγάλο διάστημα στο πλαίσιο του προγράμματος HEART II, είχε σαν αποτέλεσμα τη συγγραφή και την κυκλοφορία του βιβλίου «Κάπνισμα, Νοσηλευτική Προσέγγιση»

Αποτελεί ένα εγχειρίδιο για την εκπαίδευση, κυρίως των Νοσηλευτών, αλλά και όλων όσων ενδιαφέρονται και ασχολούνται με την προσέγγιση και την επίλυση ενός σημαντικού ζητήματος της ιατρικής καθημερινότητας, το κάπνισμα.

Στο βιβλίο αναφέρονται θέματα όπως η εξάρτηση και ο εθισμός στο κάπνισμα, οι επιπτώσεις του καπνίσματος σε διάφορα συστήματα του ανθρωπίνου οργανισμού, στην επιδημιολογία του καρκίνου του πνεύμονα σε σχέση με το κάπνισμα, στην επίδρασή του στη γυναίκα, στο παιδί και στον έφηβο. Επίσης στην προσέγγιση ασθενούς με ψυχιατρικό νόσημα που καπνίζει, στο παθητικό κάπνισμα, σε θέματα οικονομίας και καπνίσματος, καθώς και στις βασικές τεχνικές της διακοπής του καπνίσματος.

Η ευχή όλων των συμμετεχόντων στην έκδοση, είναι να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα στην αντιμετώπιση του προβλήματος του καπνίσματος, με τους νοσηλευτές πρωτεργάτες που η σπουδαιότητα του ρόλου τους είναι, αδιαμφισβήτητα, από τους πιο σημαντικούς.

Για να διευκολυνθεί η μεταφορά της γνώσης, εκτός από την έντυπη μορφή του βιβλίου που διανέμεται δωρεάν στους νοσηλευτές, διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

SMOKE-FREE-GREECE-DRASEIS-1
ΔΗΛΩΣΗ ΜΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Η Πρωτοβουλία SMOKEFREEGREECE, η οποία δραστηριοποιείται από το 2009 στην πρόληψη του καπνίσματος με έμφαση στη σχολική κοινότητα, δεν φέρει ουδεμία σχέση με φορείς, ιδρύματα, άτομα, πρωτοβουλίες με παρεμφερές όνομα ή σκοπό. Δεν έχει καμία οικονομική, ιδεολογική, κοινωνική σχέση ή συνεργασία με βιομηχανία παραγωγής και εταιρείες διάθεσης, προώθησης καπνικών και σχετικών νεωτεριστικών προϊόντων.

Η Πρωτοβουλία SMOKEFREEGREECE χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από την ΜΚΟ Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ & ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ
eae-logo
Μια δημιουργία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας
SMOKE FREE GREECE Official Website | All Rights Reserved | Copyright 2017