Πανελλήνια Μαθητικά Συνέδρια

SMOKE-FREE-GREECE-STUDENT-SEMINARS

Θέμα: Παιδεία Για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα

Από το 2010 που ξεκίνησε η πρωτοβουλία SmokeFreeGreece, έχει γίνει πλέον θεσμός κάθε χρόνο τόσο η διοργάνωση των Πανελλήνιων Μαθητικών Συνεδρίων, όσο και οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Διαγωνισμοί που λαμβάνουν μέρος στα πλαίσια του συνεδρίου (τα τελευταία 8 χρόνια), έχοντας πάντα κάποιο θέμα σχετικό με το κάπνισμα και το οποίο διαφέρει από χρόνο σε χρόνο.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δώδεκα Πανελλήνια Μαθητικά Συνέδρια με μεγάλη συμμετοχή σχολείων.

Περισσότεροι από 8.000 μαθητές συμμετείχαν με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, θεατρικά και μουσικά δρώμενα και 12.000 μαθητές έλαβαν μέρος στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς.

Smoke Free Greece 12ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο

12ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο

Ένα συνέδριο από τα παιδιά προς τα παιδιά, oι ενήλικες ακούν και συμβουλεύονται τους νέους για το πως θα πετύχουμε έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα.

Έμπνευση, τραγούδι, χορός και δημιουργικότητα αποτέλεσαν τα βασικά υλικά της πετυχημένης συνταγής, του 12ου Πανελληνίου Μαθητικού Συνεδρίου «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα» της πρωτοβουλίας SMOKE FREE GREECE, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Το 12ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο, πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στην αίθουσα «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΛΛΙΔΗΣ», την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

[Διαβάστε Περισσότερα]

Κάποια από τα έργα που βραβεύτηκαν!

1ο Βραβείο: Αθηνά Παντελίδου, Δημοτικό Σχολείο Νέου Αγιονερίου Κιλκίς

2ο Βραβείο: Ομαδικό έργο. Παναγιώτα Γκουντίδου, Αντωνία Εποιμενίδου, Μαριάνθη Λαφτσίδου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

1ο Βραβείο: Δήμητρα Δούρου, 1ο Γυμνάσιο Κιάτου

2ο Βραβείο: Ναταλία – Ευτυχία Χάλκου, 1o Γυμνάσιο Άνω Τούμπας

1ο Βραβείο: Νικόλαος Σαλιβέρος, Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

2ο Βραβείο: Στέλλα Μπιζάκη, Γενικό Λύκειο Πευκών

Smoke Free Greece 11ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο

11ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο

Το 11ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα» διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στις 12 Απριλίου 2022 στην Αθήνα.

Πρόεδρος του 11ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου ήταν ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, ο οποίος καλοσώρισε τους συνέδρους, τους/τις μαθητές/τριες και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους. Το συνέδριό μας φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Jacqueline de Romilly του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η κήρυξη της έναρξης των εργασιών έγιναν από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Την εκδήλωση επίσης τίμησαν με την παρουσία τους η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέτα Μακρή.

[Διαβάστε Περισσότερα]

Κάποια από τα έργα που βραβεύτηκαν!

1ο Βραβείο: Νικολιά Γεωργίου, Μαρία Κάνιστρα. 1ο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αχαΐας

2ο Βραβείο: Αγγελική Κότσυφα. Δημοτικό Σχολείο Άστρους

1ο Βραβείο: Μαρία – Άννα Ρίζου. 2ο Γυμνάσιο Βούλας

2ο Βραβείο: Σταυρούλα . 48ο Γυμνάσιο Αθηνών- Αντωνία Παπαδοπούλου

1ο Βραβείο: Παναγιώτης Τζάτζαλος, Γιάννης Τυρταίος, Κώστας Τυρταίος. Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Ρεπανιδίου Λήμνου

2ο Βραβείο: Ελευθέριος Παπούτσογλου. Ειδικό Σχολείο Βέροιας

10ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο

Την επιθυμία τους για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα εξέφρασαν οι 600 μαθητές που συμμετείχαν και παρακολούθησαν το 10ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2019 υπό την Αιγίδα της Α.Ε., τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο. Η φετινή διοργάνωση φιλοξενήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και η κήρυξη της έναρξης των εργασιών έγινε από τον κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, υπό την αμέριστη υποστήριξη του οποίου τελεί όλο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE για την πρόληψη του Καπνίσματος στα παιδιά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κυρία Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Υγείας, κύριος Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κύριος Λευτέρης Αυγενάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κύριος Γιώργος Πατούλης και η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

[Διαβάστε Περισσότερα]

10thConference

Κάποια από τα έργα που βραβεύτηκαν!

Βραβείο: Δέσποινα-Ειρήνη Τριανταφυλλίδου, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη (Θεσσαλονίκη)

Έπαινος: Ιάσονας Λάμπρος, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων

Έπαινος: Γιάννης Ασπρούτσος & Μυρτώ Χατζηαντωνίου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Βραβείο: Δήμητρα Μπανάκου & Ελένη Τσαλικίδη, 6ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας

Έπαινος: Μυρτώ Καστανάκη, Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου (Χανιά)

Έπαινος: Δημήτρης Βιλιώτης, Σπύρος Σιάρκος, Αντώνης Καραδήμας, Άγις Σαλτάνης, 2ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων (Αθήνα)

3 μαθητές από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Κορδελιού (Θεσσαλονίκη)

9ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο

Το 9ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα» διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, στις 6 Νοεμβρίου 2018 στα Τρίκαλα!

Οι μαθητές γίνονται πρεσβευτές της προσπάθειας για την πρόληψη του καπνίσματος!

 Η νέα γενιά αποδεικνύει με τις δράσεις, τις επιλογές και τη στάση της, ότι το κάπνισμα ανήκει πλέον στο παρελθόν. Ένα ηχηρό μήνυμα προς όλη την κοινωνία έστειλαν οι 800 μαθητές που παρακολούθησαν το 9ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα», έναν θεσμό, πλέον, στην μαθητική κοινότητα από την πρωτοβουλία SmokefreeGreece. Το Συνέδριο που για ακόμα μία χρονιά τέλεσε υπό την αμέριστη υποστήριξη και την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, φιλοξενήθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων «Αθανάσιος Τριγώνης».

[Διαβάστε Περισσότερα]

Κάποια από τα έργα που βραβεύτηκαν!

Βραβείο: Γιώργος Σιακαβάρας, 17ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

Έπαινος: Χρυσή Αθανασιάδου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης, Θεσσαλονίκη

Βραβείο: Ναταλία Βλαντούση, Αγγελική – Χάιδω Παπανδρέου,  Δημοτικό Σχολείο Ανδριανού, Αργολίδα

Έπαινος: Κωνσταντίνα Παπατριανταφύλλου, Κυριακή – Νεφέλη Ταμπαρσύδη, Ιωάννης – Μάριος Κοντοβός, Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη, Λάρισα

Βραβείο: Σαράσσης Δημήτριος, Μπουζινόπουλος Ευστάθιος, Σιδηρόπουλος Χρήστος – Βλαδήμηρος, Αντωνοπούλου Νικολλέτα, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Βέροιας

8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο

Έμπνευση, ρυθμός και δημιουργικότητα αποτέλεσαν τα βασικά χαρακτηριστικά του 8ου Πανελληνίου Μαθητικού Συνεδρίου «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κύριου Προκοπίου Παυλοπούλου. Ο κύριος χορηγός των δράσεων του SmokefreeGreece, κος George Behrakis, ταξίδεψε για λίγες μέρες από την Αμερική προκειμένου να παρακολουθήσει το Συνέδριο. Την εκδήλωση επίσης τίμησε με την παρουσία του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κος Πέτρος Τατούλης.

[Διαβάστε Περισσότερα]

Με την συμμετοχή τους οι 350 μαθητές από 10 σχολεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έστειλαν από το Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης σε όλη την Ελλάδα, ηχηρά μηνύματα ευαισθητοποίησης για τον έλεγχο και την πρόληψη του Καπνίσματος.

Κάποια από τα έργα που βραβεύτηκαν!

1ο Βραβείο: Βασιλική Λαψάνη  21ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

2ο Βραβείο: Ειρήνη Καταραχιά  21ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

3ο Βραβείο: Μαρία Αρβανιτά  3ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας

1ο Βραβείο: Δέσποινα Λάχανη  4ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης

2ο Βραβείο: Μαρία Αναστασιάδη, Δημήτριος Καλογερόπουλος 4ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης

3ο Βραβείο: Κωνσταντίνος Καλαμιτσίνης  4ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης

7ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε το 7ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο, υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκόπιου Παυλόπουλου.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» στη Θεσσαλονίκη, μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, Α’, Β’, Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου εντυπωσίασαν με δράσεις που σχεδίασαν οι ίδιοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, υψώνοντας τη φωνή τους ενάντια στο κάπνισμα. Μέσα από θεατρικά σκετς, και μουσικοχορευτικά δρώμενα γεμάτα ζωντάνια, δημιουργικότητα, χιούμορ και ευαισθησία, συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα και μάθημα ζωής.

[Διαβάστε Περισσότερα]

Το θέμα στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό ήταν «Παθητικό Κάπνισμα και Ανθρώπινα Δικαιώματα». Οι μαθητές κλήθηκαν να συντάξουν μια επιστολή προς παραλήπτη της επιλογής τους, πραγματικό ή φανταστικό, που να αναφέρεται στο παθητικό καπνισμα.

Κάποιες από τις επιστολές που βραβεύτηκαν!

Β’ Γυμνασίου | 1ο Βραβείο | 20ο Γυμνάσιο Πατρών | Ιωάννης Τσάτσαρης

Αγαπητέ Θεέ μου,

Σου γράφω γιατί είμαι σίγουρος πως εσύ θα με ακούσεις. Κανείς δεν με ακούει πια. Δεν ξέρω γιατί. Λες και η φωνή μου χάνεται και ’ γω φωνάζω για να ακουστώ αλλά δεν μπορώ.

Θεούλη μου, θέλω να σε παρακαλέσω να με βοηθήσεις να πείσω τους γονείς μου να κόψουν το κάπνισμα. Τους το λέω εδώ και χρόνια, αλλά αυτοί μου λένε πως δεν είναι δουλειά μου και να πάω να παίξω με τα παιχνίδια μου. Εγώ τους ακούω αλλά δεν πάω να παίξω. Με το που φτάνω στο δωμάτιό μου, πέφτω πάνω στο κρεβάτι και βάζω τα κλάματα. Μπορεί να κλαίω για ώρες αλλά μέσα μου ξέρω πως με το κλάμα δεν θα αλλάξει κάτι. Δεν θα με λυπηθούν. Τους αγαπάω και δεν θέλω να τους χάσω. Τόσα περιστατικά έχω ακούσει για καπνιστές που αρρώστησαν βαριά. Βάζουν τον ίδιο τον θάνατο μέσα τους και αυτοί δεν το έχουν καταλάβει.

Πολλές φορές όταν οι γονείς μου καλούν φίλους τους στο σπίτι, αρχίζουν να καπνίζουν όλοι μαζί και εγώ στη μέση προσπαθώ να πάρω ανάσα, δεν τα καταφέρνω. Νιώθω τον καπνό να καταστρέφει τους πνεύμονές μου. Αρχίζω να τρέχω. Τρέχω γρήγορα, πολύ γρήγορα. Βγαίνω έξω στον κήπο. Χωρίς καν να το σκεφτώ παίρνω ανάσες, πολλές ανάσες. Δεν τολμάω να ξαναμπώ μέσα. Μένω έξω, στο κρύο και αναρωτιέμαι πώς αντέχουν.

Θεέ μου, Εσύ τι θα έκανες; Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να τους κάνω να ξεχαστούν λιγάκι. Για παράδειγμα,
χτες το απόγευμα, ο πατέρας μου μού ζήτησε να πάω μέχρι το περίπτερο να του πάρω τσιγάρα. Μου έδωσε τα χρήματα και ένα κουτί, ώστε να του πάρω τη συγκεκριμένη μάρκα.

Στη διαδρομή έκανα την έξης ερώτηση στον εαυτό μου:

« Καθημερινά Σου προσευχόμαστε να μας έχεις καλά, γερούς και δυνατούς. Εμείς όμως τι προσπάθεια κάνουμε για να κρατηθούμε ζωντανοί; Ακριβώς ΤΙΠΟΤΑ! Καπνίζουμε, δεν αθλούμαστε, πίνουμε. Όλα αυτά φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα.»
Σταμάτησα να σκέφτομαι, είχα φτάσει. Ήταν ένα μεγάλο περίπτερο και είχε μια ξεχωριστή πτέρυγα για τα τσιγάρα. Κατευθύνθηκα προς τα εκεί. Όλα τα πακέτα πάνω τους κάτι έγραφαν, άρχισα να διαβάζω: ΠΡΟΣΟΧΗ ΘΑΝΑΤΟΣ, Ο ΚΑΠΝΟΣ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΛΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ… ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ, ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ. Σταμάτησα, είχα ανατριχιάσει. Το έβαλα στα πόδια. Στο μυαλό μου υπήρχαν αυτά που είχα διαβάσει. Έπεισα τον εαυτό μου να μην τα σκέφτεται. Στον μπαμπά μου είπα ψέματα. Γι’ αυτήν την φορά τον είχα σώσει, για την επόμενη όμως δεν ξέρω.

Χρειάζομαι την βοήθειά Σου Θεούλη μου. Δεν ξέρω τι να κάνω, πώς να φερθώ. Δεν θέλω να σκέπτομαι τα χειρότερα. Βοήθησε με γιατί όσο περνάει ο καιρός, νιώθω ότι οι γονείς μου βουλιάζουν ακόμα πιο πολύ στη μαύρη θάλασσα του εθισμού …

Ένα μεγάλο ευχαριστώ,
Γιάννης

Β’ Γυμνασίου | 2ο Βραβείο | Γυμνάσιο Οβρυάς | Ευανθία Γραβάνη

Αγαπητέ θείε Γιώργο,

Θα μπορούσα να σου τηλεφωνήσω αντί να σου στείλω γράμμα αλλά θεωρώ πως ο γραπτός μου λόγος θα σε επηρεάσει πιο πολύ από τον προφορικό. Αφορμή λοιπόν για αυτό το γράμμα στάθηκε ένα πρόσφατο μάθημα στη Βιολογία, καθώς και οι καθημερινές διαφημίσεις στις τηλεοράσεις και στα περίπτερα για τα τσιγάρα.

Στο προηγούμενο μάθημα της Βιολογίας αναφερθήκαμε στους πνεύμονες, στην χρησιμότητα τους και στις ζημιές που μπορούν να προκληθούν σε αυτούς από διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι και το κάπνισμα.

Έχεις άραγε κοιτάξει ποτέ το πακέτο με τα τσιγάρα που αγοράζεις καθημερινά από το περίπτερο; Έχεις δει τις εικόνες που έχει απέξω; Έχεις διαβάσει τι γράφει για το κάπνισμα;

Προφανώς και θα τα έχεις δει όλα αυτά στα οποία αναφέρομαι. Το θέμα όμως δεν είναι αν τα έχεις κοιτάξει, αλλά αν έχεις αναλογιστεί πόσο επιβλαβές είναι για τον οργανισμό μας το κάπνισμα. Μέχρι και το ίδιο το κουτί στο οποίο περιέχονται. Θα έπρεπε λοιπόν να γνωρίζεις ότι το τσιγάρο το οποίο καπνίζεις συνεχώς, αυτό το αθώο όπως νομίζουμε αντικείμενο, δεν είναι και τόσο αθώο.

Ξέρω τι θα μου απαντούσες εάν βρισκόσουν εδώ αυτή την στιγμή: ότι είναι μια συνήθεια, γι’ αυτό δεν κόβεται εύκολα. Κι όμως θείε δεν είναι απλώς μια συνήθεια, αλλά εθισμός. Το τσιγάρο περιέχει την νικοτίνη, οι οποία είναι ναρκωτικό και επιδρά στον εγκέφαλο και γενικά στο νευρικό σύστημα.

Το χειρότερο όμως είναι ότι έχεις οδηγήσει και τους γύρω σου, ακόμη και τα ίδια σου τα παιδιά, σε παθητικό κάπνισμα, καθώς εισπνέουν τον καπνό από το τσιγάρο, το οποίο είναι εξίσου κακό με το να κάπνιζαν.

Η προστασία από το κάπνισμα έχει γίνει ανθρώπινο δικαίωμα και οφείλεις  να το σέβεσαι. Δεν μπορείς να εκθέτεις τους συνανθρώπους σου σε έναν τόσο μεγάλο κίνδυνο. Ούτε επιτρέπεται να καπνίζεις σε δημόσιους  και κλειστούς χώρους.

Τέλος θα ήθελα να σου κάνω μια ερώτηση: Γιατί καταστρέφεις την υγεία σου; Γιατί το κάνεις αυτό στον εαυτό σου;

Θα ήθελα να σου πω ότι όλα αυτά στα γράφω για το καλό σου και δεν θα ήθελα να παρεξηγηθείς. Εάν κατάφερα έστω και λίγο να σε αφυπνίσω θα είμαι πολύ χαρούμενη.

Σε χαιρετώ!

Η ανιψιά σου,
Εύη

Α’ Λυκείου | 2ο Βραβείο | 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης | Μαριάνθη Γιακολή

Μητέρα, πατέρα, με ακούτε;

Είμαι σχολείο! Άλλο ένα πρωινό το κουδούνι έχει χτυπήσει και οι μαθητές έχουν μαζευτεί στον χώρο συγκέντρωσης. Εγώ δεν είμαι εκεί μαζί τους όπως σίγουρα θα νομίζετε…!

Όχι! Είμαι στριμωγμένος σε μια γωνιά της αυλής κρατώντας έναν καφέ στο χέρι και μερικά από τα τσιγάρα που πήρα το πρωί κρυφά από τα πακέτα σας. Δύσκολο να το πάρετε είδηση με τόσα που καπνίζετε.

Αυτό το κάνω μήνες τώρα!

Στην αρχή πήρα για να δοκιμάσω! Η γεύση και η μυρωδιά μου ήταν πολύ οικεία. Άλλωστε από μωρό σας θυμάμαι να καπνίζετε και οι δύο στο σπίτι και εγώ ανάμεσά σας στον καναπέ στην κουζίνα , στο τραπέζι του φαγητού.

Τότε σας χάζευα και δεν ήξερα τι ακριβώς κάνετε. Θυμάμαι μόνο να τσούζουν τα μάτια και ο λαιμός μου και να βήχω πού και πού.

Να, όπως τώρα! Ο λαιμός τσούζει, βήχω συνεχώς , αλλά είναι τόσο γνώριμα! Το πρωί αν δεν καπνίσω δυο τρία τσιγάρα δεν μπορώ να μπω στην τάξη. Ζαλίζομαι κιόλας το πρωί γιατί είμαι νηστικός. Θέλω να κάνω και εμετό κάποιες φορές. Αλλά συνεχίζω!

Και ξέρετε γιατί; Γιατί έχω εθιστεί! Τώρα ξέρω. Μας το εξήγησε ο δάσκαλος στο σχολείο.

Το παθητικό κάπνισμα λέει είναι πολλές φορές πιο επικίνδυνο από το ενεργητικό.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο παθητικός καπνιστής εισπνέει τον καπνό όλων όσων καπνίζουν γύρω του τόσο από τα τσιγάρα τους όσο και από τις εκπνοές τους. Εισπνέει και τα καρκινογόνα σωματίδια που αποβάλλονται στον χώρο και «ποτίζουν» στα ρούχα του .Και αυτά δεν απομακρύνονται έστω κι αν ο χώρος αεριστεί.

Μας είπε ακόμη ότι τα αποτελέσματα στην υγεία του παθητικού καπνιστή είναι πολλά. Δημιουργεί προβλήματα στην καρδιά και στους πνεύμονες. Πολλές φορές οδηγεί σε καρκίνους που με την σειρά τους οδηγούν στον θάνατο!

Μας μίλησε και για ανθρώπινα δικαιώματα! Μας είπε ότι υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους για να προστατεύσουν το δικαίωμα του πολίτη στην προστασία της υγείας του.

Κι ακόμη ότι είναι δικαίωμα κάθε παιδιού να ζει σε υγειινές συνθήκες και είναι ευθύνη και υποχρέωση των γονιών να φροντίζουν για την προστασία της υγείας των παιδιών τους όσο είναι ανήλικα!

Γιατί μπαμπά; Γιατί μαμά; Γιατί εσείς που λέτε ότι με αγαπάτε μου το κάνατε αυτό;

Από άγνοια; Από ανευθυνότητα; Από αδιαφορία; Γιατί;

Ο γιος σας.

Α’ Λυκείου | 3ο Βραβείο | Γυμνάσιο Ελαφονήσου | Νεφέλη Παρασκευή Σταθάκη

Αγαπημένε μου πατέρα,

Είμαι η Μυρτούλα σου, το κοριτσάκι σου, η πριγκίπισσά σου, όπως λες, το φως των ματιών σου! Πατέρα, σου γράφω αυτό το γράμμα,  γιατί αφ’ ενός ντρέπομαι να σου μιλήσω κατά πρόσωπο και, αφ’ ετέρου, γιατί δε θέλω να σε δω πληγωμένο από αυτά που θα σου πω.

Πατέρα, ΥΠΟΦΕΡΩ και απορώ που δεν το καταλαβαίνεις! Κάθε φορά που ανάβεις τσιγάρο μέσα στο σπίτι, εγώ αναπνέω τον μολυσμένο αέρα. Γιατί δηλητηριάζεις τον αέρα που αναπνέω; Λες ότι είμαι ό, τι πολυτιμότερο έχεις. Δεν το νομίζω. Το πολυτιμότερο για σένα είναι το τσιγάρο, αφού, όταν σβήνεις το ένα, ανάβεις το άλλο!

Με έφερες στη ζωή, για να με δεις να μεγαλώνω με υγεία και να προκόβω. Κάνεις όνειρα για μένα να σπουδάσω, να κάνω καριέρα, οικογένεια και να απολαμβάνω όλα τα δικαιώματα που έχει ο κάθε άνθρωπος. Αλίμονο, όμως! Φοβάμαι ότι δε θα προλάβω να ζήσω τη ζωή που ονειρεύεσαι εσύ για μένα και τη ζωή που ονειρεύομαι εγώ για μένα.

Ο καπνός σου με σκοτώνει σιγά  σιγά, ύπουλα και υπομονετικά. Από βρέφος, εξαιτίας σου, έχω αναπνεύσει χιλιάδες τσιγάρα. Μπορεί να μην το ξέρεις, αλλά 5,7 εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο οφείλονται στο κάπνισμα. Το 10% αυτών των θανάτων αφορούν ανθρώπους που δεν επιλέγουν, ούτε επιθυμούν  να καπνίζουν. Δεν θέλω να καπνίζω, σιχαίνομαι τον καπνό στα μαλλιά μου και τα ρούχα μου. Αναπνέω πάνω από 4000 καρκινογόνες ουσίες, γιατί δεν το καταλαβαίνεις;

Δεν μ’ έχεις δει πώς αποστρέφω το πρόσωπό μου όταν έρχεται πάνω μου ο καπνός του τσιγάρου; Εσύ νιώθεις απόλαυση, εγώ στη σκιά του καπνού βλέπω τον θάνατο ως μια νεκροκεφαλή που με πλησιάζει και μου χαμογελά με ένα καταχθόνιο χαμόγελο που με κάνει και φοβάμαι. Μου υπενθυμίζει το ζοφερό μου μέλλον και μου τονίζει ότι θα είναι για πάντα δίπλα μου να με κατατρώει. Εγώ το διώχνω με το χέρι μου, για μια στιγμή εξαφανίζεται και ανακουφίζομαι. Με την επόμενη όμως εκπνοή ξανάρχεται και με βασανίζει!

Πατέρα ΥΠΟΦΕΡΩ, ΥΠΟΦΕΡΩ, ΥΠΟΦΕΡΩ! Λες πολλές φορές πως είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να κάνει ό, τι θέλει στη ζωή του. Συμφωνώ, αλλά αυτό το δικαίωμα δεν πρέπει να είναι καταστροφικό ούτε για τον ίδιο, ούτε για τους άλλους.

Κάποιες φορές δικαιολογώ την άγνοιά σου. Ίσως όλα αυτά δεν τα γνωρίζεις. Με το ζόρι, μού’ χεις πει, τελείωσες το δημοτικό σχολείο, γιατί έπρεπε να «βγεις» στη δουλειά. Αγωνίζεσαι καθημερινά από το πρωί ως το βράδυ, για να μη μας λείψει τίποτα. Πού χρόνος για ενημέρωση. Όταν ήσουν νέος, ήταν της μόδας το κάπνισμα και γι’ αυτό, λες, το άρχισες. Πόση άγνοια Θεέ μου!

Τώρα, πατέρα, φοβάμαι και για τη δική σου υγεία. Τρέμω στη σκέψη ότι μπορεί να σε χάσω, εξαιτίας αυτής της συνήθειας και συνάμα φοβάμαι και για τη δική μου ζωή. Ελπίζω, όταν διαβάσεις αυτό το γράμμα, να καταλάβεις τον φόβο μου και την αγωνία όχι μόνο για τον εαυτό μου, αλλά και για σένα.

 

Υ.Γ. Την απάντηση στο γράμμα μου θα ήθελα να την δω σε πράξεις.

Σε φιλώ

Το Μυρτουλάκι σου

6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο “Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς κάπνισμα” που πραγματοποιήθηκε στις 9-11 Δεκεμβρίου 2015 στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, στο πλαίσιο του προγράμματος Heart II. Δείτε ολόκληρο το Πρόγραμμα του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου.

Το Συνέδριο ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου, στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με μία μαθητική εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα.

[Διαβάστε Περισσότερα]

Οι μαθητές που παρέστησαν συνοδεία των καθηγητών τους, στην εναρκτήρια εκδήλωση του αντικαπνιστικού συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε φέτος για 6η συνεχή χρονιά, ύψωσαν την φωνή τους «Για έναν κόσμο χωρίς Κάπνισμα» με δικές τους συνθέσεις τραγουδιών, θεατρικά δρώμενα και εικαστικά έργα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

SMOKE-FREE-GREECE-DRASEIS-1
ΔΗΛΩΣΗ ΜΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Η Πρωτοβουλία SMOKEFREEGREECE, η οποία δραστηριοποιείται από το 2009 στην πρόληψη του καπνίσματος με έμφαση στη σχολική κοινότητα, δεν φέρει ουδεμία σχέση με φορείς, ιδρύματα, άτομα, πρωτοβουλίες με παρεμφερές όνομα ή σκοπό. Δεν έχει καμία οικονομική, ιδεολογική, κοινωνική σχέση ή συνεργασία με βιομηχανία παραγωγής και εταιρείες διάθεσης, προώθησης καπνικών και σχετικών νεωτεριστικών προϊόντων.

Η Πρωτοβουλία SMOKEFREEGREECE χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από την  Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ & ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ
eae-logo
Μια δημιουργία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας
SMOKE FREE GREECE Official Website | All Rights Reserved | Copyright 2017