11ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο “Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα”

Το 11ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα» διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στις 12 Απριλίου 2022 στην Αθήνα.

Πρόεδρος του 11ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου ήταν ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, ο οποίος καλοσώρισε τους συνέδρους, τους/τις μαθητές/τριες και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους. Το συνέδριό μας φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Jacqueline de Romilly του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η κήρυξη της έναρξης των εργασιών έγιναν από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Την εκδήλωση επίσης τίμησαν με την παρουσία τους η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέτα Μακρή.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ευχαρίστησε θερμά τους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς για την επίμονη προσπάθειά τους να κάνουμε πράξη τη φράση «Η Νέα Γενιά Έρχεται το Κάπνισμα Φεύγει» και ανέφερε

«Το κάπνισμα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές της δημόσιας υγείας. Μέσα από το συνέδριο, τα ίδια τα παιδιά γίνονται πρωταγωνιστές και περνάνε τα δικά τους μηνύματα».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μίλησε για τα οφέλη στην υγεία μας, εάν ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Προέτρεψε τους μαθητές να γυμνάζονται τακτικά και να ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή.Αξίζει να σημειωθεί ότι ανέφερε το κάπνισμα ως μία κοινωνική συμπεριφορά που όχι μόνο επηρεάζει τους καπνιστές αλλά και τους ανθρώπους γύρω τους.

«Το τσιγάρο που καίγεται το αναπνέουν και οι άλλοι άνθρωποι γύρω μας. Δεν ζούμε μόνο για τον εαυτό μας, ζούμε και για τους άλλους ανθρώπους γύρω μας.»

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέτα Μακρή ανέφερε τη σημαντικότητα στην ενημέρωση των μαθητών/τριων τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής μακρυά από εξαρτήσεις και την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα τους βοηθήσουν να πουν «όχι» στα καπνικά προϊόντα.

«Τα νέα παιδιά έχουν όνειρα, φιλοδοξίες έχουν τη ζωή μπροστά τους για να ζήσουν αυτά που θέλουν και να έχουν ελπίδα να έχουν χαρά, ας προστατέψουν τα ίδια την υγεία τους.»

Η Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων SMOKE FREE GREECE Βάσω Ευαγγελοπούλου, έδωσε θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους έλαβαν μέρος στον 8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Η Νέα Γενιά Έρχεται το Κάπνισμα Φεύγει». Στον διαγωνισμό συμμετείχαν με έργα ζωγραφικής, 760 μαθητές από 98 σχολεία όλης της Ελλάδας, της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, όλων των τάξεων Γυμνασίου, Α’ Λυκείου  και μαθητές/τριες από Ειδικά σχολεία.

«Το «Επιλέγω να μην Καπνίζω» έχει γίνει κτήμα τους.»

Οι συμμετοχές που διακρίθηκαν στον 8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό:

Ε’ Δημοτικού

ΣΤ’ Δημοτικού

Α’ Γυμνασίου

Β’ Γυμνασίου

Γ’ Γυμνασίου

Α’ Λυκείου – ΕΠΑΛ

Ειδικά Σχολεία

Η ομάδα SMOKE FREE GREECE θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τον κ. Κώστα Βασιλείου, ο οποίος παρουσίασε και συντόνισε τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των μαθητών/τριων.

«Όταν δώσουμε τα εργαλεία και τους τρόπους στα παιδιά τα πασπαλίζουν με τη χρυσόσκονη της φαντασίας τους και μας δίνουν ένα τόσο μαγικό αποτέλεσμα».

Με αφετηρία τη διδακτική ενότητα του μαθήματος της Φυσικής «Αναπνευστικό Σύστημα» τα παιδιά της ΣΤ΄τάξης του 3ου Πειραματικού Δ.Σ. Ευόσμου εκπόνησαν ένα σχέδιο δράσης με θέμα το Κάπνισμα, τις επιπτώσεις του στην υγεία και τα οφέλη από τη διακοπή του. Ένα από τα προϊόντα αυτού του σχεδίου δράσης αποτελεί η ταινία μικρού μήκους με τίτλο: «Για να φτάσεις ψηλά».

Τα απίθανα ρομποτάκια από το ΚΔΑΠ Φλώρινας “Δεντρόσπιτο”, με ένα εξαιρετικά ευρηματικό και δημιουργικό τρόπο μας έδειξαν τις επιπτώσεις του καπνίσματος και τα οφέλη από το μη κάπνισμα.

Το 11ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο διοργανώθηκε από την πρωτοβουλία SMOKE FREE GREECE η οποία υποστηρίζεται από το Ερευνητικό Εργαστήριο George D.Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Ευχαριστούμε θερμά τα στελέχη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ και ιδιαίτερα τη Διεύθυνση Σπουδών, Προγραμμάτων & Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Β.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το 11ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο, εδώ.

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.