Δελτίο Τύπου 13ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο “Παιδεία για Έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα”

Δελτίο Τύπου 13ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο “Παιδεία για Έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα”

            Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 13ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Το διαδραστικό αυτό συνέδριο παρουσιάζεται από παιδιά και στόχος του είναι τα παιδιά να εμπνεύσουν τα παιδιά και να υψώσουν τη δική τους φωνή για την πρόληψη του καπνίσματος στη μαθητική κοινότητα.

            Στο χώρο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού παραβρέθηκαν για την παρακολούθηση του Συνεδρίου περίπου 400 μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί από 11 σχολεία δια ζώσης, και σημαντικός αριθμός εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Webex, ενώ το Συνέδριο αναμεταδιδόταν ζωντανά στο κανάλι της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του ΥΠΑΙΘΑ στο YouTube.

 

            Το Συνέδριο συντόνισε ο εκπαιδευτικός κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, ενώ ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας Smoke Free Greece, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, καλωσόρισε όσους/ες παρακολουθούσαν και κυρίως τους/τις μαθητές/τριες, και τόνισε ότι η φωνή τους για μία Ελλάδα Ελεύθερη Καπνού πρέπει να ακουστεί στην κοινωνία, ενώ τους προέτρεψε να υψώσουν την φωνή τους όσο πιο δυνατά μπορούν για μία κοινωνία χωρίς ουσίες και βία. Με έμφαση ο κ. Μπεχράκης, έθιξε και τον κίνδυνο του ηλεκτρονικού τσιγάρου, το οποίο, ψευδώς, προωθείται ως νέο και ασφαλές προϊόν,χωρίς αυτές οι ιδιότητες που προβάλλονται να έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τόνισε ότι όσοι βάλουν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο σήμερα στο στόμα τους, θα χάσουν ένα σπίτι και 10 χρόνια από τη ζωή τους.

            Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ο κ. Ιωάννης Κατσαρός, ο οποίος καλωσόρισε τους/τις μαθητές/τριες στο «σπίτι» τους, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Εκ μέρους της Υφυπουργού κας. Ζέτας Μακρή, ο κ. Κατσαρός κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου, συγχαίροντας όλους τους παρευρισκομένους για τη συμμετοχή, την κινητοποίηση, τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα, το αποτέλεσμα και το μήνυμά τους για μία Ελλάδα Ελεύθερη Καπνού. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι η ενεργή συμμετοχή στην εκστρατεία κατά του καπνίσματος γεννά την ελπίδα ότι το σχολείο επιτυγχάνει να στρέψει την προσοχή των παιδιών στην προάσπιση και υιοθέτηση της υγιεινής ζωής, της άσκησης, της υγιεινής διατροφής, της πρόληψης και της προστασίας από εξαρτήσεις και την ευαισθητοποίηση απέναντι σε παγκόσμια θέματα ατομικής και δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Η μαθητική κοινότητα έχει ανταποκριθεί με αμείωτο ενδιαφέρον στις «Προληπτικές Παρεμβάσεις για το Κάπνισμα», στα ετήσια Πανελλήνια Μαθητικά Συνέδρια και στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς με θέματα εστιασμένα στη ζωή χωρίς καπνό, και οι αριθμοί των συμμετεχόντων ενισχύουν την αισιόδοξη πεποίθηση ότι το μήνυμα κατά του καπνίσματος αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για τους/τις μαθητές/τριες. Η υφυπουργός κα. Ζέτα Μακρή υπογράμμισε ότι η υγεία στηρίζεται στο να προλαβαίνουμε το κακό κι όχι να το θεραπεύουμε κι ότι παρότι το κάπνισμα είναι ατομική συμπεριφορά, επηρεάζει και την υγεία των γύρω μας, καθιστώντας τους παθητικούς καπνιστές.

            Την εκδήλωση χαιρέτισε και η βουλευτής κα. Λιάνα Κανέλλη, η οποία μίλησε βιωματικά για την εμπειρία της με το τσιγάρο, συγκλονίζοντας όλο το κοινό. Την εκδήλωση, επίσης, χαιρέτισαν ο κ. Ανδρέας Νιγιάννης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Κατά τους χαιρετισμούς τους, και ο κ. Νιγιάννης και ο κ. Φιλόπουλος παρότρυναν τους/τις μαθητές/τριες να μην επηρεάζονται από την προώθηση του καπνίσματος, ενώ τόνισαν πόσο σημαντικό είναι να προσέχουν την υγεία τους και να την θέτουν σε προτεραιότητα. Ακόμα, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Γιώργος Βασιλόπουλος, φοιτητής της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, ο οποίος έδωσε κίνητρο στους νέους και τους κάλεσε να ενωθούν όλοι μαζί εναντίον του καπνίσματος και να στηρίξουν την προσπάθεια του Smoke Free Greece για ένα μέλλον χωρίς καπνό.

            Σε συνέχεια των χαιρετισμών, ακολούθησε η βράβευση των νικητών/τριών του 10ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής με θέμα «Διασκέδαση Χωρίς Κάπνισμα» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου. Στο Διαγωνισμό συμμετείχαν 160 μαθητές/τριες Ε’ και Στ’ Δημοτικού, των τριών τάξεων Γυμνασίου, Α΄ Λυκείου, και διακρίθηκαν τα εξής έργα:

 

1ο Βραβείο Δημοτικού. 4ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης

1ο Βραβείο Α΄ Γυμνασίου. Αθανασοπούλου Αριάδνη, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας

2ο Βραβείο Α’ Γυμνασίου. Κατσάνα Ευαγγελία, 4ο Γυμνάσιο Λάρισας

Έπαινος Α’ Γυμνασίου. Λύρας Παναγιώτης και Στρουμπούλης Θάνος, Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας

1ο Βραβείο Β’ Γυμνασίου. Βλαχάκη Ελένη, 4ο Γυμνάσιο Λάρισας

2ο Βραβείο Β’ Γυμνασίου. Μιχαλακοπούλου Χαρίκλεια, Γυμνάσιο Φιλιατρών

1ο Βραβείο Γ’ Γυμνασίου. Λαγκαδάκη Ειρήνη – Θεοδώρα, Εκπαιδευτήρια Νέα Παιδεία

2ο Βραβείο Γ’ Γυμνασίου. Παπασταμέλος Ανδρέας, 2ο Γυμνάσιο Βριλησσίων

Έπαινος Γ΄Γυμνασίου. Παπαδόπουλος Νικηφόρος, 2ο Γυμνάσιο Βριλησσίων

1ο Βραβείο Α’ Λυκείου. Χολέβας Κωνσταντίνος, 5ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Πάτρας

2ο Βραβείο Α’ Λυκείου. Δαγιακίδη Δάφνη, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας

1ο Βραβείο Ειδικών Σχολείων. Αθανασία Κεχαγιά, Ε.Ν.Ε.Ε.ΓΥ – Λ Αιγάλεω

             Μετά τις βραβεύσεις, όλοι οι παρευρισκόμενοι/ες παρακολούθησαν εντυπωσιασμένοι τις πολύ δημιουργικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που είχαν προετοιμάσει οι μαθητές/τριες, με την πολύτιμη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους. Συγκεκριμένα, μαθητές/τριες από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας ξεσήκωσαν την αίθουσα του Συνεδρίου, χορεύοντας Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς, μαθητές/τριες από το 2ο Γυμνάσιο Βριλησσίων παρουσίασαν τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα από ποσοτική έρευνα σε μικρή κλίμακα με θέμα «Διασκέδαση Χωρίς Κάπνισμα», ένας μαθητής από το 13ο Γυμνάσιο Περιστερίου εκτέλεσε με εκπληκτικό τρόπο τον μονόλογο «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού» του Άντον Τσέχωφ, μαθητές/τριες από το 8ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας παρουσίασαν τα αποτελέσματα έρευνας  που είχε θέμα «Στάσεις και Αντιλήψεις Μαθητών/τριών Στ’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου για το Κάπνισμα», δύο μαθήτριες από το 48ο Γυμνάσιο Αθήνας παρουσίασαν μία σύγχρονη χορογραφία του τραγουδιού «Το Κάπνισμα», και στο τέλος μαθητές/τριες από το Μουσικό Σχολείο Αθηνών μας διασκέδασαν με ένα μουσικό πρόγραμμα ρεμπέτικης μουσικής.

         Το 13ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα» ολοκληρώθηκε με επιτυχία με τις ευχαριστίες του Προέδρου του Συνεδρίου, κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, προς όλους τους συμμετέχοντες.

        Μπορείτε να παρακολουθήσετε το 13ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα», τις βραβεύσεις των μαθητών/τριων  που διακρίθηκαν στο 10ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Διασκέδαση Χωρίς Κάπνισμα», στο κανάλι της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης στο Youtube, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=4o52wv5s_Fw

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.