Συνέντευξη του καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη για το Ηλεκτρονικό Κάπνισμα στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Πρόγραμμα

Συνέντευξη του καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη για το Ηλεκτρονικό Κάπνισμα στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Πρόγραμμα

Ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης παραχώρησε συνέντευξη για τους κινδύνους του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην εκπομπή “Το GPS της Επικαιρότητας” του Θάνου Σιαφάκα, στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8. 

Ο καθηγητής μεταξύ άλλων τόνισε ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκαλεί άμεση αντίδραση στον οργανισμό, επηρεάζοντας τη μηχανική της αναπνοής και τη φλεγμονώδη αντίδραση του αναπνευστικού συστήματος και η χρόνια φλεγμονή είναι ικανή να οδηγήσει σε ανάπτυξη όγκων.

Αυτό που υπογράμμισε είναι ότι πρέπει οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και ολόκληρη η κοινωνία να ευαισθητοποιηθούν και να επιστήσουν την προσοχή τους στα παιδιά, στα οποία στοχεύει η καπνοβιομηχανία μέσω των διαφορετικών και ελκυστικών μορφών, χρωμάτων, σχεδίων, γεύσεων και αρωμάτων του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο γίνεται πιο εύκολα αποδεκτό από τα νέα παιδιά και λειτουργεί ως μηχανισμός εξάπλωσης που βλάπτει τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για ένα εμπορικό ζήτημα, αφού όλη η  έμφαση δίνεται στη διαφήμιση, την προώθηση και τη διείσδυση των προϊόντων ηλεκτρονικού καπνίσματος στους μαθητές ακόμα και του Δημοτικού.

Επίσης, ο κ. Μπεχράκης έθιξε το ζήτημα της μη τήρησης της νομοθεσίας για την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους. Σχετικά με αυτό ανέφερε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα προωθήσει δεόντως την πρόταση να μην πωλούνται τσιγάρα χωρίς  επίδειξη ταυτότητας, ώστε να περιοστεί η πρόσβαση των ατόμων ηλικίας κάτω των 18 ετών σε καπνικά προϊόντα.

 

Μπορείτε να διαβάσετε το άθρο με τη συνέντευξη εδώ.

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.