1ο Βραβείο – EU Health Award 2021 για την Πρόληψη του Καρκίνου – Βρυξέλλες 2022

1ο Βραβείο – EU Health Award 2021 για την Πρόληψη του Καρκίνου – Βρυξέλλες 2022

Η πρωτοβουλία SMOKE FREE GREECE βραβεύτηκε στις 4 Μαΐου από την Ευρωπαϊκη Επιτροπή, σε ειδική τελετή στο κτήριο της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες, με την πρώτη θέση στον διαγωνισμό «2021 EU Health Award on Cancer Prevention –Βραβείο Υγείας 2021 για την Πρόληψη του Καρκίνου» ως η επιτυχέστερη καμπάνια ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου στην Ευρώπη. Η Επιτροπή βραβεύει «εξαιρετικές πρωτοβουλίες από ΜΚΟ ή άλλες κοινωνικές οργανώσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα που επιδιώκουν την επιμόρφωση σε θέματα πρόληψης του καρκίνου στα παιδιά και στους νέους (από 6-24 ετών)».

Υπόβληθηκαν συνολικά 110 αιτήσεις υποψηφιότητας από 15 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Ύστερα από προσεκτική εξέταση των υποψηφίων και των δράσεών τους η Επιτροπή επέλεξε δέκα φιναλίστ (μεταξύ των οποίων προτάσεις από τη Σουηδία, την Ιταλία και την Ολλανδία). Ο πρώτος νικητής, η δική μας πρωτοβουλία «Smoke Free Greece», ανακοινώθηκε σήμερα. Οι άλλες δύο διακρίσεις απονεμήθηκαν αντίστοιχα σε δράσεις από την Κροατία και την Τσεχία.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη βράβευση της πρωτοβουλίας SMOKE FREE GREECE από την Ευρωπαϊκη Επιτροπή, εδώ.

Η πρωτοβουλία SMOKE FREE GREECE υλοποιείται από το Ερευνητικό Εργαστήριο George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, με βασικό χορηγό το George Behrakis Foundation της Βοστώνης.

Εδώ και δεκατρία χρόνια υλοποιούνται στοχευμένες δράσεις προκειμένου να απομακρυνθούν οι Έλληνες –και ιδίως τα παιδιά και οι νέοι– από τον κίνδυνο του τσιγάρου. Τα αποτελέσματα της πολυεπίπεδης προσπάθειας συνοπτικά εκφράζονται από τη μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος κατά 33% στην ηλικία 16-24 ετών και κατά 27% στον συνολικό πληθυσμό της χώρας. Τέλος, οι δράσεις της πρωτοβουλίας SMOKE FREE GREECE άνοιξαν το πεδίο της εφαρμογής ευρύτερων νομοθετικών ρυθμίσεων, με επιστέγασμα την ψήφιση και την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου το 2019.

Ο ιδρυτής της πρωτοβουλίας SMOKE FREE GREECE, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, παραλαμβάνοντας το βραβείο στις Βρυξέλλες δήλωσε: «Αφιερώνω τη σημερινή πολύ τιμητική διάκριση για τη χώρα μας στον George Behrakis για την πολυετή υποστήριξη και την χρηματοδότηση της προσπάθειας SMOKE FREE GREECE, καθώς και στον ανώνυμο εκπαιδευτικό, χωρίς την αφοσίωση του οποίου δεν θα είχαν βοηθηθεί δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα να αρχίσουν τη ζωή τους απαλλαγμένοι από τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η συντονίστρια του εκπαιδευτικού προγράμματος εκπροσωπώντας και εκείνη την πρωτοβουλία SMOKE FREE GREECE, κ. Βεργίνα Βυζικίδου.

Η παρουσίαση των δράσεων SMOKE FREE GREECE που βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο «2021 EU Health Award on Cancer Prevention –Βραβείο Υγείας 2021 για την Πρόληψη του Καρκίνου»:

Λίγα λόγια για τη δραστηριότητά μας

Από το 2009, στον πυρήνα της δράσης μας βρίσκεται η ανάπτυξη και η εφαρμογή μιας ολόκληρης σειράς επιστημονικά σχεδιασμένων και φιλικών προς τα παιδιά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αποτελούν τον κύριο μηχανισμό μεταστροφής της αντίληψης ως προς το κάπνισμα.

Οι παρεμβάσεις μας στα σχολεία, καθώς και η ανάλογη παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, γίνεται πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας-Θρησκευμάτων και Υγείας. Η ανταπόκριση που συναντήσαμε τόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και από τους ίδιους τους μαθητές σε πανελλήνιο επίπεδο ήταν –και παραμένει– εντυπωσιακά θερμή. Ιδιαίτερη επιτυχία, μάλιστα, έχει σημειώσει το τετράδιο «Μαθαίνω να μην καπνίζω», που έχει ήδη μεταφραστεί και εκτυπωθεί στην Αγγλική, τη Γερμανική και την Αραβική γλώσσα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα SMOKE FREE GREECE περιλαμβάνει:

  • Σχολικές παρεμβάσεις
  • Σεμινάρια για γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας
  • Εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές, δασκάλους, γονείς, επαγγελματίες υγείας
  • Ετήσια σχολικά συνέδρια
  • Μαθητικούς διαγωνισμούς με θέματα εστιασμένα στη ζωή χωρίς καπνό
  • Συνεργασίες με ΜΚΟ
  • Καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι ειδικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις μας για παιδιά από 10 έως 17 ετών εστιάζουν στους θετικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να αποφεύγεται η χρήση καπνού, τονίζοντας τα ωφέλη του υγιεινού τρόπου ζωής που σχετίζεται με το μη κάπνισμα – συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από σχετικούς καρκίνους και άλλες προκαλούμενες από τον καπνό ασθένειες. Από το 2014 ως το 2022, περισσότεροι από 61.000 μαθητές έχουν συμμετάσχει σε 1.841 παρεμβάσεις με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Τα εκπαιδευτικά σεμινάριά μας είναι ειδικά σχεδιασμένα για να βοηθούν τους δασκάλους, τους επαγγελματίες υγείας και τους γονείς ώστε να προσεγγίζουν σωστά τους μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου και να τους καθοδηγούν σχετικά με την πρόληψη του καπνίσματος. Από το 2010, πάνω από 2.500 εκπαιδευτικοί και 700 επαγγελματίες υγείας έχουν ολοκληρώσει εργαστήρια «Τrain-the-trainer».

Από το 2010, έχουμε διοργανώσει δέκα Ετήσια Πανελλήνια Μαθητικά Συνέδρια με τίτλο «Παιδεία Για Έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα» και οχτώ Ετήσιους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς. Οι διαγωνισμοί, με διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο, ενθαρρύνουν τους μαθητές να εκφράζονται με καλλιτεχνικά μέσα όπως σχέδιο, ζωγραφική, μουσική σύνθεση, βίντεο κλιπ και κινούμενα σχέδια εμπνευσμένα κάθε φορά από το επιλεγμένο θέμα που άπτεται της ζωής χωρίς κάπνισμα. Περισσότεροι από 7.000 μαθητές έχουν συμμετάσχει σε εκπαιδευτικές δράσεις, θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις και πάνω από 3.500 μαθητές σχολικής ηλικίας συμμετείχαν ως τώρα στους διαγωνισμούς.

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.