7ο Πανελλήνιο Συνέδριο “Παιδεία Για Έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα”

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο “Παιδεία Για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα” που πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Με μεγάλη επιτυχία στο πλαίσιο της προσπάθειας για την Πρόληψη του Καπνίσματος στη Μαθητική Κοινότητα, διοργανώθηκε και φέτος από το Ερευνητικό Εργαστήριο “George D. Behrakis” της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου της Ελλάδος και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο  «Παιδεία Για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα».

 

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» στη Θεσσαλονίκη, μαθητές Ε’ και Στ’ Δημοτικού, Α’, Β’, Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου εντυπωσίασαν με δράσεις που σχεδίασαν οι ίδιοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, υψώνοντας τη φωνή τους ενάντια στο κάπνισμα. Μέσα από θεατρικά σκετς, και μουσικοχορευτικά δρώμενα γεμάτα ζωντάνια, δημιουργικότητα, χιούμορ και ευαισθησία, συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα και μάθημα ζωής.

 

Επίσης βραβεύτηκαν οι μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου και Α’ Λυκείου για τη συμμετοχή τους στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Παθητικό Κάπνισμα και Ανθρώπινα Δικαιώματα».Οι βραβευμένοι μαθητές έχουν ανακοινωθεί εδώ.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο κ. George, Margo και Drake Behrakis εκ μέρους του Behrakis Foundation της Βοστώνης που χορηγεί τα προγράμματα πρόληψης του καπνίσματος στην Ελλάδα, ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος Εντατικολόγος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, η κ. Παρασκευή Πατάκα, Αναπληρώτρια Πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, η κ. Κλώντια Καρύδη, Vice President of Public Affairs του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας, ο πρόεδρος του Κολεγίου Ανατόλια κ. Πάνος Βλάχος, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Χαράλαμπος Ακριτίδης, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης κ. Κεραμιδάς Κωνσταντίνος , ενώ την παρουσίαση και τον συντονισμό είχε ο εκπαιδευτικός συντονιστής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διεύθυνση Π.Ε.Δ. Θεσσαλονίκης, κ. Κώστας Βασιλείου.Η εκδήλωση τελούσε υπό της αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπουλου.

Είναι υποχρέωση όλων μας να αντιταχθούμε σε αυτή την ανεξέλεγκτη διαδικασία «στρατολόγησης» νέων καπνιστών και με μια οργανωμένη παρέμβαση στα σχολεία, να στοχεύσουμε κατευθείαν στην πρόληψη και στην ανάπτυξη μιας συνειδητοποιημένης κουλτούρας, που αυτή θα οδηγήσει την κοινωνία στην αποφασιστική μείωση του καπνίσματος.

Το μαθητικό συνέδριο έληξε με συναυλία του μουσικού συνόλου “Φάρος του Κόσμου”.

Το επιστημονικό μέρος του Συνεδρίου έλαβε χώρα στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου. Η  εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Καθηγητή κ. Γεωργίου Κ. Δαΐκου, ο οποίος παρευρέθηκε και χαιρέτησε. Στην επιστημονική εκδήλωση, επίσης, χαιρέτησαν ο κ. Γεώργιος Μπεχράκης, ο κύριος χορηγός του προγράμματος Smokefreegreece, ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, Διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και ο Μιχάλης Τουμπής, Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Ακολουθήσουν ομιλίες σχετικά με το κάπνισμα από τον κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, την κ. Άννα Τζώρτζη, Πνευμονολόγο, Υπεύθυνη του Ερευνητικού Εργαστηρίου “George D. Behrakis”τον κ. Κωνσταντίνο Βαρδαβά, Επιδημιολόγο, Αναπληρωτή Διευθυντή του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και την κ. Μαρίνα Δέμη, Βιολόγο, Εκπαιδεύτρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ακολούθησε μετασυνεδριακό σεμινάριο εκπαιδευτών, το οποίο περιελάμβανε ομιλίες και δύο βιωματικά σεμινάρια προληπτικών παρεμβάσεων για το κάπνισμα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου.

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.