12ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο “Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα”. Βραβεία 9ος ΠΜΔ «Ζωή Χωρίς Εξαρτήσεις»

Ένα συνέδριο από τα παιδιά προς τα παιδιά, oι ενήλικες ακούν και συμβουλεύονται τους νέους για το πως θα πετύχουμε έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα.

Έμπνευση, τραγούδι, χορός και δημιουργικότητα αποτέλεσαν τα βασικά υλικά της πετυχημένης συνταγής, του 12ου Πανελληνίου Μαθητικού Συνεδρίου «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα» της πρωτοβουλίας SMOKE FREE GREECE, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Το 12ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο, πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στην αίθουσα «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΛΛΙΔΗΣ», την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπό την αιγίδα της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας SMOKE FREE GREECE, ευχαρίστησε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο Συνέδριο με τις δράσεις τους «τα παιδιά αποτελούν την καρδιά, την ψυχή και τη δύναμη της εκδήλωσης.»

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Μακεδονίας, κ. Μελίνα Δερμεντζοπούλου δίνοντας συγχαρητήρια στους μαθητές/τριες που συμμετείχαν στο Συνέδριο και στον Διαγωνισμό, «για έναν Κόσμο πιο καθαρό, για έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος κοιτάει με αισιοδοξία το μέλλον και ελπίζει ότι «η επόμενες γενιές θα είναι απελευθερωμένες από το Κάπνισμα, γιατί το να απελευθερωθείς από αυτή την εξάρτηση, σημαίνει ότι σέβεσαι τον εαυτό σου, σέβεσαι τον διπλανό σου, σέβεσαι ολόκληρη την κοινωνία».

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Θωμάς Μπαχαράκης, καθώς και το παρόν έδωσαν και οι Διευθύνσεις Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο κ. Θωμάς Μπαχαράκης, ανέφερε τη σημασία της προσπάθειας των μαθητών/τριων και εκπαιδευτικών που έδωσαν το μεράκι τους για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου και έδωσε συγχαρητήρια όχι μόνο σε όσους βραβεύτηκαν στον Διαγωνισμό αλλά και όσους συμμετείχαν, γιατί «πρώτα αυτό που μετράει είναι η συμμετοχή και η βράβευση έρχεται στην πορεία». «Είναι κρίσιμο και σημαντικό να διοργανώνονται δράσεις που παρέχουν γνώση και μας βοηθούν να υιοθετήσουμε αντικαπνιστική στάση».

Η Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος κ. Βάσω Ευαγγελοπούλου, ευχαρίστησε όλους τους μαθητές/τριες που έλαβαν μέρος στον 9ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Ζωή Χωρίς Εξαρτήσεις». Στον διαγωνισμό συμμετείχαν με έργα ζωγραφικής, 300 μαθητές/τριες από 67 σχολεία όλης της Ελλάδας, της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, όλων των τάξεων Γυμνασίου, Α’ Λυκείου  και μαθητές/τριες από Ειδικά σχολεία.

 

Οι συμμετοχές που διακρίθηκαν στον 9ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Ζωή Χωρίς Εξαρτήσεις»

Ε’ Δημοτικού

1ο Βραβείο. Αθηνά Παντελίδου, Δημοτικό Σχολείο Νέου Αγιονερίου Κιλκίς

2ο Βραβείο. Ομαδικό έργο. Παναγιώτα Γκουντίδου, Αντωνία Εποιμενίδου, Μαριάνθη Λαφτσίδου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΤ’ Δημοτικού

1ο Βραβείο. Ομαδικό έργο. Ευαγγελία Λαζαρίδη, Γεωργία – Κλειώ Μπαλωμένου, Ανδριάνα Ποταμίτη, 36ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας

2ο Βραβείο. Βιολέττα Πούλου, 2ο Δημοτικό Αγίου Δημητρίου

 

 

 

 

 

 

 

 

Α’ Γυμνασίου

1ο Βραβείο. Όλγα Ντίκα, Γυμνάσιο Φιλύρου

2ο Βραβείο. Ιωάννα Αμπαδιωτάκη, 6ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας

 

 

 

 

 

 

 

Β’ Γυμνασίου

 

1ο Βραβείο. Ηλιάννα Αντωνίου, 1ο Γυμνάσιο Κιάτου

2ο Βραβείο. Χριστίνα Γραμμένου, Ημερήσιο Γυμνάσιο Μυγδονίας

 

 

 

 

 

 

 

 

Γ’ Γυμνασίου

1ο Βραβείο. Δήμητρα Δούρου, 1ο Γυμνάσιο Κιάτου

2ο Βραβείο. Ναταλία – Ευτυχία Χάλκου, 1o Γυμνάσιο Άνω Τούμπας

 

 

 

 

 

 

 

Α’ Λυκείου 

1ο Βραβείο. Νικόλαος Σαλιβέρος, Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

2ο Βραβείο. Στέλλα Μπιζάκη, Γενικό Λύκειο Πευκών

 

 

 

 

 

 

 

Μία πολύ συγκινητική στιγμή ήταν η βράβευση της κ. Βάσως Ευαγελοπούλου από τον κ. Παναγιώτη Μπεχράκη και τον κ. Ευάγγελο Φιλόπουλο, για το έργο και τη συνεισφορά της στην πρωτοβουλία SMOKE FREE GREECE.

“Τα ινδάλματα είναι οι άνθρωποι που με προσοχή και με αγάπη για τον συνάνθρωπο έδωσαν πάρα πολλά και ένας από αυτούς ένας άνθρωπος που είναι άξιος και βοήθησε αθόρυβα και ακούραστα, την πρωτοβουλία SMOKE FREE GREECE, αλλά και γενικότερα τον άνθρωπο, είναι η Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος κ. Βάσω Ευαγγελοπούλου” ανέφερε ο κ. Φιλόπουλος και μαζί με τον κ. Μπεχράκη της απονείμανε μία τιμητική πλακέτα για το πολλών ετών έργο της.

Ο Εκπαιδευτικός κ. Κώστας Βασιλείου, παρουσίασε και συντόνισε τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των μαθητών/τριων του 12ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου.

«Για ποιο λόγο να ξεκινήσεις κάτι, όταν βλέπεις ανθρώπους που παλεύουν να ξεφύγουν από την εξάρτηση, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι απλά να μην το ξεκινήσουμε.»

Πολύ στοχευμένα και παραστατικά ο κ. Κώστας Βασιλείου παρομοίωσε το παθητικό κάπνισμα με το καθάρισμα ενός κρεμμυδιού, «Το κάπνισμα είναι σαν να κόβεις ένα κρεμμύδι, επηρεάζει εσένα, αλλά επηρεάζει και τους γύρω σου και αρχίζουμε όλοι να δακρύζουμε. Ό, τι συμβαίνει γύρω μας, μας επηρεάζει και έχουμε κάθε δικαίωμα να μην επιτρέπουμε να συμβαίνει όσο βρισκόμαστε εμείς εκεί.»

Με την συμμετοχή τους, οι 350 μαθητές από 6 σχολεία της Περιφέρειας Μακεδονίας, έστειλαν σε όλη την Ελλάδα, ηχηρά μηνύματα ευαισθητοποίησης για τον έλεγχο και την πρόληψη του Καπνίσματος.

Μπορείτε να δείτε εδώ το πρόγραμμα του 12ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα» και το Πρόγραμμα της Μαθητικής Εκδήλωσης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το 12ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα» και τις βραβεύσεις των μαθητών/τριων του 9ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού «Ζωή Χωρίς Εξαρτήσεις», στον παρακάτω σύνδεσμο: Education for a SMOKEFREE GENERATION LivestreamYouTube

 

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.