Παιδεία για έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα – Παρουσίαση δεύτερης έκδοσης

Παιδεία για έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα – Παρουσίαση δεύτερης έκδοσης

Το βιβλίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και όσους θέλουν να αποκτήσουν επιστημονική γνώση γύρω από το Κάπνισμα και την πρόληψη του και είναι διαθέσιμο δωρεάν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Tο εκπαιδευτικό υλικό που πλαισιώνει τις δράσεις της πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE για την πρόληψη του καπνίσματος, εμπλουτίστηκε πρόσφατα με την δεύτερη, ανανεωμένη έκδοση του βιβλίου «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα», το οποίο παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση. Για το περιεχόμενο του βιβλίου και τον ρόλο του ως απαραίτητο εκπαιδευτικό εργαλείο για τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας και σύγχρονης κοινωνικής στάσης απέναντι στο κάπνισμα μίλησαν οι κ.κ. Γιάννης Τούντας Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Γιάννης Αντωνίου Πρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Νικόλαος Μπουμπάρης Φιλόλογος, σε πάνελ με συντονίστρια την κυρία Παρασκευή Πατάκα Ομότιμη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και πρώην Αντιπρύτανη ΑΠΘ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, κύριος Αντώνης Αυγερινός και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κύριος Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο οποίος απηύθυνε και σύντομο χαιρετισμό.

Η κυρία Πατάκα έκανε αναφορά στις πολυετείς δραστηριότητες για την διακοπή του καπνίσματος στην Ελλάδα, ενώ ο κύριος Τούντας επισήμανε την πολύ-παραγοντική διάσταση του προβλήματος που λέγεται Κάπνισμα για την Δημόσια Υγεία. Ο κ. Αντωνίου εξέφρασε το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων να εντάξει στο σχολικό πρόγραμμα ειδικά μαθήματα για την πρόληψη του καπνίσματος και δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει το βιβλίο σε όλους τους εκπαιδευτικούς της χώρας.

Η νέα έκδοση του βιβλίου συμπίπτει με την επιτυχή εφαρμογή του νέου Νόμου για την προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα στην χώρα μας και αποτελεί εργαλείο μεταφοράς της γνώσης στη μαθητική κοινότητα, μέσω των εκπαιδευτικών και των γονέων. Το βιβλίο «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα» εκδόθηκε πρώτη φορά το 2016, με στόχο την ενίσχυση της εκπαιδευτικής κοινότητας στην πρόληψη του καπνίσματος τόσο στα παιδιά, όσο και σε όλη την κοινωνία. Η επιμέλεια της νέας έκδοσης έγινε και πάλι από την ομάδα του Ερευνητικού Εργαστηρίου George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και της πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE, με στόχο να προσφέρει σε εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς επιστημονική γνώση, την οποία θα μεταδώσουν με τη σειρά τους στη νέα γενιά.

Το περιεχόμενο του βιβλίου, όπως παρουσιάστηκε εκτενώς και από τον κ. Μπουμπάρη, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων γύρω από το Κάπνισμα, όπως είναι οι επιπτώσεις στην υγεία, ο εθισμός, το παθητικό κάπνισμα, τα νέα καπνικά προϊόντα, το marketing, οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις κ.α. Η πιο σημαντική, όμως, συνεισφορά του βιβλίου είναι η λεπτομερής και εκτενής μεθοδολογία εκπαίδευσης και προσέγγισης των μαθητών για την αποδοτική πρόληψη του καπνίσματος και η σύνδεση που χτίζει μεταξύ σχολείου και οικογένειας.

Οι εκλεκτοί συγγραφείς του βιβλίου είναι αξιόλογοι επαγγελματίες διαφόρων κλάδων, όπως εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες υγείας, οικονομολόγοι κ.α. και συνεργάστηκαν εξαιρετικά με την ομάδα της πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE προκειμένου να συντελέσουν στη δημιουργία μίας σύγχρονης και επικαιροποιημένης νέας έκδοσης.

Την εκτύπωση 3.000 αντιτύπων της νέας έκδοσης, ανέλαβε εξ ολοκλήρου, με την ευγενική χορηγία του, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Οι εκπαιδευτικοί Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων θα το προμηθευτούν δωρεάν σε έντυπη μορφή, ενώ είναι στη διάθεσή τους και σε ηλεκτρονική μορφή εδώ.

«Σε συνεργασία με την έξοχη εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας και την ενεργό υποστήριξη και αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, η πρωτοβουλία SMOKEFREEGREECE έχει σχεδιάσει και πραγματοποιεί ένα μεγάλο, σε όγκο και χρονική διάρκεια, έργο προληπτικών παρεμβάσεων για το κάπνισμα στη σχολική ηλικία. Με θετικά μηνύματα, χωρίς φοβιστικές εικόνες και απειλές, με χαρούμενα χρώματα και έξυπνα συνθήματα, μαθητές και καθηγητές συγκροτούν σήμερα τον πυρήνα ανατροπής ξεπερασμένων τάσεων, που κατευθύνει την κοινωνία με γνώση και θετικές επιλογές στην επαναδιαχείριση του προβλήματος που λέγεται κάπνισμα» αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE, κύριος Παναγιώτης Μπεχράκης.

Συντελεστές Βιβλίου «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα»

Επιμέλεια Έκδοσης:
Παναγιώτης Μπεχράκης, Βάσω Ευαγγελοπούλου, Άννα Τζώρτζη

Συγγραφείς:
Αθανασάκης Κώστας, Αλεξάκη-Αναστασοπούλου Αρχοντούλα, Αλεξάκη Βασιλική, Αρκουμανέας Παναγιώτης, Βαρβαρήγος Βασίλειος, Ευαγγελοπούλου Βάσω, Ζούζουλα Όλγα, Κυριόπουλος Ηλίας, Λιοζίδου Αθανασία, Λουκοπούλου Ανδριανή, Μακαρώνη Σωτηρία, Μπαραμπούτη Χρυσούλα, Πατάκα Αθανασία, Σκοπελίτης Ευστράτιος, Τζώρτζη Άννα

Σχεδιασμός – Εικαστική επιμέλεια:
Ηρώ Μακρυνάκη, A3 Resizing Ideas

Διόρθωση κειμένων:
Μαρία Κούρου

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.