Παγκόσμια Ημέρα για τα Αναπνευστικά Νοσήματα – 25 Σεπτεμβρίου 2018 Ημέρα πρόληψης, ελέγχου και αντιμετώπισης

Παγκόσμια Ημέρα για τα Αναπνευστικά Νοσήματα – 25 Σεπτεμβρίου 2018 Ημέρα πρόληψης, ελέγχου και αντιμετώπισης

Το Διεθνές Δίκτυο Πνευμονολογικών Επιστημονικών Εταιρειών (Forum of International Respiratory Societies – FIRS) καθιέρωσε την 25η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Αναπνευστικά Νοσήματα. Η συγκεκριμένη ημέρα είναι αφιερωμένη στην αναπνευστική υγεία και στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπνασης σε όλο τον κόσμο., καθώς τα περισσότερα αναπνευστικά νοσήματα είναι δυνατόν να προληφθούν βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα.

Συνήθεις ρύποι του αέρα είναι ο καπνός του τσιγάρου, καυσαέρια, τοξικά χημικά σωματίδια, διάφορα αλλεργιογόνα και μικροβιακοί παράγοντες. Εκατομμύρια άντρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από οξέα ή χρόνια, μεταδιδόμενα και μη μεταδιδόμενα αναπνευστικά νοσήματα.

Συγκεκριμένα, τα παγκόσμια στοιχεία δείχνουν ότι:

  • 65 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Η ΧΑΠ είναι η τρίτη αιτία θανάτου με 3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως
  • Η φυματίωση θεωρείται η πιο θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως
  • 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του πνεύμονα
  • Το άσθμα είναι η πιο κοινή χρόνια νόσος στην παιδική ηλικία με ποσοστό 14% των παιδιών σε όλο τον κόσμο
  • Η πνευμονία είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου σε πολύ μικρές ηλικίες και ηλικιωμένους
  • Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε τοξικό περιβάλλον εσωτερικών χώρων
  • 2,5 εκατομμύρια μη καπνιστές έχουν χάσει τη ζωή τους από το 1964 από θέματα υγείας που προκλήθηκαν λόγω έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα

Σύμφωνα με το FIRS, η πρόληψη πρέπει να είναι προτεραιότητα στην χάραξη πολιτικών υγείας διεθνώς. Ο έλεγχος του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ΧΑΠ, στην σταθερή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του άσθματος και στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα. Προτείνεται, επίσης, ο εμβολιασμός των παιδιών και ο έλεγχος για βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο εργασιακό περιβάλλον.

Οι διεθνείς Πνευμονολογικές Επιστημονικές Εταιρείες υποστηρίζουν ότι όλοι έχουν δικαίωμα να αναπνέουν καθαρό αέρα και ζητούν από τις Αρχές να θεσπίσουν ειδικές προδιαγραφές για την ατμοσφαιρική ρύπανση. (Δείτε εδώ την σχετική ανακοίνωση του FIRS με όλα τα στοιχεία για τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, στα αγγλικά)

Το Ερευνητικό Εργαστήριο George D.Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, βασικός συντονιστής των δράσεων SmokefreeGreece, είναι μεταξύ των διεθνών υποστηρικτικών φορέων της Παγκόσμιας Ημέρας Παθήσεων του Πνεύμονα 2018.

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.