8ο Πανελλήνιο Συνέδριο “Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα” – Αποτελέσματα 5ου Μαθητικού Διαγωνισμού

8ο Πανελλήνιο Συνέδριο “Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα” – Αποτελέσματα 5ου Μαθητικού Διαγωνισμού

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού (20/11/2017) συνέπεσε με τις πυρετώδεις προετοιμασίες του 8ου Μαθητικού Συνεδρίου «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα» από την ομάδα της πρωτοβουλίας SmokefreeGreece. Για ακόμα μία χρονιά οι μαθητές της Ελλάδας μπαίνουν στο επίκεντρο της ενημέρωσης για την πρόληψη του καπνίσματος και παίρνουν τον λόγο για να εκφράσουν την ευαισθησία και ανησυχία τους για τις επιπτώσεις του.

Η Οργανωτική Επιτροπή, όπως κάθε χρόνο, δηλώνει ενθουσιασμένη από την ανεξάντλητη έμπνευση, την ευρηματικότητα, τη φαντασία και την πρωτοτυπία των παιδιών όπως αποτυπώθηκε στη συμμετοχή τους στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τον έλεγχο του καπνίσματος, με κοινό θέμα «Κάπνισμα και Περιβάλλον». Μαθήτριες και μαθητές του Δημοτικού από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν με έργα ζωγραφικής, ενώ μαθητές του Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου με επιστολή προς τον αποδέκτη που επέλεξαν.

Όλα τα έργα των παιδιών είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον, δυσκολεύοντας τα μέλη της κριτικής επιτροπής να ξεχωρίσουν εκείνα που θα βραβευτούν. Μετά από τη δύσκολη διαδικασία αξιολόγησης, οι νικητές που αναδείχθηκαν από τον διαγωνισμό είναι:

Βραβεία Ε΄ Δημοτικού

1ο Βραβείο: Βασιλική Λαψάνη  21ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

2ο Βραβείο: Ειρήνη Καταραχιά  21ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

3ο Βραβείο: Μαρία Αρβανιτά  3ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας


Βραβεία ΣΤ΄ Δημοτικού

1ο Βραβείο: Δέσποινα Λάχανη  4ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης

2ο Βραβείο: Μαρία Αναστασιάδη, Δημήτριος Καλογερόπουλος 4ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης

3ο Βραβείο: Κωνσταντίνος Καλαμιτσίνης  4ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης


Βραβεία Α΄ Γυμνασίου

1ο Βραβείο: Φωτεινή Σφακιανάκη Pierce, Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος

2ο Βραβείο: Ιωάννης Σούκος  Γυμνάσιο Άνοιξης Αττικής

3ο Βραβείο: Ζωή Ζηζηλιώτη Γυμνάσιο Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής


Βραβεία Β΄ Γυμνασίου

1ο Βραβείο: Γεωργία Μπισμπίκου 1ο Γυμνάσιο Τρίπολης

2ο Βραβείο: Άρτεμις Μυλωνά 16ο Γυμνάσιο Αθήνας

3ο Βραβείο: Παναγιώτης Κουρβανιός Γυμνάσιο Αγιάσου Λέσβου

 

Βραβεία Γ΄ Γυμνασίου

1ο Βραβείο: Γεώργιος Κατακουζινός,  Δημήτρης Δελμαδώρος, Βιργινία Πρέκα- Πιέτσικ, Ειρήνη Σκούφαλου, Παναγιώτης Σταυλάς, Κωνσταντίνα Πόλου Γυμνάσιο Αστυπάλαια

2ο Βραβείο: Κλέα Τρυφώνη Pierce, Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος

3ο Βραβείο Δεν έχει προκριθεί

Βραβεία Α΄ Λυκείου

1ο Βραβείο: Γεωργία Καπλάνη  Λύκειο Νέας Φιγαλείας

2ο και 3ο Βραβείο δεν έχουν προκριθεί

Όλες οι βραβευμένες συμμετοχές του διαγωνισμού θα εκτεθούν στον χώρο του Συνεδρίου για να μπορέσουν όλοι οι συμμετέχοντες να δουν από κοντά τον τρόπο που επέλεξαν οι βραβευμένοι μαθητές να προσεγγίσουν το θέμα «Κάπνισμα και Περιβάλλον»

Η εμπειρία από τα προηγούμενα συνέδρια ήταν εντυπωσιακή. Τα παιδιά με πολύ κέφι και δημιουργικότητα ετοιμάζουν τις δράσεις που θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αλλά και τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Το πνεύμα και ο στόχος της διοργάνωσης είναι να αναγνωρίσουν και να εκτιμήσουν τα παιδιά τα οφέλη στην καθημερινότητα και την υγεία των μη καπνιζόντων. Το μήνυμα “Μαθαίνω να μη Καπνίζω”, όπως εδραιώθηκε από το 1ο κιόλας Πανελλήνιο Συνέδριο, αποτελεί πλέον αγαπημένη τους φράση ενώ τα Συνέδρια συνδέονται με την επιτυχημένη πορεία των παρεμβάσεων του SmokefreeGreece στη μαθητική κοινότητα, που γίνονται εδώ και χρόνια, με στόχο την πρόληψη και τη μείωση του καπνίσματος. Φαίνεται πως η ελπίδα για οικογένειες, σχολεία και πόλεις χωρίς κάπνισμα, έρχεται από τα παιδιά.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου, το οποίο παρακολουθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί δωρεάν, περιλαμβάνει δράσεις των παιδιών επί σκηνής (θεατρικά δρώμενα, τραγούδια), σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο του καπνίσματος, μουσικό πρόγραμμα από τα Μουσικά Σχολεία της Τρίπολης και του Άργους, καθώς και την απονομή των βραβείων του διαγωνισμού.

Tο 8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο “Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα”, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στην Τρίπολη, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της πόλης. Συνδιοργανωνετές είναι το Ερευνητικό Εργαστήριο George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

 

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.