8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο “Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα” 28 Νοεμβρίου 2017

8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο “Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα” 28 Νοεμβρίου 2017

Έμπνευση, ρυθμός και δημιουργικότητα αποτέλεσαν τα βασικά χαρακτηριστικά του 8ου Πανελληνίου Μαθητικού Συνεδρίου «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κύριου Προκοπίου Παυλοπούλου. Ο κύριος χορηγός των δράσεων του SmokefreeGreece, κος George Behrakis, ταξίδεψε για λίγες μέρες από την Αμερική προκειμένου να παρακολουθήσει το Συνέδριο. Την εκδήλωση επίσης τίμησε με την παρουσία του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κος Πέτρος Τατούλης. Με την συμμετοχή τους οι 350 μαθητές από 10 σχολεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έστειλαν από το Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης σε όλη την Ελλάδα, ηχηρά μηνύματα ευαισθητοποίησης για τον έλεγχο και την πρόληψη του Καπνίσματος.

Ο Νομός Αρκαδίας, με επίκεντρο την πόλη της Τρίπολης, αποτελεί μία από τις περιοχές της Ελλάδας στις οποίες η ομάδα του SmokefreeGreece πραγματοποιεί εκπαιδευτικές παρεμβάσεις για την πρόληψη του καπνίσματος σε μαθητές Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης. Σε συνέχεια αυτών των παρεμβάσεων, οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του 8ου Συνεδρίου απέδειξαν ότι πλέον έχουν κατανοήσει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και είναι σε θέση να υποστηρίξουν την στάση που έχουν υιοθετήσει απέναντι σε συμπεριφορές που επιβαρύνουν την υγεία αλλά και το περιβάλλον.

Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί εντυπωσίασαν με την εφευρετικότητα και τις δυνατότητες τους να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν πρωτότυπες και ολοκληρωμένες παρουσιάσεις μέσω θεατρικών δρώμενων, video, σύνθεσης και εκτέλεσης τραγουδιών, χορευτικών και σχεδιασμό comics, αποτυπώνοντας αισιόδοξα, πολλές φορές και με χιούμορ, όχι μόνο το αποτέλεσμα των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων που έχουν παρακολουθήσει, αλλά και τις ανησυχίες τους και την πρόθεση τους να ζουν σε έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα! Μέσω των δράσεων τους οι μαθητές, στέλνουν απλά αλλά σημαντικά μηνύματα στην κοινωνία, όπως «Αγαπώ την ζωή μακριά από εξαρτήσεις» και «Χαμογέλα στη ζωή». Η παιδική προσέγγιση του θέματος, χωρίς επιστημονικά δεδομένα, δυσάρεστες εικόνες και οικονομικά στοιχεία, με αφοπλιστική ειλικρίνεια παρουσιάζει το πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα και την ευαίσθητη πλευρά του, ενώ δίνει φωνή στις ανάγκες και επιθυμίες της νέας γενιάς για ένα καθαρό περιβάλλον.

Οι μαθητές γέμισαν το Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου της Τρίπολης και παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον το πρόγραμμα του Συνεδρίου. Τα δρώμενα της σκηνής ξεσήκωναν τους μαθητές που παρακολουθούσαν, οι οποίοι δεν παρέβλεπαν να επευφημούν και να υποστηρίζουν την προσπάθεια των άλλων σχολείων. Ανεξαρτήτως της ηλικιακής διαφοράς μεταξύ των μαθητών, όλα τα παιδιά συμμετείχαν στο Συνέδριο συνειδητοποιώντας τον κοινό στόχο και όλα λειτούργησαν σαν μία ομάδα, χωρίς ίχνος ανταγωνισμού.

Στο συνέδριο συμμετείχαν τα εξής σχολεία:

12ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης
Δημοτικό Σχολείο Βυτίνας
4ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης
1ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης
Δημοτικό Σχολείου Λεωνιδίου
Γυμνάσιο Μεγαλόπολης
2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
Μουσικό Γυμνάσιο Καλαμάτας
Μουσικό Γυμνάσιο Άργους
Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Τρίπολης

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και η βράβευση των νικητών του 5ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για τον έλεγχο του καπνίσματος, με κοινό θέμα «Κάπνισμα και Περιβάλλον». Οι μαθητές της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης συμμετείχαν με έργα ζωγραφικής, ενώ μαθητές του Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου με επιστολή προς τον αποδέκτη που οι ίδιοι επέλεξαν.Οι νικητές (δείτε ποιοι είναι εδώ), οι οποίοι επισκέφτηκαν την Τρίπολη από όλη την Ελλάδα, είχαν την ευκαιρία να δουν τα έργα τους και στην έκθεση ζωγραφικής που πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου, μαζί με άλλες συμμετοχές του Διαγωνισμού. Οι μαθητές της Γ’ γυμνασίου από το Γυμνάσιο Αστυπάλαιας που βραβεύτηκε με την πρώτη θέση, μη έχοντας τη δυνατότητα να παρευρεθούν λόγω περιορισμένων δρομολογίων από το ακριτικό νησί τους έστειλαν αυτόν τον χαιρετισμό.

Με την υποστήριξη και την βοήθεια ειδικής πλατφόρμας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, 3.000 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν το Συνέδριο σε live streaming.

Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου ήταν το Ερευνητικό Εργαστήριο George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η ομάδα του Smokefreegreece θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Βασίλη Διαμαντόπουλο, τον Περιφερειακό Διευθυντή Α’ και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, Παναγιώτη Πετρόπουλο, τις συντονίστριες του συνεδρίου την Αντιπεριφερειάρχη Ελένη Παναγιωτοπούλου, την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας Αγγελική Ζαχαροπούλου και την εκπαιδευτικό Δήμητρα Αλουπογιάννη, την Αθηνά Λυρώνη, Υπεύθυνη Υλοποίησης Προληπτικών Παρεμβάσεων για το κάπνισμα στο Νομό Αρκαδίας, τον Γιώργο Πλιακά, τον Σωτήρη Καμαρινόπουλο, τον Αντώνη Τσιούλο και τον Παναγιώτη Πλιακά από το τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Δείτε το πρόγραμμα του Μαθητικού Πανελληνίου Συνεδρίου εδώ και το αναλυτικό πρόγραμμα μαθητικής εκδήλωσηςεδώ.

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.