Συνέντευξη κ. Μπεχράκη για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στο «Βήμα»

Ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος Παναγιώτης-Μπεχράκηςαπαντώντας στο πόσο ασφαλές είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δήλωσε στο «Βήμα», «κατά καιρούς η καπνοβιομηχανία βαφτίζει ως πιο ακίνδυνες διαφορετικές μορφές καπνίσματος. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί και εκείνο ένα καινούριο προϊόν καπνίσματος. Δεν υπάρχει λιγότερο βλαπτικό κάπνισμα. Δεν υπάρχει διαφορά αν σκοτώσουμε κάποιον με ένα πολυβόλο ή ένα περίστροφο – ο φόνος είναι φόνος».

Κατά τον κ. Μπεχράκη, το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρέπει να συμπεριληφθεί στους νόμους που αφορούν την απαγόρευση του καπνίσματος. «Ούτε το μη νικοτινούχο ηλεκτρονικό τσιγάρο απαλλάσσει από την προαγωγή του καπνίσματος, αφού συνδέεται με την ίδια διαδικασία, με τις ίδιες κινήσεις – εκτός των άλλων, δεν μπορούμε να ελέγξουμε αν περιέχει ή όχι νικοτίνη όταν κάποιος το καπνίζει σε δημόσιο χώρο. Φανταστείτε έναν δάσκαλο να μπαίνει στην τάξη και, έστω και αν υποστηρίζει ότι καπνίζει ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη, να καπνίζει μπροστά στους μαθητές. Ενώπιον των παιδιών μια τέτοια συμπεριφορά συνιστά έγκλημα. Επιπλέον, καθώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο εντάσσεται στα προϊόντα καπνού -, οι ίδιοι οι κατασκευαστές του δεν ισχυρίζονται πλέον ότι είναι εργαλείο διακοπής καπνίσματος, διότι σε αυτή την περίπτωση θεωρείται υποκατάστατο και πρέπει να εισαχθεί στα φάρμακα υπό τον έλεγχο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), δεν πρέπει να διαφημίζεται ενώ πρέπει να φορολογείται όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα καπνού. Αν όλα αυτά δεν συμβούν με τον νέο νόμο, θα διαμορφωθεί μια εικόνα που δεν θα τιμά τη χώρα μας. Χρειάζεται πάντως απαραιτήτως έλεγχος. Εγώ αυτή τη στιγμή έχω δεχθεί καταγγελίες για επιδοτούμενες επιχειρήσεις πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων οι οποίες δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να προάγουν το κάπνισμα».

Ο καθηγητής μάλιστα αναφέρει ότι μελέτη που εκπόνησε ο ίδιος σε καπνιστές και μη καπνιστές πριν και μετά τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Chest» το 2012 έδειξε ότι υπάρχει φλεγμονώδης αντίδραση στους αεραγωγούς μετά το κάπνισμα του e-τσιγάρου.

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.