Συνέντευξη κ. Μπεχράκη στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)

Ο καθηγητής κ. Μπεχράκης έδωσε συνέντευξη στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με θέμα «Οι Έλληνες και το κάπνισμα». Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη επιμέλειας κ. Φίλιππου Κουκουριτάκη.

Οι Έλληνες και το κάπνισμα

Παναγιώτης Μπεχράκης, MD, PhD (Mc Gill), FCCP, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Ιατρικό Αθηνών

Αν. Καθηγητής, Harvard University,

Επιστημονικά Υπεύθυνος, Πρόγραμμα HEART II,

Πρόεδρος, Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος,

Ερευνητής, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημία Αθηνών,

Πρόεδρος, European Network for Smoking and Tobacco Prevention

Αγαπητέ Καθηγητά, οι αγώνες σας εναντίον του καπνίσματος σας καθιστούν τον επικεφαλής των «Σταυροφόρων» προς αυτήν την κατεύθυνση. Ποια είναι τα κίνητρα που σας ωθούν να «μάχεστε» με τέτοιο ζήλο όλα αυτά τα χρόνια;

Η άσκηση της μάχιμης πνευμονολογίας και εντατικολογίας επί 40 περίπου χρόνια με φέρνει σε καθημερινή επαφή με αρρώστους που χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο του πνεύμονα, που βασανίζονται από αναπνευστική ανεπάρκεια ή που υποφέρουν από άσθμα. Οι χιλιάδες των περιστατικών αυτών που προκαλούνται από το κάπνισμα αποτελούν το συναισθηματικό και λογικό κίνητρο των προσπαθειών μου. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πόσο δύσκολο είναι να ανακοινώνεις σε τρεις έως πέντε οικογένειες την εβδομάδα ότι ένας άνθρωπος τους έχει καρκίνο του πνεύμονα ή ότι πρέπει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του με συνεχή οξυγονοθεραπεία.

Πολλοί Έλληνες καπνίζουν. Και καπνίζουν πολύ. Ποιοι πιστεύετε είναι οι λόγοι που εξακολουθούμε να είμαστε «ψηλά» στη λίστα των χωρών με αυτό το σοβαρό πρόβλημα; Γιατί, με λίγα λόγια, συμβαίνει αυτό στους Έλληνες;

Ο μύθος του Έλληνα «θεριακλή» έχει από καιρό καταρρεύσει. Το κάπνισμα στην Ελλάδα σήμερα είναι λίγο παραπάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης και συνεχώς μειώνεται. Όπως φαίνεται στο επισυναπτόμενο διάγραμμα, η κατανάλωση τσιγάρων στην Ελλάδα εμφανίζει μείωση μεγαλύτερη από 35% την τελευταία πενταετία και αυτό είναι το θετικό ρεκόρ της χώρας μας στον τομέα του καπνίσματος.

may2014_interview1

Ένα άλλο, επίσης, θετικό ρεκόρ είναι η μεγάλη μεταστροφή της Ελληνικής κοινής γνώμης σε θέματα σχετικά με το κάπνισμα. Στο δεύτερο διάγραμμα απεικονίζεται ο θυμός των Ελλήνων για τη μη εφαρμογή του νόμου προστασίας από το παθητικό κάπνισμα. Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι ακόμη και οι μισοί καπνιστές έχουν θυμώσει από τη μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας στη χώρα μας.

may2014_interview2

Δεδομένου του περιορισμένου χώρου αυτής της συνέντευξης, πείτε μας επιγραμματικά τα «κλειδιά», τις βασικές στρατηγικές που θα πρέπει να ακολουθούμε ως κοινωνία ή ως οργανωμένη Πολιτεία για να περιορίσουμε το πρόβλημα.

Προσωπικό πιστεύω μου είναι ότι η συνταγή της επιτυχίας βρίσκεται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Συγκεκριμένα, έχουμε αρχίσει με επιτυχία μεγάλα προγράμματα ενεργοποίησης του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας για την έγκαιρη και αποτελεσματική ενημέρωση των μαθητών σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές θα αναπτύξουν τους απαραίτητους μηχανισμούς για τη σωστή επιλογή του μη καπνίσματος ως προτιμητέο τρόπο ζωής. Τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος HEART II στη χώρα μας είναι ενθαρρυντικά, ιδίως όσον αφορά στην αποδοχή τους τόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και από τους μαθητές.

Έχετε κάτι να μας πείτε για το παθητικό κάπνισμα;

Εδώ θα αφήσω τους ίδιους τους φοιτητές μας να μιλήσουν με τη φωνή τους όπως ακριβώς εκφράστηκε σε ειδική εκδήλωση στον χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες:

«Διακήρυξη 10.329 Ελλήνων Φοιτητών για το Παθητικό Κάπνισμα ως Θέμα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων»

Το παθητικό κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους είναι μια εκτεταμένη μορφή βίας, που στρέφεται κυρίως εναντίον μικρών παιδιών και αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων, όπως είναι οι πάσχοντες από αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα των εγκύων γυναικών και των εργαζομένων στους χώρους αυτούς, που χωρίς δυνατότητες άμυνας υποβάλλονται σε υποχρεωτικό κάπνισμα και υφίστανται βαριές συνέπειες σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.

Η κατάσταση στην Ελλάδα εμφανίζεται ανεξέλεγκτη, καθώς οι νόμοι του ίδιου μας του κράτους (Ν. 3730/08 και Ν.3868/10) δεν εφαρμόζονται και οι Διεθνείς Συμφωνίες (World Health Organisation, Framework Convention on Tobacco Control, Article 8, Guidelines on Protection from Exposure to Tobacco Smoke ) καταπατούνται, προκειμένου να μη θιγούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

Εμείς, ως ακαδημαϊκοί πολίτες της χώρας αυτής, παρεμβαίνουμε αποφασιστικά και ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το European Network for Smoking and Tobacco Prevention (ENSP)  την ανάληψη πρωτοβουλίας προς κάθε κατεύθυνση, για την ανάδειξη και επίσημη αναγνώριση του παθητικού καπνίσματος ως μείζον παγκόσμιο θέμα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων υγείας, εργασίας και προστασίας της γυναίκας και του παιδιού.

Ως Πρόεδρος του European Network for Smoking and Tobacco Prevention τι πιστεύετε για την πορεία της μείωσης του καπνίσματος στην Ευρώπη;

Οι στόχοι είναι σαφείς:

  • Πλήρης εφαρμογή του Συμφώνου Πλαίσίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον έλεγχο του Καπνίσματος (Framework Convention on Tobacco Control, FCTC) μέχρι το 2020.
  • Μείωση της επίπτωσης του καπνίσματος σε επίπεδα κάτω του 5% μέχρι το 2040.

Οπωσδήποτε, ο δρόμος μέχρι εκεί δεν είναι εύκολος, η πρωτοπορία όμως της ευρωπαϊκής κουλτούρας στον τομέα αυτό είναι παγκόσμια αναγκαιότητα σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει το πολιτισμικό επίπεδο, την πολιτιστική παράδοση και ένα πολύ υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης για την υλοποίηση ενός προγράμματος, που στην ουσία του, αποβλέπει στον τερματισμό μιας συνεχιζόμενης θυσίας της Δημόσιας Υγείας στο βωμό συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων.

Πώς θα εντάσσατε όλα τα παραπάνω στο πλαίσιο της σύγχρονης Ιατρικής;

Η Ιατρική του 21ου αιώνα χαρακτηρίζεται από μια δυσαρμονία ανάμεσα στη διάγνωση και στη θεραπεία από τη μια μεριά και την πρόληψη από την άλλη. Συγκεκριμένα, ενώ έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου στη διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση των διαφόρων ασθενειών με σύγχρονα φάρμακα και τεχνικές εκπληκτικών δυνατοτήτων, εντούτοις, στον τομέα της πρόληψης υπάρχει μια μεγάλη αδυναμία εφαρμογής σε κοινωνικό επίπεδο ακόμη και των πιο στοιχειωδών ανακαλύψεων της σύγχρονης Ιατρικής. Κλασικό παράδειγμα είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, που, αν και όλοι γνωρίζουμε ότι προκαλείται από το κάπνισμα, παρόλα αυτά, εξακολουθεί να είναι ο πρώτος θανατηφόρος καρκίνος παγκοσμίως, διότι η πρόληψη του καπνίσματος υστερεί σε όλο τον πλανήτη.

Δείτε το σχετικό σύνδεσμο.

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.