Προληπτικές Παρεμβάσεις για το Κάπνισμα στα Ελληνικά ακριτικά νησιά με τη Σύμπλευση

Προληπτικές Παρεμβάσεις για το Κάπνισμα στα Ελληνικά ακριτικά νησιά με τη Σύμπλευση

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος την Πέμπτη 27 Απριλίου, οι εθελοντές της Σύμπλευσης, επιβιβάστηκαν στα φουσκωτά τους και ξεκίνησαν για τον Διάπλου 2017. Φέτος, το πρόγραμμα του Διάπλου περιλάμβανε τα εξής νησιά: Κίμωλος, Σίκινος, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Ανάφη, Ψέριμο, Τέλενδο, Λειψούς κι Αρκιούς.

Στο πλαίσιο της εξόρμησης αυτής και σε επιστημονική συνεργασία με το πρόγραμμα SmokeFreeGreece, πραγματοποιήθηκαν προληπτικές παρεμβάσεις για το κάπνισμα σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την εκπαιδεύτρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Μαρίνα Δέμη.

Πιο συγκεκριμένα, στο Δημοτικό Κιμώλου οργανώθηκε ενημέρωση για την πρόληψη του καπνίσματος με ένα πρωτότυπο παιχνίδι το «Φιδάκι-Τσιγαράκι» για τους μικρότερους κατοίκους του νησιού. Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν ενθουσιώδης, επιβεβαιώνοντας τη σωστή στόχευση των δράσεων που οργανώνει η Σύμπλευση σε επίπεδο πρόληψης.

Στην επίσκεψη της Σύμπλευσης στην Ηρακλειά και στη Σχοινούσα συμμετείχαν δύο ακόμη άνθρωποι ξεχωριστής σημασίας για όλους τους Έλληνες και την παγκόσμια αθλητική κοινότητα: Ο χρυσός ολυμπιονίκης, παγκόσμιος πρωταθλητής και πρωταθλητής Ευρώπης στους κρίκους Λευτέρης Πετρούνιας και η κάτοχος πολλών χρυσών στα παγκόσμια κύπελλα, σε δοκό και ασύμμετρους ζυγούς, με παρουσία σε τρεις Ολυμπιάδες, Βασιλική Μιλλούση.

Οι δύο Έλληνες πρωταθλητές προσέφεραν την δική τους γνώση και πείρα σε όλους τους κατοίκους και ιδίως στα παιδιά: το δρόμο και τον τρόπο για την επίτευξη ολοένα πιο υψηλών, μέχρι την κορυφή, στόχων. Η ομιλία τους στο σχολείο της Ηρακλειάς και ο διάλογος που άνοιξαν με μικρούς και μεγάλους ήταν ένα σπουδαίο μάθημα για όλους, ενώ οι κάτοικοι τους αγκάλιασαν και τους ευχαρίστησαν για τα επιτεύγματά τους, που τους έκαναν υπερήφανους, -όπως και όλους τους Έλληνες απανταχού της γης.

Την επόμενη μέρα, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για το κάπνισμα στους μαθητές της Ηρακλειάς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον αθλητισμό και τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Επόμενος προορισμός η Σχοινούσα και πιο συγκεκριμένα το Σχολείο, στο οποίο συνεχίστηκε η ενίσχυση σε ηλεκτρονικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό. Φέτος, η Σύμπλευση αφουγκράστηκε τις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών και δώρισε στο σχολείο του νησιού μία βιβλιοθήκη γεμάτη με λογοτεχνικά και εκπαιδευτικά βιβλία, όπως και υλικό σχετικά με την πρόληψη του καπνίσματος.

Παρά τον καιρό, τα φουσκωτά προσέγγισαν κι έδεσαν στο λιμάνι της Ανάφης και οι μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία προληπτική παρέμβαση για το κάπνισμα και να συζητήσουν για ό,τι τους προβληματίζει σχετικά με το θέμα με την εθελόντρια Μαρίνα Δέμη.

Τέλος, στην Τέλενδο, αγκαλιάσαμε τους πέντε μικρούς φίλους μας που δέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό και όρεξη να ενημερωθούν για το κάπνισμα και να κάνουμε δραστηριότητες σχετικά με το κάπνισμα. Όπως να συμπληρώσουμε ένα κρυπτόλεξο κι ένα Σωστό ή Λάθος.

 

Έτσι, ένας διάπλους ήρθε στο τέλος του με τους εθελοντές, γεμάτους και πλήρεις από συναισθήματα, να περιμένουν ήδη τον επόμενο.

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.