Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου – 4 Φεβρουαρίου

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου – 4 Φεβρουαρίου

Τα παιδιά, σε σχέση με τους ενήλικες, είναι τα μεγαλύτερα θύματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κι αυτό γιατί λόγω χαμηλού ύψους τους εισπνέουν περισσότερους αέριους ρύπους και τοξικά μικροσωματίδια, αφού αυτοί συμπυκνώνονται όσο πλησιάζουν στο έδαφος!

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος κύριος Παναγιώτης Μπεχράκης συμμετείχε στη Συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου, με την ομιλία του με θέμα «Οι Επιπτώσεις της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στην Υγεία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κύριος Μπεχράκης η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται σε ετήσια βάση για τον πρόωρο θάνατο 491.000 ανθρώπων στην Ε.Ε και 13.810 στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε ο Καθηγητής το αναπνευστικό είναι το σύστημα επικοινωνίας του ανθρώπινου οργανισμού με το περιβάλλον του. Ο άνθρωπος ημερησίως εισπνέει, περίπου, 10.000 λίτρα ατμοσφαιρικού αέρα, τα οποία διέρχονται από ένα πλούσιο δίκτυο αεραγωγών με 1023 διαδοχικές διακλαδώσεις που καταλήγουν σε 300 εκατομμύρια κυψελίδες συνολικής επιφάνειας 100m2 και πάχους 0,5μ.

Κάθε εισπνεόμενος ρύπος, αφού ερεθίσει όλο το αναπνευστικό σύστημα εισέρχεται ανεμπόδιστος στην κυκλοφορία και επιδρά σε όλο τον οργανισμό. Το διοξείδιο του αζώτου, του θείου, το Ο3, το μονοξείδιο του άνθρακα και τα μικροσωματίδια PM προκαλούν βλάβες σε εγκέφαλο, οφθαλμούς, πνεύμονες, στο καρδιαγγειακό σύστημα κ.α.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΤΟΞΙΚΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΡΜ 2,5

Τα PM2,5 είναι ιδιαιτέρως τοξικά μέσω σειράς μηχανισμών στο κυκλοφορικό σύστημα και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι για τις εγκύους και τα μικρά παιδιά, γεγονός που πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής.

«Τα μικροσωματίδια PM2,5 ευθύνονται για το 80% των πρόωρων θανάτων λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα. Αποδεδειγμένα δε τα μικροσωματίδια PM2,5 διεγείρουν το μηχανισμό γενικευμένης φλεγμονής και καρκινογένεσης στο ανθρώπινο σώμα» ανέφερε ο κύριος Μπεχράκης.

«Τα παιδιά λόγω του χαμηλού ύψους τους εισπνέουν μεγαλύτερη συγκέντρωση μικροσωματιδίων, καθώς αυτά πυκνώνουν περισσότερο όσο πλησιάζουμε προς το έδαφος. Επιπλέον, η αναλογία εισπνεόμενων σωματιδίων ως προς το σωματικό βάρος είναι πολύ υψηλότερη στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες».

Εδώ πρέπει να τονιστεί, ότι σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία για τον καρκίνο του πνεύμονα έχει εκτιμηθεί πως 21,6mg/m3 PM2,5 ισοδυναμούν με το κάπνισμα ενός τσιγάρου.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Τέλος, ο κ. Μπεχράκης αναφέρθηκε στις δυσμενείς επιδράσεις των διαφόρων ρύπων στα οργανικά συστήματα του σώματος και επεσήμανε την αναγκαιότητα συνεχούς καταγραφής των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον εκτιθέμενο  πληθυσμό. Τόνισε δε ότι η θεώρηση του προβλήματος δεν πρέπει να αρκείται στον ποσοτικό προσδιορισμό των ρύπων, αλλά να επεκτείνεται στις υγειονομικές επιδράσεις κάθε συγκεκριμένης μορφής ρύπανσης στον εκάστοτε εκτιθέμενο πληθυσμό.

Το περιβάλλον αποτελεί προέκταση του βιολογικού μας “εγώ”

Την πρόταση αυτή έχει διατυπώσει ο κ. Μπεχράκης ήδη από την δεκαετία του 1990 και επαναφέρει τώρα με την παρατήρηση ότι κάθε μορφή ατμοσφαιρικού ρύπου έχει τη δική της βιολογική ταυτότητα που οφείλει να προσδιοριστεί.

Με βάση τη θεώρηση ότι οι επιπτώσεις της ρύπανσης εξαρτώνται από τον τύπο και τον βαθμό της έκθεσης, το κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο, την ηλικία και τους ιδιαίτερους παράγοντες κινδύνου του κάθε ατόμου, προτείνει τη διεπιστημονική συνεργασία για τη συσχέτιση αυτών των παραμέτρων.

Δείτε εδώ την Συνέντευξη Τύπου:

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.