Η γνώμη του Παιδίατρου για τη χρήση μάσκας από τα παιδιά

Η γνώμη του Παιδίατρου για τη χρήση μάσκας από τα παιδιά

Στα άτομα, παιδιά και ενήλικες, με φυσιολογικό αναπνευστικό σύστημα, η ήπια αναπνοή δεν επηρεάζεται και η ανταλλαγή των αναπνευστικών αερίων γίνεται κανονικά.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης του κυρίου Αναστάσιου Χατζή με τίτλο “Εκπαίδευση και προληπτικά μέτρα για την αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων παιδιών & εφήβων” στον ΣΤ’ Κύκλο Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ACG, το κοινό ζήτησε την γνώμη του για τη χρήση προστατευτικής μάσκας στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η απάντηση του Παιδίατρου-Εντατικολόγου, κ. Αναστάσιου Χατζή:

Η χρήση της μάσκας επιβλήθηκε σε όλους, μικρούς και μεγάλους, με σκοπό να παρεμποδιστεί η μετάδοση του νέου κορωνοϊού από τα  σταγονίδια που εκτοξεύονται με την εκπνοή, ιδιαίτερα με την ομιλία, το βήχα, το φτάρνισμα κλπ.

Αναπόφευκτα η μάσκα δυσχεραίνει την αναπνοή, αλλά δεν εμποδίζει ούτε την είσοδο (εισπνοή), ούτε την έξοδο (εκπνοή) του αέρα.

Στα άτομα, παιδιά και ενήλικες, με φυσιολογικό αναπνευστικό σύστημα, η ήπια αναπνοή δεν επηρεάζεται και η ανταλλαγή των αναπνευστικών αερίων γίνεται κανονικά. Δηλαδή, ακόμη και με τη μάσκα, στον οργανισμό μας μπαίνει οξυγόνο και αποβάλλεται διοξείδιο του άνθρακα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Τα παιδιά, όπως είναι γνωστό, νοσούν λιγότερο και ηπιότερα από τους ενήλικες. Ως εκ τούτου μπορεί ένα παιδί να έχει αποικιστεί από τον κορωνοϊό, να μη νοσεί ή να νοσεί ελαφρά, αλλά να μεταδίδει τον ιό.

Άρα και τα παιδιά θα πρέπει να φορούν μάσκα (όπως οι ενήλικες), και για να προστατεύονται αλλά κυρίως για να μην αποτελούν την πηγή μετάδοσης του κορωνοϊού και μόλυνσης των μεγαλύτερων, ιδιαίτερα των άλλων μελών της οικογένειας ή των δασκάλων και καθηγητών τους.

Η ηλικία, που τα παιδιά μπορούν να φορούν άφοβα και με ασφάλεια μάσκα, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, είναι τα δύο έτη. Βεβαίως υπό την επιτήρηση των γονέων.

Τα βρέφη βρίσκονται συνεχώς κοντά στους γονείς, άρα η επαφή τους με άλλα πρόσωπα (κάτω από συνθήκες πανδημίας) είναι είτε πολύ περιορισμένη είτε μηδενική (που είναι και η επιθυμητή). Όσοι ενήλικες έρχονται σε επαφή με βρέφη φορούν συνεχώς μάσκα και βέβαια τηρούν σχολαστικά όλα τα μέτρα υγιεινής προφύλαξης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αρχικά συνέστησε τη μάσκα στα παιδιά από την ηλικία των 10 ετών. Αυτό δημιούργησε μια μικρή σύγχυση. Στη συνέχεια όμως ακολούθησε τη σύσταση της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Τα παιδιά με σοβαρά αναπνευστικά, καρδιολογικά, νευρολογικά κ.α. προβλήματα δεν αποτρέπονται από το να φορούν μάσκα, με την προϋπόθεση ότι δεν επιβαρύνεται η προηγούμενη κατάσταση τους και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος Παιδιάτρου.

Η σωματική άσκηση αυξάνει το μυϊκό μεταβολισμό άρα και τις ανάγκες σε οξυγόνο, που εκδηλώνεται με πιο πολλές και βαθιές αναπνοές (ταχύπνοια). Κάτω από αυτές τις συνθήκες η μάσκα αποτελεί ένα εμπόδιο, άρα το παιδί που αθλείται, δε θα πρέπει να φορά μάσκα. Αν πρόκειται για ατομικά αθλήματα (τρέξιμο, άλματα κλπ) ούτως ή άλλως η μάσκα δεν είναι απαραίτητη. Αντίθετα στα ομαδικά αθλήματα (πχ ποδόσφαιρο) η στενή επαφή μεταξύ των παικτών δημιουργεί συνθήκες μετάδοσης του κορωνοϊού. Η λύση δεν είναι τα παιδιά να φορούν μάσκα αλλά η αποχή από τα ομαδικά αθλήματα, εφ’ όσον δεν έχει υπάρξει αρνητικό τεστ πριν από την έναρξη του αγώνα.

Η περιγραφή ελάχιστων ευτυχώς αιφνίδιων θανάτων παιδιών που έτρεχαν φορώντας μάσκα, δε θα πρέπει να μας οδηγήσει ούτε στην πλήρη απόρριψη της μάσκας, ούτε στην «απαίτηση» το παιδί να κάνει έντονη μυϊκή άσκηση φορώντας μάσκα.

Χρειάζεται σύνεση, λογική, ηπιότητα, συνεργασία των γονέων με τους Παιδιάτρους, επιτήρηση των παιδιών και αναζήτηση ιατρικής γνώμης για τις ειδικές περιπτώσεις παιδιών.

Ευχαριστούμε τον κ. Χατζή για την γραπτή και αναλυτική αποτύπωση της απάντησης του

 

 

 

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.