Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2019

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2019

Το παθητικό κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους είναι μία εκτεταμένη μορφή βίας και αποτελεί παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) θέλει να αναδείξει την σοβαρή επίδραση του καπνίσματος στις παθήσεις του πνεύμονα, όπως το άσθμα, τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και τον καρκίνο του πνεύμονα.

Πολύ σημαντικό είναι το εκτεταμένο πρόβλημα του παθητικού καπνίσματος στη χώρα μας, που εντείνεται με τη μη εφαρμογή του Νόμου 3730/2008 για τη Προστασία των ανηλίκων από τον καπνό. Μετά από δέκα χρόνια από την θέσπισή του, ο Νόμος εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται, παρά το γεγονός ότι το 75% των Ελλήνων εκφράζει θυμό για τη μη εφαρμογή του.

Το παθητικό κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους είναι μια εκτεταμένη μορφή βίας, που στρέφεται κυρίως εναντίον μικρών παιδιών και αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων, όπως είναι οι πάσχοντες από αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα. Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα των εγκύων γυναικών και των εργαζομένων στους χώρους αυτούς, που χωρίς δυνατότητες άμυνας υποβάλλονται σε υποχρεωτικό κάπνισμα και υφίστανται βαριές συνέπειες σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τεράστια προβλήματα προκαλούνται στην υγεία των παιδιών από την έκθεσή τους στο παθητικό κάπνισμα, που τα υποχρεώνει να περάσουν όλη τους τη ζωή με υπολειπόμενη αναπνευστική λειτουργία. Η ζωτική χωρητικότητα της αναπνοής των παιδιών που εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα είναι κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα για όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωή τους. Επίσης, το χαμηλό σωματικό βάρος κατά τη γέννηση, ποικίλα αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου σχετίζονται άμεσα με το αν η μητέρα καπνίζει κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Η πρωτοβουλία SMOKEFREEGREECE, με συντονιστές το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και το Ερευνητικό Εργαστήριο George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, απευθύνεται προς κάθε κατεύθυνση και αιτείται την ανάδειξη και αναγνώριση του παθητικού καπνίσματος ως μείζονος θέματος παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε θέματα υγείας, εργασίας και προστασίας της γυναίκας και του παιδιού.

Βασικά δεδομένα (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 2019)
  • Το κάπνισμα είναι η αιτία θανάτου για το 50% των καπνιστών
  • Το κάπνισμα είναι η αιτία για 8 εκατ. θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, από τους οποίους περίπου 1,2 εκατ. προκλήθηκαν από έκθεση σε παθητικό κάπνισμα
  • Το 80% των 1,1 δισεκατ. καπνιστών σε όλο τον κόσμο, προέρχονται από χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος
Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.