Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2015

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2015

Με την ευκαιρία της 31ης Μαΐου, παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος, διοργανώθηκε χθες στην Αθηναϊκή Λέσχη διάλεξη με ομιλητή τον κ. Παναγιώτη Μπεχράκη και θέμα «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα», στην οποία παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας κ.Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο η τέως Υφυπουργός Υγείας κ. Ζέτα Μακρή. Στην ομιλία του, ο κ.Μπεχράκης αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της πρόληψης της καπνιστικής συνήθειας στην μαθητική κοινότητα.

Οι δράσεις για την πρόληψη του καπνίσματος στην Ελλάδα στρέφονται σήμερα στην εκπαιδευτική διαδικασία με την ανάπτυξη και εφαρμογή μεγάλης έκτασης προγραμμάτων παρέμβασης στα σχολεία.

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα δημοτικά, γυμνάσια αλλά και λύκεια μέσω του προγράμματος HEART ΙΙ, της συνεργασίας δηλαδή του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνων της Ακαδημίας Αθηνών και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που χρηματοδοτούνται από το Behrakis Foundation στην Βοστώνη, είναι σε πλήρη εξέλιξη και με τρόπο θετικό προσεγγίζουν το τεράστιο ζήτημα του καπνίσματος. Συγκεκριμένα, έχουν υλοποιηθεί πάνω από 800 παρεμβάσεις σε σχολεία Α’ βαθμιας και Β’βαθμιας εκπαίδευσης σε Αθήνα, Τρίπολη και Θεσσαλονίκη, ενώ πάνω από 1300 εκπαιδευτικοί έχουν παρακολουθήσει πολύωρα βιωματικά εκπαιδευτικά σεμινάρια Αγωγής Υγείας για το κάπνισμα.

Επίσης, το πρόγραμμα HEART ΙΙ σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Σύμπλευση» έχει πραγματοποιήσει προληπτικές παρεμβάσεις σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου.
Παράλληλα, με το πρόγραμμα HEART ΙΙ βρίσκονται σε εξέλιξη τα προγράμματα EΣΠΑ με αντικείμενο την ανάπτυξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων για την διακοπή και μείωση του καπνίσματος στην σχολική ηλικία. Για τον λόγο αυτόν, μέσω του ΕΣΠΑ έχει παραχθεί εκπαιδευτικό υλικό (μαθητικό τετράδιο, αφίσες, στυλό usb) και έχει διανεμηθεί σε πάνω από 60.500 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

Σχετικά με το θέμα που αφιέρωσε φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού, ο κ.Μπεχράκης δήλωσε τα ακόλουθα:
•το παρεμπόριο αυτό αποτελεί ένα τεραστίων διαστάσεων παγκόσμιο πρόβλημα με ιδιαίτερη έξαρση στη χώρα μας.
•η απώλεια δημοσίων εσόδων από την παράνομη κυκλοφορία και χρήση μη φορολογημένων καπνικών προϊόντων υπολογίζεται στα 700 εκ ευρώ ετησίως.
•οι σχετικά πρόσφατες ειδικές δράσεις, που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με την καπνοβιομηχανία, φαίνονται μάλλον ανεπαρκείς, εγείρουν δε και ερωτηματικά ως προς τη νομιμότητά τους, με την έννοια της πιθανής παραβίασης από το ίδιο το Κράτος του άρθρου 13 του νόμου 3420 ΦΕΚ 298/τ/6-12/2005

•το όλο θέμα είναι πρωτίστως θέμα προστασίας Δημόσιας Υγείας δεδομένου ότι

α)κυκλοφορούν στην αγορά και χρησιμοποιούνται ευρέως, προϊόντα παντελώς ανεξέλεγκτα, άρα επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία.

β) η χαμηλή τιμή των αδασμολόγητων καπνικών προϊόντων προωθεί το κάπνισμα κυρίως στα μικρά παιδιά, προάγει το κάπνισμα γενικότερα και αυξάνει την εξάρτηση στη νικοτίνη.

γ)το παρεμπόριο αυτό εμποδίζει την πολιτεία στη λήψη τιμολογιακών μέτρων για τη μείωση του καπνίσματος, που αποτελεί ουσιαστική διαδικασία προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Για όλους τους πάρα πάνω λόγους, ο Π.Ο.Υ, στο πλαίσιο του Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) έχει ψηφίσει ειδικό Πρωτόκολλο για την πάταξη της παράνομης εμπορίας καπνικών προϊόντων. Το Πρωτόκολλο αυτό προβλέπει μία σειρά συντονισμένων και ενιαίων σε παγκόσμια κλίμακα ενεργειών, που η εφαρμογή τους θα οδηγήσει την διεθνή κοινότητα στην αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος Δημόσιας Υγείας.

Στη χώρα μας, συντρέχουν εξαιρετικά ιδιαίτερα λόγοι Υγείας και Οικονομίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής από το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων.

Ωστόσο, συμφώνα με όλες τις μετρήσεις ο επιπολασμός του καπνίσματος και η κατανάλωση τσιγάρων στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά από το 2007 μέχρι σήμερα. Τα αποτελέσματα αυτά εκφράζουν ότι ο έλεγχος του καπνίσματος στην χώρα μας είναι σε θετική τροχιά αλλά και τη συνειδητή πορεία των Ελλήνων προς μία ευρωπαϊκού τύπου επαναδιαχείριση του όλου θέματος.

Δείτε σχετικό βίντεο εδώ.

 

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.