ΕΟΔΥ: Ορισμός κρούσματος από τον κορωνοϊό 2019-nCoV

ΕΟΔΥ: Ορισμός κρούσματος από τον κορωνοϊό 2019-nCoV

Από χτες (11/3/2020) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε σε «πανδημία» το επίπεδο εξάπλωσης των κρουσμάτων COVID-19, μετά από εκτίμηση της ταχύτητας και της κλίμακας της μετάδοσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ παρότρυνε τις κυβερνήσεις να μην αψηφούν τον κίνδυνο, να ενεργοποιήσουν και να αναβαθμίσουν τους μηχανισμούς ανταπόκρισης έκτακτων καταστάσεων με προληπτικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • προετοιμασία & ετοιμότητα
  • εντοπισμός, αντιμετώπιση και θεραπεία κρουσμάτων
  • καταστολή μετάδοσης
  • παρατήρηση αποτελεσματικών πρακτικών

Όπως δήλωσε με αισιοδοξία, η αναστροφή και βελτίωση της κατάστασης δεν είναι ακατόρθωτη, αρκεί να εξασφαλιστεί η συμβολή όλων!

Με αυτή την αφορμή, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε τον ορισμό του κρούσματος με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό, όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ, αναφέροντας επίσης και τον ορισμό των “στενών επαφών” των ύποπτων ή επιβεβαιώμενων κρουσμάτων, στα οποία γίνεται ιχνηλάτηση από τις αρμόδιες αρχές.

Δείτε εδώ για τη σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε, επίσης, τις ομιλίες και τα μηνύματα που στέλνει ο Επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus στις 11/3/2020 (αγγλικά) και στις 12/3/2020 (αγγλικά).

Communicate with your people about the risks and how they can protect themselves – this is everybody’s business;

Find, isolate, test and treat every case and trace every contact;

Ready your hospitals;

Protect and train your health workers.

And let’s all look out for each other, because we need each other.

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.