Οι Η.Π.Α. λαμβάνουν δραστικά μέτρα για τον έλεγχο της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων από εφήβους

Οι Η.Π.Α. λαμβάνουν δραστικά μέτρα για τον έλεγχο της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων από εφήβους

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (U.S. Food and Drug Administration), έχοντας ως στόχο την μείωση της επίπτωσης του καπνίσματος στη Δημόσια Υγεία των Αμερικανών πολιτών, έχει θέσει σε εφαρμογή από το 2017 ένα αυστηρό πρόγραμμα ελέγχου των προϊόντων καπνού και διάθεσης τους. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Επικεφαλής του FDA, Dr. Scott Gottlieb και σχετική επίσημη ανακοίνωση της Υπηρεσίας, η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων από έφηβους έχει λάβει «διαστάσεις επιδημίας», καθώς σύμφωνα με στοιχεία του 2017, 2,1 εκατομ. μαθητές της Β’θμιας Εκπαίδευσης έκαναν χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων. Ο Dr. Gottlieb φαίνεται αποφασισμένος να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τη νέα γενιά από τον εθισμό στη νικοτίνη, ανακοινώντας μία σειρά από πρόσθετα μέτρα στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα Youth Tobacco Prevention Plan (Σχέδιο Πρόληψης Καπνίσματος για Νέους). «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον εθισμό μίας ολόκληρης γενιάς στη νικοτίνη» σημειώνει ο Dr. Gottlieb o οποίος φαίνεται να εστιάζει στο θέμα της πρόσβασης των εφήβων στα προϊόντα αυτά, αλλά και στον έλεγχο των χαρακτηριστικών που τα κάνει πιο ελκυστικά στις νέες ηλικίες. Το 97% της αγοράς των ηλεκτρικών τσιγάρων στις Η.Π.Α. κατέχουν 5 συγκεκριμένα προϊόντα, η χρήση των οποίων καταγράφεται σε μεγάλο ποσοστό και μέσα στα σχολεία λόγω του μικρού μεγέθους τους που μοιάζει με usb stick.

Σύμφωνα με στοιχεία σχετικών ερευνών, η πλεοψηφία των εφήβων χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν γνωρίζουν ότι περιέχεται και νικοτίνη μεταξύ των συστατικών τους! Εκπρόσωποι φορέων για θέματα Δημόσιας Υγείας επισημαίνουν ότι ο οργανισμός των εφήβων είναι περισσότερο επιρρεπής στον εθισμό και ότι η έκθεση στη νικοτίνη σε αυτές τις ηλικίες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, που συνεχίζει μέχρι την ηλικία των 25 ετών.

O Επικεφαλής του FDA προσθέτει στην ανακοίνωση του την πεποίθηση ότι η στρατηγική marketing που ακολουθούν οι εταιρείες παραγωγής των ηλεκτρονικών τσιγάρων, προωθώντας γεύσεις που είναι πολύ δημοφιλείς στα παιδιά, είναι ο κύριος υπαίτιος για την τάση των εφήβων να χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες συσκευές σε τόσο υψηλό ποσοστό, με αποτέλεσμα την αυξημένη έκθεση τους στη χρήση νικοτίνης. Ιδιαίτερες ανησυχίες για επίπτωση στην υγεία προκύπτουν και για την έκθεση στις χημικές ουσίες που ευθύνονται για τις διάφορες γεύσεις των ανταλλακτικών των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Kάποιες ουσίες δε, είναι ασφαλείς για βρώση, δεν είναι όμως γνωστές οι συνέπειες που προκύπτουν από μακροχρόνια έκθεση σε αυτές μέσω της αναπνευστικής οδού.

Από το 2005, σε πολλές πολιτείες των Η.Π.Α. έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος «Tobacco 21 laws» που απαγορεύει την πώληση τσιγάρων και άλλων καπνικών προϊόντων σε άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος ηλικίας τους. Σε μία χώρα που φαίνεται διχασμένη όταν αφορά σε θέματα πολιτικών υγείας, όπως οι Η.Π.Α., φαίνεται ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία όχι μόνο έχει αποτελέσματα, αλλά και υποστηρίζεται από το 82% των πολιτών της, ανεξαρτήτως κοινωνικού ή οικονομικού επιπέδου, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας του Ιατρικού Κέντρου του Τέξας (Texas Medical Center Health Policy Institute), το έτος 2018.

Στην σχετική ανακοίνωση του FDA, αναφέρεται ότι έχουν αποδοθεί 1.300 συστάσεις και επιβολές προστίμων για πώληση ηλεκτρικών τσιγάρων σε ανηλίκους σε όλη τη χώρα για το διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου του 2018, σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ έχει ζητήσει επισήμως από τις εταιρείες των δημοφιλέστερων συσκευών να καταθέσουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους δεν είναι διαθέσιμα σε ανήλικους.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Dr. Brian A. King, Υψηλόβαθμο στέλεχος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) σε σχετικό άρθρο του για τη χρήση των ηλεκτρικών τσιγάρων στα σχολεία της χώρας «Τα σχολεία πρέπει να είναι χώρος για μάθηση. Όλοι οι μαθητές έχουν δικαίωμα να βρίσκονται σε ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον για τη μόρφωση τους».

Το CDC έχει εκδώσει έναν απλό οδηγό για γονείς και εκπαιδευτικούς, παρέχοντάς τους χρήσιμες συμβουλές προσέγγισης των εφήβων που κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Δείτε τους τρόπους που μπορείτε να ξεκινήσετε διάλογο με τα παιδιά/ μαθητές σας εδώ (ο οδηγός είναι στα αγγλικά).
Περισσότερα στοιχεία για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τους κινδύνους από τη χρήση του σε νεαρές ηλικίες, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του CDC.

 

 

 

 

 

 

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.