Έλεγχος του Καπνίσματος στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα

Έλεγχος του Καπνίσματος στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα

Η κυρία Thea Emmerling, Προϊσταμένη Τμήματος Διασυνοριακής Φροντίδας Υγείας και Ελέγχου του Καπνίσματος της Γενικής Δ/νσης Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (DG Sante) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισκέφτηκε πρόσφατα την Αθήνα μετά από πρόσκληση του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και του Office of Public Affairs του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Σκοπός της επίσκεψης της ήταν η ομιλία της σε ειδική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος στην Αγ.Παρασκευή με τίτλο «Έλεγχος του Καπνίσματος στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα».

Η κυρία Emmerling πραγματοποίησε συνάντηση με την Προϊσταμένη Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Ποιότητας Ζωής, κυρία Βασιλική Καραούλη και τον Προϊστάμενο Λοιπών Εξαρτήσεων, κύριο Ευστράτιο Σκοπελίτη, στο Υπουργείο Υγείας όπου συζήτησαν ποικίλα θέματα σχετικά με τις νομοθεσίες των κρατών μελών της ΕΕ που αφορούν τα προϊόντα καπνού και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Επισκέφτηκε επίσης το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ACG στην Πλάκα, όπου ενημερώθηκε για τις δράσεις της πρωτοβουλίας SmokefreeGreece, αλλά και την πορεία του ευρωπαϊκού προγράμματος Joint Action on Tobacco Control, συντονιστής του οποίου είναι ομάδα του Ερευνητικού Εργαστηρίου George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, με επικεφαλής τον Καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη.

Την κυρία Thea Emmerling υποδέχτηκαν, λίγο πριν την ομιλία της, οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου του Pierce στο θέατρο του σχολείου τους, όπου παρουσίασαν τις δράσεις του Αντικαπνιστικού Ομίλου, από το 2006 έως και σήμερα που μετεξελίχθηκε σε μάθημα Αγωγής Υγείας, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Χρυσούλας Μπαραμπούτη. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε φωτογραφικό υλικό από τη συμμετοχή των μαθητών του Pierce σε Μαθητικά Συνέδρια, Πανελλήνιους και Διεθνείς Διαγωνισμούς, εικαστικές και καλλιτεχνικές δημιουργίες (έργα ζωγραφικής, ποιήματα και κολάζ) καθώς και video που έχουν υλοποιήσει τα ίδια τα παιδιά.

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας ACG και συντονιστής της πρωτοβουλίας SmokefreeGreece, κύριος Παναγιώτης Μπεχράκης, ανέφερε στη σύντομη ομιλία του ότι το θέμα της εφαρμογής του νόμου για το παθητικό κάπνισμα αποτελεί το πιο ουσιαστικό πρόβλημα, σχετικά με το κάπνισμα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ενώ η συνολική κατανάλωση τσιγάρων στη χώρα μας μειώνεται, απουσιάζουν οι απαραίτητες ενέργειες που θα πρέπει να εφαρμοστούν για την μη έκθεση του κοινού σε παθητικό κάπνισμα, σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες, χώρους εστίασης και διασκέδασης.

«Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος προγραμματίζει μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την Ελλάδα, με την εφαρμογή ενός «Smokefree Campus» σχεδίου που θα στηρίζεται στη συνεργασία μεταξύ σπουδαστών, εκπαιδευτικών και προσωπικού.»

Στην ομιλία της η κυρία Emmerling ανέφερε ότι το τσιγάρο είναι το μοναδικό εμπορικό προϊόν που «σκοτώνει» το 50% των καταναλωτών του, ενώ συμπεριέλαβε και τον προσωπικό της προβληματισμό, πέρα από το επαγγελματικό της καθήκον, γύρω από το θέμα του καπνίσματος. Τόνισε ότι κατά τη διαδικασία ελέγχων της νομοθεσίας κάθε κράτους μέλους για τον έλεγχο του καπνίσματος, ο αντικαπνιστικός νόμος που θεσπίστηκε από το ελληνικό κράτος το 2009, είναι πλήρης και καλύπτει όλες τις ρυθμίσεις που συστήνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ απαιτούνται οι απαραίτητες διεργασίες για την καθολική εφαρμογή του. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στο λαθρεμπόριο των τσιγάρων και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα σύμφωνα με τη Νομοθετική Ρύθμιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Καπνικά Προϊόντα (Tobacco Products Directive). Τέλος, σύμφωνα με την κυρία Emmerling, οι πολιτικές ελέγχου του καπνίσματος όπως σχεδιάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν λαμβάνουν υπόψη τους μόνο τις άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, αλλά και την επιβάρυνση της περιβαλλοντικής ρύπανσης από τα αποτσίγαρα και τις τοξικές ουσίες που περιλαμβάνουν.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κυρία Κλώντια Καρύδη, Αντιπρόεδρος Public Affairs του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, ενώ συνδιοργανωτές ήταν η πρωτοβουλία SmokefreeGreece και Center of Excellence for Sustainability, Office of Student Affairs και Health & Wellness Center του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Ευχαριστούμε πολύ τον James Voutsas, φοιτητή του Deree, για την φωτογραφική κάλυψη των εκδηλώσεων.

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.