Διεθνές Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος

Εναρκτήρια Εκδήλωση στο Ζάππειο

Με χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και με την εισαγωγική ομιλία του καθηγητή και διευθυντή του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Παναγιώτη Μπεχράκη, ξεκίνησε το Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος του ENSP (European Network – for Smoking and Tobacco Prevention), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, λίγες ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου 2017).

Συμμετέχουν 300 σύνεδροι από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά και θέμα του συνεδρίου, όπως είπε ο κ. Μπεχράκης, είναι η προώθηση πολιτικών κατά του καπνίσματος.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Μπεχράκης αναφέρθηκε σε ευρωπαϊκές δράσεις που έχουν φέρει αποτέλεσμα, όπως είναι η παρέμβαση στα σχολεία ώστε να εμποδιστεί η έναρξη καπνίσματος στους νεαρούς εφήβους. Παράλληλα, γίνονται μεγάλα βήματα στη διακοπή καπνίσματος.

«Το 2040 το κάπνισμα στην ΕΕ θα έχει περιοριστεί στο 5%», ανέφερε ο κ. Μπεχράκης, τονίζοντας ότι τα λάθη του 20ού αιώνα διορθώνει ο 21ος αιώνας.

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, χαιρετίζοντας το συνέδριο, είπε ότι «η εκστρατεία κατά του καπνίσματος έχει εθνικό χαρακτήρα» και εξήγησε, μεταξύ άλλων, ότι είναι και θέμα παιδείας:

«Τι εννοώ μ’ αυτό: Στο παιδί, στις νέες ηλικίες, είναι ανάγκη να καταδειχθεί, όταν ήδη ο πειρασμός είναι επί θύραις, ότι δεν είναι μόνο το τεράστιο θέμα υγείας το οποίο προκαλείται. Είναι ότι το κάπνισμα, όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα στο χαρακτήρα των παιδιών, αλλά το αντίθετο. Όταν υποκύπτεις σ’ αυτό, δείχνεις μία αδυναμία χαρακτήρα που προοιωνίζει κακά για το μέλλον. Γιατί αν δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτή την πρόκληση, της οποίας γνωρίζεις τις επιπτώσεις γιατί είσαι ενημερωμένος, τότε από εκεί και πέρα πώς να αντιμετωπίσεις σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, άλλες μεγαλύτερες προκλήσεις. »

Ο πρόεδρος του ENSP, Dr Fransisco Rodriguez Lozano, αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές προσπάθειες και τα μέσα της ΕΕ για την καταπολέμηση του καπνίσματος, αλλά υπενθύμισε ότι ο αντίπαλος δεν είναι ο καπνός, αλλά μία πανίσχυρη βιομηχανία καπνού.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Καθ. Θ. Ρόζενμπεργκ, Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, η Δρ. Γκάγκα, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ο Δρ. Ε. Φιλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και ο Δρ. Βλασταράκος, Πρόεδρος του ΠΙΣ, ενώ ομιλητής της ημέρας ήταν ο καθηγητής Θεοδόσιος Τάσσιος, ο οποίος αναφέρθηκε «στο πάθος του Σωκράτη για το ήθος».

Μάλιστα, πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ερωτηθείς από τον «Εθνικό Κήρυκα», για τη σχέση του ήθους και του καπνίσματος, ο καθηγητής είπε ότι «Κάθε ανθρώπινη πράξη φέρνει έναν πόνο ή μία ηδονή. Το κάπνισμα προκαλεί και πόνο και ηδονή. Επομένως, ανάμεσα στα δύο η επιλογή είναι θέμα ήθους. Ούτε η Αστυνομία, ούτε οι απαγορεύσεις… Αφού είναι θέμα ήθους ας παραδειγματιστούμε από τον πολύ γενναίο και ηθικό Σωκράτη που έκανε την επιλογή του όταν του τέθηκε το δίλημμα στη δίκη του».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρκινικής Εταιρείας Δρ. Ευάγγελος Φιλόπουλος τίμησε τον Καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη για τον πολύχρονο αγώνα του κατά του καπνίσματος.

Δείτε εδώ βίντεο από την εκδήλωση.

 

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.