Πνευμονολογικό Ιατρείο σε Ελληνικά Ακριτικά Νησιά

Πνευμονολογικό Ιατρείο σε Ελληνικά Ακριτικά Νησιά

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος ο τρίτος κατά σειρά διάπλους της Σύμπλευσης. Με 12 φουσκωτά κι ένα βοηθητικό σκάφος, ξεκινήσαμε στις 7 Απριλίου και ως τις 17 Απριλίου, επισκεφθήκαμε διαδοχικά την Κίμωλο, τη Φολέγανδρο, τη Σίκινο, τη Σχοινούσα, τα Λέβιθα, την Πάτμο, τους Αρκιούς, τους Λειψούς και το Αγαθονήσι.

Στο πλαίσιο της φετινής εξόρμησης και του Πολυιατρείου που παραδοσιακά πραγματοποιούν οι ιατροί μέλη της ομάδας, λειτούργησε και το Πνευμονολογικό Ιατρείο. Οι Πνευμονολόγοι Άννα Τζώρτζη και Γιώργος Δότης, με τη συνδρομή του τεχνολόγου Ευάγγελου Μαρκοτζίνου, παρείχαν σε κάθε νησί προορισμό: λεπτομερή λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση, οξυμετρία, καθώς και σπιρομέτρηση, καμπύλη ροής – όγκου.

Περίπου 30 ασθενείς εξετάσθηκαν σε κάθε νησί. Σε όλους δόθηκε διάγνωση, φαρμακευτική αγωγή κι επί ενδείξεως σύσταση για τον απαραίτητο περαιτέρω διαγνωστικό έλεγχο (Μελέτη ύπνου, αξονική τομογραφία, πλήρης λειτουργικός έλεγχος της αναπνοής). Όσοι ασθενείς είχαν ένδειξη Λειτουργικού Ελέγχου της Αναπνοής παραπέμφθηκαν για δωρεάν πλήρη έλεγχο στο «George D. Behrakis Research Lab»της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Σε κάθε καπνιστή δόθηκε επιπλέον σύντομη εξατομικευμένη διάλεξη, σχετικά με την αιτιολογική συσχέτιση του καπνίσματος με τη νόσο του, έγινε προσπάθεια ενίσχυσης του κινήτρου διακοπής, τονίσθηκαν τα αναμενόμενα οφέλη και δόθηκαν συμβουλές για τη διαδικασία και τα διαθέσιμα μέσα απεξάρτησης.

Επιπλέον σε όλους τους ασθενείς, τονίσθηκε η σημασία ενός υγιεινού προτύπου καθημερινής ζωής και η σημασία της πρόληψης (διακοπή καπνίσματος, βελτίωση διατροφής, έλεγχος σωματικού βάρους, μέτρα προστασίας και υγιεινή στο χώρο εργασίας –εργαζόμενοι στα Λατομεία της Κιμώλου, εργαζόμενοι σε ψησταριές).

Στη Σχοινούσα συνεργασθήκαμε πολύ αποδοτικά με τον υπεύθυνο Αγροτικό ιατρό, Θεόδωρο Χατζηζαχαρέα, ο οποίος συνόδευσε χρόνιους και σοβαρά πάσχοντες, για τους οποίους συζητήσαμε τρόπους παρακολούθησης και διαχείρισης πιθανών παροξύνσεων/ επιπλοκών ή και διαγνωστική προσέγγιση.

Χρονίως πάσχοντες, υπό οξυγονοθεραπεία ή με κινητικά προβλήματα εξετάσθηκαν σε κατ’ οίκον επίσκεψη.

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.