Πνευμονολογικό Ιατρείο και σπιρομετρήσεις σε Ελληνικά ακριτικά νησιά
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο ετήσιος διάπλους της Σύμπλευσης με 11 φουσκωτά σκάφη ξεκινώντας την Πέμπτη 23 Απριλίου ως την Κυριακή 3 Μαΐου του 2015. Η Σύμπλευση επισκέφτηκε κατά τον φετινό διάπλου επτά από τα μικρότερα και πιο απρόσιτα ελληνικά νησιά του Αιγαίου Αρχιπελάγους, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σχοινούσα, Θηρασιά, Κάσο, Γαύδο, Αντικύθηρα.
Στο πλαίσιο της εξόρμησης αυτής λειτούργησε Πολυιατρείο με τη συμμετοχή των ιατρών μελών της ομάδας +πλευση. Μεταξύ αυτών και το Πνευμονολογικό Ιατρείο που πραγματοποίησαν οι ιατροί Άννα Τζώρτζη και Ευσταθία Κωνσταντινίδη, μέλη της +πλευσης και ερευνητές του Κέντρου Έρευνας Καπνίσματος και Καρκίνου Πνεύμονος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Το Πνευμονολογικό Ιατρείο λειτούργησε στα νησιά της Κιμώλου, Φολεγάνδρου και Σχοινούσας. Εξετάσθηκαν περίπου 30 ασθενείς σε κάθε νησί, με λεπτομερή λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση, σπιρομέτρηση και καμπύλη ροής – όγκου, οξυμετρία. Στους ασθενείς δόθηκε διάγνωση, φαρμακευτική αγωγή, ενώ όπου υπήρχε η ένδειξη συνεστήθη περαιτέρω διαγνωστικός έλεγχος (αξονική τομογραφία, μελέτη ύπνου). Όσοι ασθενείς είχαν ανάγκη λειτουργικού ελέγχου της αναπνοής παραπέμφθηκαν για δωρεάν πλήρη έλεγχο στο Κέντρο Έρευνας Καπνίσματος και Καρκίνου Πνεύμονος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση ασθενών στη Κίμωλο, που μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι εκτός του καπνίσματος, πολλοί κάτοικοι εργάζονται ή εργάζονταν στο Λατωμείο της Κιμώλου.
Την ημέρα της άφιξής μας στην Κίμωλο,και αφού εγκαινιάσθηκε η «Παιδική Χαρά» (δωρεά της +ΠΛΕΥΣΗ), είχαμε εκτενή συνεργασία με την Αγροτική Ιατρό του νησιού,σχετικά με τη διάγνωση και αντιμετώπιση των συνηθέστερων νοσημάτων.Επιπλέον θέσαμε σε λειτουργία το σπιρόμετρο που διέθετε το αγροτικό ιατρείο και εκπαιδεύσαμε την Ιατρό στη χρήση του καθώς και στην αδρή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.
Σε κάθε καπνιστή δόθηκε επιπλέον σύντομη εξατομικευμένη διάλεξη, σχετικά με την αιτιολογική συσχέτιση του καπνίσματος με τη νόσο του, έγινε προσπάθεια ενίσχυσης του κινήτρου διακοπής, τονίσθηκαν τα αναμενόμενα οφέλη και δόθηκαν συμβουλές για τη διαδικασία και τα διαθέσιμα μέσα απεξάρτησης.
Μετά το πέρας του Ιατρείου, ακολούθησαν επισκέψεις κατ’οίκον για να εξετασθούν ασθενείς που δεν ήταν σε θέση να μετακινηθούν.
- ← Προληπτικές Παρεμβάσεις για το κάπνισμα σε Ελληνικά ακριτικά νησιά
- Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2015 →