Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν τα οφέλη του εμβολιασμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν τα οφέλη του εμβολιασμού

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jean-Claude Junker, έστειλε το δικό του μήνυμα στην κοινωνία, ανοίγοντας τις εργασίες της πρώτης Παγκόσμιας Συνόδου για τον Εμβολιασμό, που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2019 στις Βρυξέλλες: «Με τα δεδομένα της σημερινής εποχής είναι απαράδεκτο να πεθαίνουν παιδιά από νοσήματα που θα μπορούσαν να έχουν εκριζωθεί προ πολλού».

Στόχος της Συνόδου είναι η παγκόσμια αφύπνιση και δράση για την προστασία από νοσήματα που προλαμβάνονται αποτελεσματικά με εμβόλια και η αντιμετώπιση της διστακτικότητας απέναντι στους εμβολιασμούς. Η ανησυχητική αύξηση νοσημάτων όπως η ιλαρά, σχετίζεται άμεσα με την παγκοσμίως μειωμένη εμβολιαστική κάλυψη, επακόλουθο της παραπληροφόρησης που βρίσκεται στη βάση του αντιεμβολιαστικού κινήματος, καθώς και της μειωμένης πρόσβασης ιδιαίτερα  στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ., Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, επισήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης και τόνισε ότι για να αναστραφεί απαιτούνται μέτρα που θα εξασφαλίζουν τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού, καθώς, όπως είπε, «Ο εμβολιασμός είναι δικαίωμα όλων και κοινωνικό αγαθό».

«Ήρθε η ώρα για να ορίσουμε τον εμβολιασμό, ως το βασικό θεμέλιο της υγείας για όλους»

Κυβερνήσεις και Υγεινομικοί Φορείς καλούνται να επενδύσουν στην ανοσοποίηση, εξασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα και την πρόσβαση όλων στα εμβόλια. Όπως αναφέρθηκε, η παγκόσμια έξαρση κάποιων μεταδιδόμενων ασθενειών, οφείλεται στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, κυρίως μεταξύ εφήβων και ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ ή έχουν εμβολιασθεί ανεπαρκώς.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο (Απρίλιος 2019), το 48% των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι τα εμβόλια προκαλούν σοβαρές παρενέργειες, το 38% θεωρεί ότι τα ίδια τα εμβόλια προκαλούν τις ασθένειες από τις οποίες μας προστατεύουν, ενώ το 31% δηλώνει βέβαιο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενείται λόγω του εμβολιασμού!

Η πραγματικότητα βεβαίως είναι ότι τα εμβόλια είναι πολύ ασφαλέστερα από τη φυσική νόσο και τις φαρμακευτικές θεραπείες και όταν τα εμβολιαστικά προγράμματα εφαρμόζονται σωστά και με συνέπεια, επιτυγχάνουν απομάκρυνση, ή ακόμα και εκρίζωση της νόσου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει 2 έως 3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Ωστόσο, «1,5 εκατομμύριο επιπλέον θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν βελτιωνόταν η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη». Το 2019, ο Π.Ο.Υ., συμπεριέλαβε τη διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό  μεταξύ των δέκα σοβαρότερων απειλών για την παγκόσμια υγεία, μαζί με την ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή, τον ‘Εμπολα, τον ιό του AIDS, την πανδημία γρίπης και την αντοχή στα αντιβιοτικά.

Πηγή: https://www.who.int/news-room/detail/12-09-2019-vaccination-european-commission-and-world-health-organization-join-forces-to-promote-the-benefits-of-vaccines

https://ec.europa.eu/health/vaccination/ev_20190912_en

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.