Εκδήλωση Υπουργείου Υγείας “Επιλέγω να Μην Καπνίζω”_31.5.2021

Εκδήλωση Υπουργείου Υγείας “Επιλέγω να Μην Καπνίζω”_31.5.2021

Σημαντική μείωση των καπνιστών (καθημερινών και περιστασιακών) σε ποσοστό που κυμαίνεται από 21.9% μέχρι 38,3% είχαμε στην Ελλάδα την δεκαετία 2009-2019. Ακόμη ποιο θεαματική ήταν η μείωση του καπνίσματος, την ίδια περίοδο, στους νέους ηλικίας 16 με 24 χρονών, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 47,1% μέχρι 69,4%.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το Κάπνισμα και Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος κ.Παναγιώτης Μπεχράκης, σε Ημερίδα του Υπουργείου Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2021.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η συστηματική προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα για την διακοπή του καπνίσματος μέσω της πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE έχει αποτελέσματα με σημαντική απήχηση κυρίως στους νέους.

Το κύριο μήνυμα της σημερινής ημέρας, «ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΩ»  είναι σαφές και περιεκτικό. Είναι το μήνυμα του πνεύματος ελευθερίας μέσα στο οποίο δομήθηκε και εξακολουθεί να λειτουργεί με επιτυχία, η πρωτοβουλία SMOKEFREEGREECE, ένα δύσκολο αλλά αποτελεσματικό πρόγραμμα για τη μείωση του καπνίσματος στη χώρα. Είναι ένα μήνυμα που χωρίς εναντίωση με τον καπνιστή αλλά με την καλλιέργεια της ελεύθερης επιλογής, του μη καπνίσματος ως προτιμητέου τρόπου ζωής, γαλουχεί μια νέα γενιά χωρίς καπνό, μειώνει το κάπνισμα με κοινωνική αποδοχή, χωρίς φόβο, χωρίς καταπίεση, χωρίς άγχος και κυρίως χωρίς συγκρουσιακές διαδικασίες

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

«Φρένο» στην περαιτέρω μείωση των καπνιστών στην χώρα μας έβαλε η πανδημία, χωρίς φυσικά να ανατρέψει τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH, η οποία πραγματοποιήθηκε 24 με 27 Μαΐου, για λογαριασμό της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Κάπνισμα, Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας ACG, Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρεία, Eλληνική Oμοσπονδία Oδοντιάτρων, η πανδημία συνδυάζεται με:

 • Μικρού βαθμού αύξηση επιπολασμού καπνίσματος, ιδίως των περιστασιακών καπνιστών (Γραφ. 1)
 • Ιδιαίτερη αύξηση επιπολασμού καπνίσματος στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή (Γραφ. 2)
 • Μέτρια μεταβολή της καπνιστικής συμπεριφοράς και του τύπου των χρησιμοποιούμενων καπνικών προϊόντων (Γραφ. 3)

Όσον αφορά τους καπνιστές (χρήστες καπνικών προϊόντων) η συμπεριφορά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας είχε ως εξής:

 • Το 1/3 έκαναν χρήση στο εσωτερικό των σπιτιών στη διάρκεια της πανδημίας (Γραφ. 4)
 • Αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον κίνδυνους προς τη νόσο COVID-19 (Γραφ. 5)
 • Καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ, ιδιαίτερα οι άνδρες (Γραφ. 6)
 • Επιλέγουν συχνότερα ανθυγιεινή διατροφή (Γραφ. 7)
 • Υπερεκτιμούν την κατάσταση της υγείας τους (Γραφ. 8)
 • Λιγότερο συχνά ελέγχουν την υγεία τους κλινικά και εργαστηριακά (Γραφ. 9)
 • Σε μικρότερο ποσοστό εμβολιάζονται έναντι της γρίπης, αλλά περισσότεροι σε σχέση με τους μη καπνιστείς έχουν εμβολιαστεί έναντι του COVID-19 (Γραφ. 10, 11)

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κύριος Ευάγγελος Φιλόπουλος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα μέτρα που προτείνει η εταιρεία του για τη διακοπή του καπνίσματος:

 • Εκπαίδευση λειτουργών Υγείας
 • Στοχευμένες παρεμβάσεις
 • Προσαρμοσμένες πρακτικές διακοπής καπνίσματος
 • Αντιμετώπιση ρύπανσης περιβάλλοντος
 • Απαγόρευση καπνίσματος σε επιλεγμένους ανοιχτούς δημόσιους χώρους

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κύριος Στυλιανός Λουκίδης, αφού έκανε αναφορά στις δράσεις της εταιρείας, τόνισε τη σημαντική προσφορά των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, που λειτουργούν σε επτά νοσοκομεία της χώρας, στη μείωση των καπνιστών. Μάλιστα πρόσθεσε πως τα ποσοστά επιτυχίας είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το ποσοστό των καπνιστών που κόβουν το τσιγάρο στο τέλος της θεραπείας κυμαίνεται από 50 μέχρι 75%, ενώ μετά τον πρώτο χρόνο της θεραπείας το ποσοστό είναι 25 με 51%.

Ο κύριος Ιωάννης Κανακάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, τόνισε πως το κάπνισμα σκοτώνει κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο 7.000.000 ανθρώπους. Εξήγησε δε πως η αυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακών νοσημάτων λόγω του καπνίσματος επεκτείνεται σε όλο το φάσμα των εξής νοσημάτων:

 • Έμφραγμα μυοκαρδίου
 • Αορτικά ανευρύσματα (κοιλιακά)
 • Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
 • Περιφερική αγγειοπάθεια
 • Αιφνίδιος θάνατος

Τέλος, η κυρία Ελεάννα Στουφή, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Στοματολογιας αναφέρθηκε στις αθώες αλλά και στις επικίνδυνες βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στο στόμα.

Στις αθώες κατατάσσονται η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα, μελάχρωση ούλων, ξηροστομία, λευκές γραμμώσεις, νικοτινική στοματίτις, κακοσμία, τριχωτή γλώσσα, ενώ στις επικίνδυνες οι λευκοπλακία και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

 

ΜΗΝΥΜΑ Α.Ε. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Την Ημερίδα τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία στο μήνυμα της ανέφερε πως «το κάπνισμα είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ζωή, καθώς κάθε χρόνο σκοτώνει 8.000.000 ανθρώπους».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως «η σημαντική μείωση του καπνίσματος, είναι μια ενθαρρυντική νίκη, αλλά όχι το τέλος της μάχης».

«Επιλέγω να μην καπνίζω, επιλέγω να ζω. Ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από την βλαβερή αυτή συνήθεια για πάντα»

 

Ο Υπουργός Υγείας κύριος Βασίλης Κικίλιας στο μήνυμα του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ψήφιση και εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

«Η προσπάθεια είναι συνεχής, παρά το γεγονός ότι η πανδημία δημιούργησε προβλήματα, είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον»

Η Υπουργός Παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως ανήγγειλε πως από την ερχόμενη σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν Εργαστήρια Δεξιοτήτων, σε όλα τα σχολεία της χώρας (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), προκειμένου τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής σε θέματα ρομποτικής, οικολογίας, εθελοντισμού, φυσικών καταστροφών, πρώτων βοηθειών, προστασία από εξαρτήσεις, συνέπειες απο βλαβερές ουσίες, υγιεινό τρόπος ζωής.

Μηνύματα απηύθυναν ακόμη η Υφυπουργός Υγείας κυρία Ζωή Ράπτη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κύριος Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κύριος Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Dr. David G. Horner, απέδωσε φόρο τιμής στον πρωτοποριακό χαρακτήρα λειτουργίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, από την αρχή της ίδρυσής του το 1875 στη Μ.Ασία μέχρι και σήμερα, με οικονομικό, πολιτισμικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Όπως ανέφερε ο κ. Horner, μέσω του οράματος του Ελληνο-Αμερικανού επιχειρηματία και φιλάνθρωπου George D. Behrakis, ιδρύθηκε το 2015 στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, υπό τη διεύθυνση και καθοδήγηση του καθηγητή κ.Παναγιώτη Μπεχράκη. Ο στόχος αυτής της προσπάθειας ήταν η μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα, ειδικά στις νέες ηλικίες. Ένας στόχος που βάσει των τελευταίων δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (2019) φαίνεται ότι επιτυγχάνεται ως αποτέλεσμα μιας πολυετούς στοχευμένης επιστημονικής προσπάθειας. Ο κ. Horner συνεχάρη τον κ.Παναγιώτη Μπεχράκη και τους συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας για τη θετική επίδραση των δράσεών τους στην ελληνική κοινωνία και ευχαρίστησε θερμά το Behrakis Foundation της Βοστώνης και τον κ. George D. Behrakis, του οποίου το όραμα και η γενναιοδωρία βοηθούν να συνεχιστεί η υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.

Επίσης, εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος:

 • κ. Ανδρέας Ξανθός, πρώην Υπουργός Υγείας και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
 • κ. Ανδρέας Πουλάς, βουλευτής ΚΙΝΑΛ, Υπεύθυνος Τομέας Υγείας
 • κ. Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής ΚΚΕ και Αντιπρόεδρος της Βουλής

Παρακολουθήστε το video της εκδήλωσης:

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.