Ανθρώπινα Δικαιώματα και Παθητικό Κάπνισμα_από τον Καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη

Ανθρώπινα Δικαιώματα και Παθητικό Κάπνισμα_από τον Καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη

10 Δεκεμβρίου 2018 – Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκτός από τους μετανάστες ή όσους συνανθρωπους μας διώκονται για πολιτικούς, θρησκευτικούς, ιδεολογικούς ή φυλετικούς λόγους, αφορά άμεσα και στο δικαίωμα για ζωή που έχει ο κάθε πολίτης του κόσμου. Και το δικαίωμα αυτό παραβιάζεται σήμερα, ευρύτατα, σε άτομα με κάποια φυσική αδυναμία ή νόσο, σε παιδιά ή σε εργαζόμενους που συχνά εκτίθενται σε συνθήκες απειλητικές για την ίδια τους τη ζωή.

Μια τέτοια θεώρηση, χωρίς να μειώνει καθόλου το ευρύτατο περιεχόμενο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αναφέρεται στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που θεσπίστηκε το 1950 από τον Ο.Η.Ε., φέρνει στο προσκήνιο το τεράστιο πρόβλημα του παθητικού καπνίσματος, που στη χώρα μας εμφανίζει μια απαράδεκτη έξαρση. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για στοιχειώδη εφαρμογή μιας απλής νομοθεσίας, που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, οδηγεί σε καθημερινή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών, που δηλώνουν θυμό και ντροπή για την εικόνα της χώρας μας.

Πριν από έξι χρόνια, Έλληνες φοιτητές υπέγραψαν μαζικά και σε χρόνο μιας εβδομάδας τη διαμαρτυρία που ακολουθεί και που έχει έκτοτε παρουσιαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο και σε μια σειρά από διεθνή συνέδρια, με εξαιρετικά θερμή υποδοχή (διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες). Πρόκειται για ένα ιστορικής αξίας κείμενο που έρχεται στην επικαιρότητα με την ευκαιρία των σημερινών εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο υπογράφων έχει μόνο να προσθέσει ότι το παθητικό κάπνισμα σήμερα, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι ένας ελεύθερος δολοφόνος 150.000 παιδιών κάθε χρόνο.

Αυτή είναι η διαμαρτυρία των φοιτητών μας. Διαβάστε την, προωθείστε την. Το αξίζει.

Παναγιώτης Κ. Μπεχράκης MD, PhD(McGILL), FCCP
Πνευμονολόγος, Εντατικολόγος

 

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.