31 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

31 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος
Οι μαθητές της Β3 τάξης του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων ζητούν Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα

Παναγιώτης Μπεχράκης: ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ;

Η επιστολή ήταν προϊόν ομαδικής εργασίας. Οι μαθητές την συνέταξαν για να λάβουν μέρος στο Διαγωνισμό του 7ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος. Η κ. Τάσιου Ευαγγελία, εκπαιδευτικός του 5ου Γυμνασίου, ενέπνευσε και καθοδήγησε τους μαθητές σ’αυτήν την προσπάθεια.

Το κείμενο των μαθητών είναι το ακόλουθο:

«Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Ο λόγος για τον οποίο σας στέλνουμε αυτή την επιστολή είναι για να σας εκφράσουμε τα παράπονά μας και τη βαθιά λύπη μας για την αύξηση του παθητικού καπνίσματος και τις επιπτώσεις του.

Στην εποχή μας έχει παρατηρηθεί έντονη αύξηση του παθητικού καπνίσματος στους εξής χώρους: στο σπίτι, σε χώρους εργασίας , σε χώρους διασκέδασης και σε οχήματα. Παρά το γεγονός της προσπάθειας της κοινωνίας για τη μείωση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους , με την τοποθέτηση αντικαπνιστικών πινακίδων, οι άνθρωποι εξακολουθούν να αδιαφορούν. Η αδιαφορία αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των παθητικών καπνιστών.

Η ρύπανση του παθητικού καπνίσματος έχει πολλαπλές μορφές. Η ρύπανση σε έναν κλειστό χώρο μπορεί να παραχθεί από την εκπνοή του καπνιστή και το ίδιο το τσιγάρο που καίγεται. Επίσης , μπορεί να προκληθεί από το τριτογενές παθητικό κάπνισμα , δηλαδή το αόρατο τοξικό μείγμα που προσκολλάται στα μαλλιά , στα ρούχα των καπνιστών και στα αντικείμενα ενός χώρου καπνίσματος . Επιπλέον το τοξικό αυτό μείγμα περιέχει βαρέα μέταλλα , καρκινογόνες ουσίες και ραδιενεργά στοιχεία , ικανά να μολύνουν ένα παιδί που ανυποψίαστο μπουσουλάει στο πάτωμα και κατόπιν βάζει τα χέρια του στο στόμα. Το τριτογενές κάπνισμα παραμένει , έστω και αν ο χώρος αυτός αεριστεί.

Έπειτα από πολλές έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει αποδειχθεί η συσχέτιση παθητικού καπνίσματος και ανάπτυξης νόσου. Σήμερα το παθητικό κάπνισμα θεωρείται η τρίτη προλήψιμη αιτία θνησιμότητας και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Η καταμέτρηση θανάτων παγκοσμίως έδειξε ότι πεθαίνουν 600.000 άνθρωποι ετησίως από το παθητικό κάπνισμα. Από αυτούς το 1/3 είναι παιδιά και γυναίκες , ενώ οι άντρες θεωρούνται περισσότερο υπεύθυνοι για το ενεργητικό κάπνισμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πιθανότητες για καρδιοπάθειες , πνευμονοπάθειες , καρκίνους αυξάνονται κατά 20% στους ανήλικους. Επίσης το παθητικό κάπνισμα προκαλεί προβλήματα στις εγκυμονούσες και επηρεάζει την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.

Επιπλέον ως θύματα ενεργών καπνιστών θα θέλαμε να σας προτείνουμε κάποιες λύσεις για τη μείωση του παθητικού καπνίσματος . Αρχικά θα μπορούσαμε να χωρίσουμε ειδικά μέρη σε δημόσιους χώρους για τους καπνιστές. Επίσης, θα πρέπει να πληρώνουν ένα χρηματικό ποσό – πρόστιμο – όσοι παραβιάζουν και αγνοούν τις αντικαπνιστικές πινακίδες, εφαρμόζοντας έτσι τον νόμο κατά του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Ακόμα πρέπει να γίνει ενημέρωση των γονέων για το παθητικό κάπνισμα και να γίνονται σχολικές δραστηριότητες κατά του καπνίσματος.

Συμπερασματικά το παθητικό κάπνισμα προκαλεί προβλήματα υγείας και για αυτό το λόγο πρέπει να παρθούν μέτρα για την καταπολέμησή του . Μπορεί να είμαστε μαθητές Γυμνασίου και να μην έχουμε τη δύναμη να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας αλλά ελπίζουμε να λάβετε υπ’ όψιν σας την άποψή μας και να στηρίξετε την προσπάθειά μας.

Ευχαριστούμε πολύ».

Με εκτίμηση

Οι μαθητές του Β3 του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων

Ζαφείρη Ειρήνη, Παιδαράκη Μαρία, Παπακώστα Ευθυμία, Πλευρά Αθηνά – Χριστίνα, Πολυμέρου Ευφροσύνη, Σούλο Αδελαϊδα, Στραπάτσα Δήμητρα, Ελεάννα Καραδήμα, Τσιόκα Μαρίνα, Τσιούτσιας Ραφαήλ, Τσιούνης Φώτης, Πολύμερος Χρήστος, Παρδάλης Χρήστος, Καλούσιος Μιχάλης, Παπαμάνθος Παναγιώτης, Τζιάννης Λευτέρης

 

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.