Χρόνιος Πόνος: Διάγνωση και Θεραπεία

Χρόνιος Πόνος: Διάγνωση και Θεραπεία

Επτά στους δέκα Έλληνες που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο, δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν εξειδικευμένα δημόσια και ιδιωτικά Ιατρεία Πόνου για την αντιμετώπιση του!

Αυτό τόνισε η κ. Αθηνά Βαδαλούκα, αν. Καθηγήτρια Ιατρικής του πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια του Κέντρου Πόνου του Ιατρικού Κέντρου, μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα «Χρόνιος Πόνος: Διάγνωση και θεραπεία».

Σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικών μελετών «ο χρόνιος πόνος αποτελεί πρόβλημα δημόσια υγείας καθώς ελαττώνει   την ποιότητα ζωής και έχει μεγάλο οικονομικό κόστος». Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) από το 1986 συνέστησε την δημιουργία των Ειδικών Κέντρων Αντιμετώπισης του Πόνου

Το 2001 στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο η Ευρωπαική Συνομοσπονδία Εταιριων Πονου διακηρυξε οτι ο Πονος ειναι νόσος και «ως νόσος έχει τα δικά της δικαιώματα»

Σε μελέτη που έγινε στην Ελλάδα και συμμετείχαν 1260 πάσχοντες με χρόνιο πόνο, το 67,7% δεν γνώριζε την ύπαρξη και λειτουργία των Ιατρείων Πόνου.

Στην Αμερική από χρόνιο πόνο πάσχουν 116 εκατομμύρια άνθρωποι (30%) και το κόστος αντιμετώπισης της νόσου κυμαίνεται από 560 – 630 δις δολάρια το χρόνο!

Αντίστοιχα, στην Ευρώπη ένα στα πέντε άτομα υποφέρει από χρόνιο πόνο. Απ’ αυτούς το 1/3 υποφέρει καθημερινά και 1/3 δεν μπορεί να αντέξει τον πόνο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ το 2030 ο πόνος θα επιβαρύνεται σημαντικά από τέσσερις ασθένειες :

 • Κατάθλιψη
 • Στεφανιαία νόσος
 • Εγκεφαλικά αγγειακά
 • Τροχαία ατυχήματα

Ο ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑ

« Ο πόνος είναι η δυσάρεστη συναισθηματική και αισθητηριακή εμπειρία που συνδέεται με πραγματική ή πιθανή ιστική βλάβη» σύμφωνα με τον ορισμό της Παγκόσμιας Εταιρίας Μελέτης Πόνου (IASP) εξήγησε η κ. Βαδαλούκα και πρόσθεσε ότι :

 • Είναι η υπ’ αριθμόν πρώτη αιτία που οδηγεί τον ασθενή στην πρωτοβάθμια φροντίδα
 • Αποτελεί δε το 5ο ζωτικό σημείο .

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο πόνος διακρίνεται σε:              

 • Οξύ

Εμφανίζεται περιστασιακά και έχει

Διάρκεια <3 μήνες

 • Χρόνιο

Με συνεχή παρουσία και

Διάρκεια >3 μήνες

Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του χρόνιου πόνου η κ. Βαδαλούκα ανέφερε ότι «είναι μια ασθένεια που επιδρά στην ποιότητα της ζωής των ασθενών, επηρεάζει τη λειτουργικότητα, τη ψυχοσύνθεση και την κοινωνική δραστηριότητα, ενώ μειώνει την παραγωγικότητα».

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

«Ο πόνος απαιτεί πολυδιάστατη αντιμετώπιση» είπε η κ Βαδαλούκα και τόνισε πως

«Κανείς δεν πρέπει να ζει και να πεθαίνει με πόνο».

Σύμφωνα με τους ειδικούς η αποτελεσματική αντιμετώπιση του πόνου απαιτεί :

 • Φαρμακοθεραπεία
 • Ψυχολογική προσέγγιση
 • Φυσιοθεραπευτικές Μέθοδοι Αποκατάστασης
 • Αναισθησιολογική προσέγγιση
 • Χειρουργική θεραπεία
 • Νευροδιέγερση
 • Εναλλακτικές θεραπείες
 • Αλλαγή τρόπου ζωής

Όσον αφορά τις εναλλακτικές θεραπείες (Φυσιοθεραπεία, Βελονισμός, Ρεφλεξολογία,Shiatsu) η κ. Βαδαλούκα υπογράμμισε ότι λειτουργούν συμπληρωματικά, δεν αντικαθιστούν την κλασική ιατρική, αλλά δημιουργούν παράπλευρα οφέλη και βελτιώνουν τον πόνο.

Η μη αποτελεσματική αντιμετώπιση του πόνου, σύμφωνα με τους γιατρούς, οφείλεται σε θρησκευτικές και κοινωνικές προκαταλήψεις, σε οικονομικούς λόγους, αλλά και σε έλλειψη ενδιαφέροντος από τις κυβερνήσεις. Ένας ακόμη λόγος είναι η αποτυχία εκπαίδευσης γιατρών και λοιπών λειτουργών στον τομέα αυτό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα προκατάληψης είναι η μη χορήγηση οπιοειδών για την αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί πολλοί πιστεύουν ότι η αυτή η θεραπεία θα προκαλέσει ψυχολογική εξάρτηση στον ασθενή, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

«Σε 25.000 ασθενείς που πήραν οπιοειδή για την αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου μόλις επτά άτομα παρουσίασαν εξάρτηση από τα φάρμακα» ανέφερε η κ Βαδαλούκα και κατέληξε.

«Η Θεραπεία του Πόνου και η Παρηγορική φροντίδα είναι δείκτης πολιτισμού ενός λαού και Κανείς δεν πρέπει να ζει και να πεθαίνει με πόνο»

Η Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας είναι στις 8 Οκτωβρίου.

Επικοινωνία

Άννα Τζώρτζη, Υπεύθυνη Προγράμματος,

Αναπληρώτρια Διευθύντρια, Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

email: [email protected], [email protected]

τηλ. 210 3314755, 210 6470056

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.