Στρατευμένος στη μάχη κατά του καπνίσματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας

Στρατευμένος στη μάχη κατά του καπνίσματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας

«Είμαι ήδη στρατευμένος στην προσπάθειά σας, το ξέρετε πάρα πολύ καλά και σαν άνθρωπος που δεν έχει καπνίσει ούτε ένα τσιγάρο στη ζωή του, αλλά είμαι παθητικός καπνιστής» είπε ο κ. Κάρολος Παπούλιας υποδεχόμενος την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Στις 2 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, την υφυπουργό Ζέττα Μακρή, την πρόεδρο του ΔΣ του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Τζένη Κρεμαστινού, τον πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος Παναγιώτη Μπεχράκη.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι σκοπός της επίσκεψης ήταν να του παρουσιάσουν όλο το πρόγραμμα που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας για το κάπνισμα. «Προσπαθούμε ,δρώντας προληπτικά στις νεαρές ηλικίες, να εξηγήσουμε πόσο κακό πράγμα είναι το κάπνισμα» είπε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε ότι δεν ενδιαφέρει το υπουργείο η είσπραξη των προστίμων – άλλωστε αφορά άλλα υπουργεία- αλλά η επί της ουσίας μάχη για τον περιορισμό του καπνίσματος».

Ο κ. Μπεχράκης ανέφερε ότι τόσο το ποσοστό των καπνιζόντων όσο και η κατανάλωση τσιγάρων έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει αλλάξει και η νοοτροπία των πολιτών, οι οποίοι σε ειδικές έρευνες εμφανίζονται πολύ θυμωμένοι για τη μη προστασία τους από το παθητικό κάπνισμα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την απορία: «Πώς έχουν προχωρήσει άλλες χώρες με το ίδιο δύστροπους λαούς όπως είναι και ο ελληνικός, παραδείγματος χάριν ο ιταλικός, κι εμείς ακόμα είμαστε στην προσπάθεια;».

«Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα και η Ελλάδα να ακολουθήσει τα βήματα των υπολοίπων κρατών. Και δεν μπορεί να φαινόμαστε ότι είμαστε οι μόνοι που δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε σ’ αυτό τον τομέα. Και θεωρούμε ότι με σας επικεφαλής, ένα βήμα παραπάνω θα κάνουμε» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ελπίδα με αυτή την καμπάνια να πειστούν οι Έλληνες. Μάλιστα, αναγνώρισε ότι η εκστρατεία είναι «πολύ σημαντική, σημαντικότερη από τις εγκυκλίους, οι οποίες έχουν βεβαίως την ισχύ τους αλλά περιορισμένη και επιφανειακά».

Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες στην συζήτηση και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας συμφώνησαν για την αναγκαιότητα ενίσχυσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων πρόληψης HEART II και ΕΣΠΑ που γίνονται στα σχολεία.

 

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.