SmokefreeGreece: Μια Νέα Αρχή – ΔΕΘ 7.9.2019

SmokefreeGreece: Μια Νέα Αρχή – ΔΕΘ 7.9.2019

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (ACG), κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, συμμετείχαν σε ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο “SmokefreeGreece: Μια νέα αρχή”, την πρώτη ημέρα λειτουργίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, ACG στο πλαίσιο των Talks & Events του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τη ΔΕΘ 2019 και συντονίστηκε από την VP Public Affairs του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, κ. Κλώντια Καρύδη, είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα, με έμφαση στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιώματων από το παθητικό κάπνισμα.

Η Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ ο Δήμαρχος Τρικκαιών, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, έκανε μία σύντομη παρέμβαση μιλώντας για την εμπειρία του από την επιτυχή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην πόλη των Τρικάλων. Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Αντώνης Διαματάρης, ο Πρόεδρος Δ.Σ. των Ελληνικών Ταχυδρομείων, κ. Πολυχρόνης Γριβέας, ο Πρόεδρος του Anatolia College, κ. Πάνος Βλάχος και ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, κ. Νικόλαος Μπακατσέλος.

Ο Υπουργός Υγείας προανήγγειλε αντικαπνιστική καμπάνια με διαδραστικό χαρακτήρα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πρεσβευτές της οποίας θα κληθούν να είναι αθλητές, καλλιτέχνες και ασθενείς. Ο κ.Κικίλιας δήλωσε αποφασισμένος για την επιτυχή εφαρμογή του Νόμου και έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης του κοινού.

Ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, Επικεφαλής της πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE που συντονίζεται από το 2015 από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, ACG και το Ερευνητικό Εργαστήριο George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, προσέγγισε το θέμα του Παθητικού Καπνίσματος από τη σκοπιά των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο κ. Μπεχράκης ανέφερε ότι οι παθητικοί καπνιστές υπολογίζονται στο ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού, οι οποίοι εκτίθενται υποχρεωτικά σε 7000 τοξικές χημικές ουσίες, από τις οποίες οι 70 είναι καρκινογόνες. Στη συνέχεια, απαρίθμησε σειρά διεθνών συμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών που παραβιάζονται από την μη εφαρμογή του Νόμου για το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Ιδιαίτερα τονίστηκε η προστασία του δικαιώματος όλων των πολιτών στη ζωή, στην υγείας, στη προστασία του περιβάλλοντος και σε ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του κ.Μπεχράκη στην προστασία των δικαιωμάτων και των ίδιων των καπνιστών, τους οποίους θεωρεί ότι ανήκουν στο ίδιο «στρατόπεδο» με όλη την υπόλοιπη κοινωνία:

  • το δικαίωμα για πρόσβαση τους σε σωστά οργανωμένα ιατρεία διακοπής καπνίσματος και την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για διακοπή, όποτε κρίνεται απαραίτητο
  • το δικαίωμα της πλήρους και επιστημονικά τεκμηριωμένης ενημέρωσης για τα συστατικά και τις επιδράσεις των καπνικών προϊόντων στην υγεία τους
  • το δικαίωμα της πρόσβασης τους σε άρτια οργανωμένες Υπηρεσίες Υγείας για αντιμετώπιση των συνεπειών του καπνίσματος
  • το δικαίωμα της αναπνοής καθαρού αέρα και από τον ίδιο τον καπνιστή στους χώρους εστίασης, διασκέδασης, εργασίας και σε κάθε κλειστό δημόσια χώρο

Ο κ. Μπεχράκης, ο οποίος πρόσφατα ορίστηκε από τον Υπουργό Υγείας ως Επικεφαλής της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, ως μία σημαντική ένδειξη πολιτικής βούλησης προς την εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου N3730/2008, διευκρίνισε ότι στηρίζει την εφαρμογή του στην προσωπική επιλογή του καπνιστή να μην καπνίζει και όχι στις ποινές.

«Δεν κάνουμε διακρίσεις μεταξύ των πολιτών. Ζητάμε ενεργή επαναδιαχείριση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.»

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.