Ημερίδα Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Υγείας για Δράσεις Ενημέρωσης μαθητικού πληθυσμού_Θεσσαλονίκη

Ημερίδα Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Υγείας για Δράσεις Ενημέρωσης μαθητικού πληθυσμού_Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με την απόφαση του Τμήματος Ανάπτυξης Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και Πρόληψης του Υπουργείου Υγείας με θέμα: «Ανάπτυξη – υλοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού» για το σχολικό έτος 2018-2019, η ομάδα της πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη και πραγματοποίησε Ημερίδα Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Υγείας, το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019.

Η Ημερίδα ήταν μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 40 επαγγελματίες υγείας από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας & Θράκης.

 

Στο πρώτο θεωρητικό μέρος παρουσιάστηκαν επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία αναφορικά με το κάπνισμα, όπως ο επιπολασμός του καπνίσματος και οι επιπτώσεις του καπνίσματος και του παθητικού καπνίσματος στην υγεία, αλλά θέματα διακοπής καπνίσματος σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Τέλος, η ομάδα του εκπαιδευτικού προγράμματος της πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE αναφέρθηκε στις γενικές αρχές των προληπτικών παρεμβάσεων στους μαθητές.

Στο δεύτερο μέρος, οι συμμετέχοντες της ημερίδας χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και πήραν μέρος σε μία βιωματική προληπτική παρέμβαση για τον έλεγχο του καπνίσματος, ακριβώς όπως έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από τη πρωτοβουλία SMOKEFREEGREECE. Στόχος ήταν να ενισχύσουν οι επαγγελματίες υγείας τις γνώσεις και την εμπειρία τους, καθώς και να υιοθετήσουν στρατηγικές προσέγγισης των μαθητών σε μελλοντικές παρεμβάσεις που θα πραγματοποιήσουν οι ίδιοι.

Ομιλητές της ημερίδας ήταν:

  • Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, τ. Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίων Αθηνών και Harvard
  • Βάσω Ευαγγελοπούλου, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Συνεργάτης του Ερευνητικού Εργαστηρίου George D. Behrakis Research lab, Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία
  • Βάσω Αλεξάκη, Κοινωνική Λειτουργός, Ψυχοθεραπεύτρια, Μέλος της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων
  • Μαρίνα Δέμη, Βιολόγος, MPH Manager, Office of Student Affairs, The American College of Greece
  • Βεργίνα – Κωνσταντίνα Βυζικίδου, Ψυχολόγος, Msc Προαγωγή Υγείας
Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.