Χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη των ατυχημάτων στο σπίτι
Τα ατυχήματα πάνω απ’ όλα προλαμβάνονται!
Ο Παιδίατρος-Εντατικολόγος και πρώην Δ/ντης ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία”, κύριος Αναστάσιος Χατζής, δίνει απαντήσεις προς γονείς και φροντιστές παιδιών σε ερωτήματα που αφορούν στην πρόληψη των ατυχημάτων μέσα στο σπίτι, αλλά και την άμεση αντιμετώπιση τους:
Τα ατυχήματα πάνω απ’ όλα προλαμβάνονται!
Άρα η πρώτη φροντίδα όλων των γονέων θα πρέπει να είναι η οργάνωση όλων των χώρων μέσα κι έξω από το σπίτι με τρόπο ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα ατυχήματος. Για παράδειγμα, να αναφέρω το πορτάκι που κλειδώνει όπου υπάρχουν σκάλες, το υψηλό κιγκλίδωμα στη βεράντα, τα παράθυρα που κλείνουν ερμητικά και ασφαλίζουν, τα σταθεροποιημένα έπιπλα και συσκευές, οι κάλυψη όλων των γωνιών στα έπιπλα κλπ.
Επίσης, η μέριμνα των γονέων να μην έχουν τα παιδιά πρόσβαση σε καυτό νερό ή άλλο υγρό (γάλα, σούπα κλπ), σε φάρμακα και απορρυπαντικά, αιχμηρά ή κοφτερά εργαλεία.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνοδεύονται από συνεχή εκπαίδευση των παιδιών, πρώτα ως ενημέρωση για τους κινδύνους ατυχήματος από λάθος συμπεριφορά μέσα στο σπίτι (τρέξιμο σε πάτωμα που γλιστράει μετά από σφουγγάρισμα), δεύτερο ως γνώση για την ασφαλή χρήση οικιακών εργαλείων, όπως (με τη σειρά που αναφέρονται) το κουτάλι, το πιρούνι, το μαχαίρι και τέλος το ψαλίδι.
Παράλληλα οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ, με κορυφαίο τους χειρισμούς για την αποβολή ξένου σώματος από το αναπνευστικό σύστημα. Υπάρχουν πολύ κατατοπιστικά βίντεο στο διαδίκτυο γι’ αυτό το σκοπό.
Τα εγκαύματα, ανάλογα με την αιτία, έχουν διαφορετική αντιμετώπιση: Αν πρόκειται για καυτό νερό, σκουπίζουμε μαλακά και βάζουμε μια απλή προστατευτική δερματική αλοιφή (όπως είναι αυτή που χρησιμοποιούμε για το ηλιακό έγκαυμα) σε λεπτό στρώμα χωρίς τρίψιμο. Αν πρόκειται για άλλο παχύρρευστο υγρό (γάλα, κρέμα κλπ), ξεπλένουμε με κρύο (όχι παγωμένο) νερό, σκουπίζουμε μαλακά και βάζουμε την ίδια δερματική αλοιφή.
Αν πρόκειται για αιμορραγία, κάνουμε αιμόσταση με λίγες γάζες χωρίς υπερβολική πίεση και ποτέ περίδεση άκρου με διακοπή της κυκλοφορίας.
Η ηλεκτροπληξία (ευτυχώς σπάνια πλέον στις αστικές κατοικίες) εκτός από περιορισμένο έγκαυμα στο σημείο επαφής με τον ηλεκτρισμό μπορεί να προκαλέσει αρρυθμία στην καρδιά. Ως εκ τούτου προέχει η άμεση μεταφορά του θύματος στο νοσοκομείο.
Επί υποψίας κατάγματος, ακινητοποιούμε τα άκρο (χέρι ή πόδι) με ό, τι πρόχειρα έχουμε από ξύλο στο σπίτι και επίδεσμο, όχι πιεστικό. Ακολουθεί μεταφορά του παιδιού στο νοσοκομείο.
Οποιοδήποτε κλειστό κτύπημα στο κεφάλι, στο θώρακα ή την κοιλιά, ποτέ δε θεωρείται «αθώο», γιατί μπορεί να έχει συμβεί κάκωση εσωτερικού οργάνου, που δε δίνει άμεσα συμπτώματα.
Τέλος, αν ένα παιδί καταπιεί οτιδήποτε, θεωρείται «δηλητηρίαση» (πχ φάρμακο, τοξικό υγρό κλπ) αντιμετωπίζεται μόνο στο νοσοκομείο. Σε καμιά περίπτωση δεν προκαλούμε έμετο, γιατί μπορεί το έμεσμα, αν είναι καυστικό, να προκαλέσει έγκαυμα στον οισοφάγο ή να πάει στους πνεύμονες και να προκαλέσει χημική πνευμονία.
Αν οποιοδήποτε υγρό πάει στα μάτια, ξεπλένουμε με αρκετό νερό (βρύσης), καλύπτουμε τα μάτια με καθαρή γάζα και μεταφέρουμε άμεσα το παιδί στο νοσοκομείο.
Άρα, ένα κυρίως πράγμα χρειάζεται στο σπίτι: ΠΡΟΛΗΨΗ!
Ευχαριστούμε τον κ.Χατζή για τις κατατοπιστικές απαντήσεις του.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα και στην διάλεξη του με τίτλο “Εκπαίδευση & προληπτικά μέτρα για την αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων παιδιών και εφήβων“, στο πλαίσιο του ΣΤ’ Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.
- ← Πρόταση βελτίωσης του προγράμματος εμβολιασμού COVID-19_Π.Μπεχράκης
- Σημαντική μείωση του καπνίσματος την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα – ΕΛΣΤΑΤ →