Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά 30΄άσκηση 5 φορές την εβδομάδα. Εσείς πόσο συχνά γυμνάζεστε;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά 30΄άσκηση 5 φορές την εβδομάδα. Εσείς πόσο συχνά γυμνάζεστε;

Το κάπνισμα αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα Δημόσιας Υγείας στις σύγχρονες κοινωνίες παγκοσμίως. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και το Ερευνητικό Εργαστήριο George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, βασικοί υποστηρικτές των δράσεων SmokefreeGreece, αναλαμβάνουν δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και για άλλα προβλήματα που θέτουν την Δημόσια Υγεία σε κίνδυνο και αφορούν την καθημερινότητα όλων μας, είτε άμεσα είτε έμμεσα!

Η υγεία σε πολύ μεγάλο βαθμό καθορίζεται και από τις επιλογές μας. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, όπως προωθείται από το SmokefreeGreece, πρέπει να περιλαμβάνει και τακτική σωματική άσκηση. Τι γίνεται όταν το κολύμπι, οι διάφορες δραστηριότητες στη θάλασσα και την παραλία, οι περίπατοι στην εξοχή και η εξερεύνηση των νησιών στα ανηφορικά καλντερίμια δίνουν τη θέση τους στη χρήση του αυτοκινήτου και των ΜΜΜ για τις περισσότερες μετακινήσεις μας και στην πολύωρη καθιστική ζωή στο γραφείο αλλά και στο σπίτι? Οι δραστηριότητες που υιοθετούν οι περισσότεροι στην καλοκαιρινές τους διακοπές φαίνεται ότι δεν αποτελούν τρόπο ζωής και στην καθημερινότητα τους.. Γνωρίζατε όμως ότι η καθιστική ζωή συνδέεται με παχυσαρκία, αλλά και παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η υπέρταση, ορισμένες μορφές καρκίνου και διαβήτη και άνοια;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πρόσφατα τα στοιχεία της τελευταίας του μελέτης σχετικά με τα επίπεδα σωματικής άσκησης παγκοσμίως. Ένας στους 4 ενήλικες παγκοσμίως (δηλαδή περίπου 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι) δεν ασκούνται επαρκώς! Είναι αρκετά ανησυχητικό ότι τα ποσοστά αυτά παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα από το 2001.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες φαίνεται ότι ασκούνται λιγότερο (32%) από τους άντρες (23%). Τα ποσοστά φαίνεται να είναι μεγαλύτερα στις ανεπτυγμένες χώρες, κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο και τα Βαλκάνια, με το σύνολο των κατοίκων που δεν γυμνάζονται συχνά να φτάνει το 37% (31% για τους άντρες και 42% για τις γυναίκες), ενώ το 2001 το ποσοστό αυτό ήταν 32%. Χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε χώρες μεσαίου εισοδήματος με 26% και σε χώρες χαμηλού εισοδήματος με 16%. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι στις φτωχότερες χώρες οι κάτοικοι απασχολούνται λιγότερο με καθιστικές εργασίες, ενώ συχνά μετακινούνται με ποδήλατα ή ακόμα και με τα πόδια.

Η συγκεκριμένη μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα του 2016 από 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους σε 168 χώρες.

Η Ελλάδα ανήκει στις αναπτυγμένες χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ανεπαρκούς άσκησης του πληθυσμού, με τους άντρες να βρίσκονται σε επίπεδα 30-40% και οι γυναίκες σε επίπεδα 40-50%! Στην ίδια κατηγορία με τη χώρα μας βρίσκεται η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Βουλγαρία. Ενδεικτικά οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεπαρκούς σωματικής άσκησης είναι το Κουβέιτ (67% του πληθυσμού), η Σαουδική Αραβία (53%) και το Ιράκ (52%) ενώ με τα χαμηλότερα ποσοστά η Ουγκάντα και η Μοζαμβίκη (6%) (δείτε εδώ το σχετικό άρθρο από Το Βημα).

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συνιστώνται 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα, που περιλαμβάνει γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, τένις, κολύμπι, μπάσκετ κ.α. ή 75 λεπτά άσκησης αυξημένης έντασης, όπως είναι το τρέξιμο, η γυμναστική, το ποδόσφαιρο, το έντονο κολύμπι κ.α.

Αναγνωρίζοντας ότι η έλλειψη σωματικής άσκησης συνδέεται με παθήσεις που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας στις σύγχρονες κοινωνίες, τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν θέσει ως στόχο για τη πρόληψη σοβαρών παθήσεων, τη μείωση του πληθυσμού που δεν γυμνάζεται κατά 10% μέχρι το 2025. Με την καμπάνια Let’s Be Active, ο ΠΟΥ στοχεύει στην προτεραιοποίηση των εθνικών δράσεων για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και εγκαταστάσεων προκειμένου οι πολίτες της κάθε χώρας να έχουν κίνητρο να ασκηθούν περισσότερο, με όποιο τρόπο επιθυμούν.

Let's be active for health for all

Globally, over 1.4 billion adults are at risk of disease from not doing enough physical activity. Regular physical activity 🤼‍♀️🧘‍♂️🚵‍♀️🏌️‍♀️🤸‍♀️🏊‍♂️⛹️‍♂️🏋️‍♀️🤽‍♂️💃 has significant benefits for health.Let`s be active!

Posted by World Health Organization (WHO) on Wednesday, 5 September 2018

#BeActive – Sitting too much can cause…

Get up, leave that seat! Let's #BeActive! Physical inactivity increases people's risk of:-Cardiovascular diseases-Cancers-Diabetes 2-Dementia

Posted by World Health Organization (WHO) on Friday, 7 September 2018

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.