Πνευμονολογικό Ιατρείο στα Ελληνικά ακριτικά νησιά με τη Σύμπλευση

Πνευμονολογικό Ιατρείο στα Ελληνικά ακριτικά νησιά με τη Σύμπλευση

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος ο τέταρτος κατά σειρά διάπλους της Σύμπλευσης.

Με 11 φουσκωτά, ξεκινήσαμε στις 27 Απριλίου και ως τις 7 Μαΐου, επισκεφθήκαμε διαδοχικά την Κίμωλο, Σίκινο, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Ανάφη, Τέλενδο, Ψέριμο, Λειψούς και Αρκιούς.

Ο καιρός τις περισσότερες ημέρες εξαιρετικός, μας επέτρεψε να απολαύσουμε τα δελφίνια με τα οποία συναντηθήκαμε αρκετές φορές.

Στο πλαίσιο της φετινής εξόρμησης και του Πολυιατρείου που παραδοσιακά πραγματοποιούν οι ιατροί μέλη της ομάδας, λειτούργησε και το Πνευμονολογικό Ιατρείο. Η Πνευμονολόγος Άννα Τζώρτζη παρείχε σε κάθε νησί-προορισμό λεπτομερή λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση, οξυμετρία, καθώς και σπιρομέτρηση.

Σε όλους όσοι εξετάσθηκαν δόθηκε διάγνωση, φαρμακευτική αγωγή κι επί ενδείξεως σύσταση για τον απαραίτητο περαιτέρω διαγνωστικό έλεγχο (μελέτη ύπνου, αξονική τομογραφία, πλήρης λειτουργικός έλεγχος της αναπνοής). Όσοι ασθενείς είχαν ένδειξη Λειτουργικού Ελέγχου της Αναπνοής παραπέμφθηκαν για δωρεάν πλήρη έλεγχο στο «George D. Behrakis Research Lab» της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Σε κάθε καπνιστή δόθηκε επιπλέον σύντομη εξατομικευμένη διάλεξη, σχετικά με την αιτιολογική συσχέτιση του καπνίσματος με τη νόσο του, έγινε προσπάθεια ενίσχυσης του κινήτρου διακοπής, τονίσθηκαν τα αναμενόμενα οφέλη και δόθηκαν συμβουλές για τη διαδικασία και τα διαθέσιμα μέσα απεξάρτησης.

Επιπλέον, σε όλους τους ασθενείς και ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες τονίσθηκε η σημασία ενός υγιεινού προτύπου καθημερινής ζωής και η σημασία της πρόληψης σε όλα τα επίπεδα (διακοπή καπνίσματος, βελτίωση διατροφής και τακτική άσκηση, έλεγχος σωματικού βάρους, μέτρα προστασίας και υγιεινή στο χώρο εργασίας – εργαζόμενοι στα Λατομεία της Κιμώλου, εργαζόμενοι σε ψησταριές).

Χρονίως πάσχοντες, υπό οξυγονοθεραπεία ή με κινητικά προβλήματα εξετάσθηκαν σε κατ’ οίκον επίσκεψη, ενώ όταν χρειάσθηκε συνεργασθήκαμε πολύ αποδοτικά με τον Αγροτικό ιατρό.

Τις λίγες φορές που δόθηκε η ευκαιρία μετά το ιατρείο, η βουτιά στα γραφικά λιμάνια της Κιμώλου και της Ηρακλειάς, ήταν ιδιαίτερα αναζωογονητική, εμπειρία αξέχαστη. Νομίζω πως η ομάδα μας στο σύνολό της ήδη ονειρεύεται την επόμενη εξόρμηση.

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.