Παρουσίαση Βιβλίου “Παιδεία Για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα”

Παρουσίαση Βιβλίου “Παιδεία Για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα”

«Παιδεία Για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα» λέγεται το βιβλίο στη συγγραφή του οποίου συμμετείχαν 20 επιστήμονες από το χώρο της υγείας και των κοινωνικών επιστημών, με στόχο την πρόληψη του καπνίσματος στο μαθητικό πληθυσμό μέσα από την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.

Στην παρουσίαση του βιβλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016, μίλησαν ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, ο Αναπληρωτής Πρύτανης ΕΚΠΑ, Ναπολέων Μαραβέγιας, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Παναγιώτης Μπεχράκης, ο Διευθυντής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Εθνικής Τράπεζας και του Ομίλου, Νικόλαος Μαρινάκος, η Αντιδήμαρχος στο Δήμο Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη και η Aντιπρόεδρος Public Affairs του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Κλώντια Καρύδη – Μπενοπούλου. Οι ομιλητές τόνισαν τη σπουδαιότητα της σοβαρής και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης από μικρή ηλικία των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος, καθώς και της πρόληψης της χρήσης και της κατάχρησης των ουσιών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καπνιστών παράγεται στην ευαίσθητη σχολική ηλικία και αυτό διότι τα παιδιά αποτελούν εύκολους στόχους του καπνεμπορίου και συνήθως ξεκινούν να καπνίζουν χωρίς συνειδητή βούληση.

Στην ομιλία του ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Παναγιώτης Μπεχράκης τόνισε: «Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία ολοκληρωμένη και συντονισμένη προσπάθεια να αντιταχθούμε στην ανεξέλεγκτη διαδικασία στρατολόγησης νέων καπνιστών. Και αυτό θα το επιτύχουμε, πραγματοποιώντας μία οργανωμένη παρέμβαση στα σχολεία, στοχεύοντας κατευθείαν στην πρόληψη και στην ανάπτυξη μίας συνειδητοποιημένης κουλτούρας η οποία θα οδηγήσει την κοινωνία στην αποφασιστική μείωση του καπνίσματος. ….». Την εκδήλωσε έκλεισε ο Γιάννης Μπεχράκης, Φωτογράφος, βραβείο Πούλιτζερ 2016.

Περισσότεροι από 5.000.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τη χρήση προϊόντων καπνού και επιπλέον 600.000 άτομα πεθαίνουν εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος. Στην Ελλάδα 19.000 θάνατοι σχετίζονται με το κάπνισμα, ετησίως. Ο καπνός αποτελεί ένα μίγμα από περισσότερες από 7.000 διαφορετικές χημικές ουσίες με 250 τουλάχιστον από αυτές να έχουν επιβεβαιωμένη τοξικότητα ή καρκινογενετικές επιδράσεις.

Με την ευγενή χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και τη γενναιόδωρη υποστήριξη του Behrakis Foundation της Βοστώνης των ΗΠΑ, το βιβλίο «Παιδεία Για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα»  θα διατίθεται δωρεάν σε έντυπη, καθώς και σε ηλεκτρονική μορφή εδώ.

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.