Νεότερα Δεδομένα στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Καρκίνου

Νεότερα Δεδομένα στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Καρκίνου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο στις 4 Φεβρουαρίου, το George D. Behrakis Research Lab της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος εξέδωσαν σχετικό ενημερωτικό δελτίο.

Τι είναι καρκίνος;

Ο «καρκίνος» είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει μία ομάδα ασθενειών που μπορεί να προσβάλλουν οποιοδήποτε όργανο. Η εμφάνιση του καρκίνου βασίζεται στην αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Γνωστοί περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο είναι:

  • Φυσικοί (π.χ. υπεριώδης ακτινοβολία)
  • Χημικοί (π.χ. συστατικά του καπνού) ή
  • Βιολογικοί (π.χ. λοιμώξεις από ιούς, βακτήρια ή παράσιτα)

Εμφάνιση καρκίνου

Ο καρκίνος συνήθως εμφανίζεται σαν συμπαγής όγκος (ονομάζεται κακοήθης όγκος) ο οποίος έχει την ικανότητα να εισβάλλει σε άλλους ιστούς και να εξαπλώνεται σε όλο το σώμα (μετάσταση).

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το σύστημα που προσβάλλεται π.χ. επίμονος βήχας ή βραχνάδα, αλλοιώσεις στο δέρμα, κοιλιακό άλγος, ανεξήγητη απώλεια βάρους, δυσκολία στην κατάποση, αιμορραγία (π.χ. αίμα στα ούρα, ή τα κόπρανα, ή από τον κόλπο) επίσης αίσθημα αδυναμίας και κούρασης. Αν και τα συμπτώματα αυτά δεν σημαίνουν πάντα καρκίνο, εντούτοις, εάν παραμείνουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Πρόληψη

Παρ’ όλο που ο καρκίνος είναι μία χρόνια ασθένεια, 30 – 50% των καρκίνων μπορεί να προληφθούν με τις κατάλληλες αλλαγές στις συνθήκες και τον τρόπο ζωής. Το 40% των περιπτώσεων καρκίνου είναι αντιμετωπίσιμοι, δηλαδή μπορούν να θεραπευτούν εάν διαγνωστούν νωρίς. Π.Ο.Υ, 2017[1].

«Η παχυσαρκία σχετίζεται με 13 διαφορετικούς τύπους καρκίνου.» (CDC, 2017)[2]

Σύμφωνα με το CDC, η παχυσαρκία σχετίζεται με 13 διαφορετικούς τύπους καρκίνου (CDC, 2017). Αντίθετα, μία ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. (Schwingshackl & Hoffmann, 2014).

«Το κάπνισμα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου.» (Π.Ο.Υ, 2017)

Λόγω του ότι και το παθητικό κάπνισμα προκαλεί καρκίνο (National Cancer Institute[1], 2011), η ορθή εφαρμογή του νόμου για το κάπνισμα θα μπορούσε να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και μη καπνιστές κάθε χρόνο.

Κύριοι Παράγοντες Κινδύνου: Χρήση καπνού, χρήση αλκοόλ, ανθυγιεινή διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης (Π.Ο.Υ)

Μορφές καρκίνου που μπορούν να προληφθούν (National Cancer Institute, 2015)

Θεραπεία (National Cancer Institute, 2015)

Οι εξελίξεις στη χημειοθεραπεία (ανοσοθεραπεία, μοριακή θεραπεία, στοχευμένη θεραπεία), στη χειρουργική (ελάχιστα επεµβατική χειρουργική, επεμβάσεις με εικόνα μέσω βίντεο), αλλά επίσης στη διάγνωση και σταδιοποίηση της νόσου (Αξονική τομογραφία, PET Scan, ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα) έχουν οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση, καλύτερη πρόγνωση και βελτίωση ποιότητας ζωής.

Θεραπευτικές δυνατότητες:

  • Χειρουργική επέμβαση
  • Χημειοθεραπεία
  • Ακτινοβολία
  • Ορμονική θεραπεία
  • Ανοσοθεραπεία
  • Στοχευμένη Θεραπεία
  • Μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων
  • Ιατρική ακριβείας

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τον καρκίνο, μπορείτε να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες των ΚΕΕΛΠΝΟ, WHO, CDC και National Cancer Institute.

Βιβλιογραφία

Center for Disease Control and Prevention. (2017). Cancer and Obesity.

International Agency for Research on Cancer, & European Commission. (n.d.). European Code Against Cancer – International Agency for Research on Cancer (IARC). European Commission: 12 ways to reduce your cancer risk.

National Cancer Institute. (2011). Second hand Smoke and Cancer.

National Cancer Institute. (2015). Treatment for Cancer – National Cancer Institute.

Schwingshackl, L., & Hoffmann, G. (2014). Adherence to Mediterranean diet and risk of cancer: A systematic review and meta-analysis of observational studies. International Journal of Cancer, 135(8), 1884–1897. https://doi.org/10.1002/ijc.28824

WHO | Cancer. (2017). WHO.

 

(1)Π.Ο.Υ: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

(2) CDC: Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

(3) National Cancer Institute: Εθνικό Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο

(4) IARC & EU Commission: Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο & Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Comments are closed.